Путин упозорава: Опрезно с Ким Уном

Руски председник Владимир Путин упозорио је данас друге земље да буду опрезне у односима са Северном Корејом и избегавају акције, које би могле да доведу до додатног појачања напетости с том земљом.

Свијет 03.09.2016 | 10:20
Путин упозорава: Опрезно с Ким Уном
Путин је, обраћајући се на економском форуму у Владивостоку, којем присуствују јужнокорејска председница Парк Гуен Хје и јапански премијер Шинзо Абе, рекао да се Москва залаже да се Пјонгјанг врати за међународни преговарачки сто поводом нуклеарног програма те земље.

Руски председник је, такође, апеловао на Северну Кореју да се придржава споразума, које су подржале Уједињене нације, преноси Ројтерс.

"Сматрам да су било какве акције, које би изазвале даљу ескалацију напеторсти контра-продуктивне", рекао је Путин.

Парк је раније позвала Русију и друге велике "светске играче" да повећају притисак на Северну Кореју како би она одустала од свог нуклеарног програма оценивши да би то могло отворити пут за сарадњу са Пјонгјангом.

Савет безбедности УН недавно је строго осудио четири пробе балистичких ракета које је Северна Кореја извела у јулу и августу, назвавши их "тешким кршењима" забране свих активности везано за балистичке ракете коју је та организација усвојила, а званични Пјонгјанг је јутрос изразио љутњу због дискусије у СБ УН.

У саопштењу, које је усвојило свих 15 чланица Савета безбедности, истиче се да тестирања балистичких ракета које изводи Северна Кореја доприносе развоју коришћења нуклеарног оружја и повећавају тензије.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дијагноза

03.09.2016 08:28

Послати тамо Вестендорфа да среди ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

03.09.2016 08:44

Америцки десперадоси не смију на нуклеарно орузје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс рви

03.09.2016 16:05

Е па неће да може. Највећи злочинци на свијету који су једини користили и користе нуклеарно оружје хоће другима да укину право на одбрану. Овим изНАТО-а пјена иде на уста што не могу силних 28 држава ништа малој С. Кореји а нешто хоће да ураде Русији и Кини. Глупо западно смеће.

ОДГОВОРИТЕ