Лијекови против алергије више не успављују

Савремена генерација лекова нема нежељене реакције и сматра се најбољом терапијом у отклањању симптома у сезони полена - објашњава професорка др Мирјана Богић, директорка Клинике за алергологију и имунологију Клиничког центра Србије.

Здравље 03.09.2016 | 11:29
Лијекови против алергије више не успављују
АНТИХИСТАМИНИЦИ који отклањају тегобе због алергија раније су изазивали поспаност и мучнину, због чега су многи избегавали да их пију, а још има пацијената који трпе непријатне симптоме елергије убеђени да им терапија "не прија", и да их, иако ублажава тегобе алергије, омета у свакодневним активностима.


Да ли се терапија против алергија заиста тешко подноси, и коме не прија за "Доктор у кући" објашњава професорка др Мирјана Богић, директорка Клинике за алергологију и имунологију Клиничког центра Србије:

- Савремена генерација ових лекова нема нежељене реакције и сматра се најбољом терапијом у отклањању симптома у сезони полена. Она има веома добар безбедносни профил за пацијенте, како и за одрасле тако и за децу.

Професорка Богић каже да антихистамински лекови могу да се пију непрекидно током целе сезоне поленације без последица.

- Пратећа појава код старе генерације ових лекова била је та што су имали изразит седирајући ефекат, а код неких пацијената су осим мучнине изазивали и сушење уста и главобољу - објашњава наша саговорница.

Осим за алергијску кијавицу, антихистаминици, каже докторка, могу да се дају непрекидно годину дана и код хроничних уртикарија (копривњача) и да не изазову последице.

И ХИГИЈЕНА ЈЕ ДЕО ТЕРАПИЈЕПОРЕД званичне терапије, за ефикасније лечење алергијског ринитиса као битан корак препоручује се смањење контакта са алергенима. То значи да је у случају алергије на прашину или гриње потребно из просторија у којима се борави уклонити што је могуће више текстилних предмета, а пожељно би било да се набаве антиалергијски душеци за спавање, покривачи и јастуци. У случају осетљивости на полене саветује се одговарајућа хигијена простора у коме се борави, чешће прање косе и испирање носа и грла физиолошким раствором.
 

- Њихова једина мана је што некада нису довољно ефикасни - наводи проф. Богић. - Код пацијената код којих алергијски ринитис не успева да се сузбије само антихистаминицима, и код којих долази и до алергијског коњунктивитиса, као и код оних који су осетљиви на више група алергена (на пример на полене, кућну прашину...), лекар саветује употребу интраназалних гликокортикоидних лекова, који су у облику спреја за нос.

Ти, гликокортикоидни лекови припадају групи лекова која, према речима проф. Богић, може да има нежељене ефекте. Али, то зависи и од тога на који начин се терапија прима.


- Није исто да ли гликокортикоиде пијете, да ли примате у мишић, вену или се они примају кроз инхалацију у случајевима астме - објашњава проф. Богић. - То су све ситуације када ови лекови могу да направе нежељене реакције, ако се не примењују исправно. Међутим, када се инхалирају кроз нос, они имају такозвану малу биорасположивост, што значи да се не ресорбују, односно не одлазе у крвоток.

Тако интраназални гликокортикоиди могу да се користе и у трудноћи, током дојења, намењени су и деци, само што мања деца млађег узраста, до две године, не умеју да их користе. Ефикасност ових спрејева за нос за разлику од антихистамина је знатно већа.

Наша саговорница напомиње да док антихистаминици могу да се пију повремено када проблем постоји, мада је њихова ефикасност значајно боља када се користе у континуитету, интраназални гликокортикоиди, када их лекар препише, морају да се пију према одређеном протоколу.

- Раније се сматрало да је месец дана максимално време за употребу гликокортикоидних лекова, али сада је прихваћен став да се они употребљавају и више месеци ако је потребно, а нарочито код оних пацијената којима невоље са алергијом или бронхијалном астмом изазивају појаву полипа у носу - каже проф. Богић.


ПРИРОДНА ЗАШТИТА

ЗА савет се свакако морате обратити лекару али у сваком случају треба знати да дужа употреба антиалергијских лекова или капи за отпушавање носа може довести до различитих нежељених последица: оштећења слузокоже носа, крварење из носа,поспаност, стварање навике. Зато треба да будете опрезни код њихове примене, што се посебно односи на децу и труднице.

Због тога у последње време стручњаци све више препоручују употребу природне инертне целулозе у праху за нос јер брзо олакшава тегобе оболелима од алергијског ринитиса, како одраслима тако и деци, а при томе је безбедна за употребу у дужем временском периоду, јер је природна и нема нежељених споредних ефеката.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар