Анализа - прелазни рок у Серији А...!

Јуве скоро савршен, Наполи за Скудето 2018., повратак Интера, Миланова беда! Како је прошла фудбалска пијаца на Апенинима?!

Фудбал 03.09.2016 | 23:15
Анализа - прелазни рок у Серији А...!
Иако је време кризе у Италији, иза нас је најскупљи прелазни рок у историји Серије А. Срушен је рекорд фудбалске пијаце из 2001. године са утрошених 679.205.000 евра. Али тешко да се овај прелазни рок по атрактивности и квалитету играча може мерити са поемнутим од пре 15 година. Једноставно, данас се обрћу вреће паре и то је разлог новог рекорда.

Имали смо и најскупљи трансфер у историји италијанског фудбала. Имали смо и светски рекорд у којем су опет учествовали Италијани. Јувентус је спасао прелазни рок на Апенинима. Јувентус је апослутни победник, а ми вам доносимо детаљан скенер летње фудбалске пијаце на Чизми.

ЈУВЕНТУС

Господар италијанског фудбала је загосподарио и фудбалском пијацом на Апенинина. Почело је лоw цост варијантом када су уграбили вероватно најквалитетнијег слободног агента у Европи - Данија Алвеса и тако добили потребан састојак за дефинитиван прелазак на 3-5-2. То је значило и неопходну ширину у штоперској линији с обзиром да године већ газе ударну тројку. Зато је доведен Бенатија из Бајерна, а стављен је вето на одлазак Руганијакојег су желели многи. Други велики погодак је био довођење Миралема Пјанића. И директан ударац Роми коју су натерали да прода Босанца. Али, потом им је Реал покварио планове са Моратом па је уследио врхунац са активацијом Игуаинове клаузуле за италијански рекорд што је био метак у срце Наполитанцима и њиховим шампионским надама. Знали су шта раде јер су Погбу нешто касније продали за светски рекорд. Потом су и Милану отели испред носаМарка Пјацу. Играча који може да направи бум на Апенинима. Имали су месец дана да врате Квадрада и доведу централног везисту који је бољи у дефанзивним него у офанзивним задацима. Конте их је нервирао и није им дао Квадрада али је жеља играча пресудила па су издејствовали скупу позајмицу последњег дана пијаце. За савршен прелазни рок је још фалио поменути везиста и Јувентус је ту доживео једини, али озбиљан неуспех у прелазном року. Јурили су од Матића, преко Матудија, Луиза Густава, Нзонзија, до Витсела који се помињао цело лето и на крају био на корак од трансфера. Мирчеа Луческуих је баш поштено заврнуо док је Белгијанац у хотелу сатима чекао на потпис. Пола сата пре затварања пијаце, Луческу је стопирао договорен трансфер, Јуве је у паници понудио 24.000.000 градском ривалу за Баселија, али већ је било касно... Зазу и Переиру за које више није било места су продали за лепе паре и на крају осталу у плус преко 20.000.000 евра.Луческу им је упропастио и продају Ернанеса. Само да је дошао Витсел, био би то потпуно савршен прелазни рок. Овако горак укус на крају квари утисак и када би оцењивали било би то 9,5.

ДОШЛИ (161.700.000 евра): Игуаин (Наполи), Пјанић (Рома), Бентаија (Бајерн), Дани Алвес (Барселона), Квадрадо (Челси), Пјаца (Динамо Загреб), Мандрагора (Пескара)

ОТИШЛИ (185.200.000): Погба (Манчестер Јунајтед), Мората (Реал Мадрид), Исла (Каљари), Падоин (Каљари), Заза (Вест Хем), Касерес (слободан играч)

НАПОЛИ

Поред Јувентуса, Наполи је био најзаузетији и најозбиљнији клуб. Иако тако није деловало на почетку када су безуспешно јурили Ектора Ереру, Корентина Толизоа и још неке везисте... ИМарко Рог их је тада одбио. Зјелински није хтео код њих већ у Ливерпул или Милан. Још када су изгубили Гонзала Игуаина, под Везувом се ширио мирис очаја. Деловало је као потпуни дебакл. А онда је Де Лаурентис дао гас у другој половини пијаце. Зјелинског су убедили да опет дође код тренерског оца Сарија, бруталном понудом изненада су довели Милика који може да израсте у једног најбољих нападача планете и тамни облаци су се разишли. Док су се Рома и Валенсија ценкали и тактизирали око Амадуа Дијаваре, Наполитанци су донели кеш и одвели одличног везисту Болоње. Потом су убедили и Марка Рога па је то већ изгледало као нека ОК прича. После годину и кусур дана су успели да у последњим минутима прелазног рока реализују жељу звану Никола Максимовић. И то на холивудски начин који ни филмаџија Де Лаурентис не би смислио. Чекао се још шпиц, покушавали су да искористеГабијадинија и доведу Калинића. Нису успели јер је Виола тражила безобразно много новца за солидног Хрвата. Прекасно су кренули по Паволетија и остали без очекиваног појачања у нападу. Чак су питали и за Каванија... Нису успели да доведу ни левог бека, а помињали су се Сантон, Дармијан, Кришито... Као појачања испод радара су стигли Саријев изум Тонели из Емполија и војник Ђакерини али то су епизодисти. Осим Игуаина нису изгубили никога битног, решили су се претрпаног везног реда и оних који нису испунили очекивања попут Лопеза,Валдифјорија и несрећног Грасија, још неких слабих епизодиста који су били на буџету и имају јачи тим него пре шест месеци. Посебно вреди истаћи блиндирање Хамшика до 2020. године и одбијање монструозних 50.000.000 евра од Челсија за Кулибалија. То су темељи праве политике, појачања су само надградња. Игуаин их је једини издао и ту нису могли ништа. Да су довели Паволетија и Кришита био би то феноменалан прелазни рок. Овако, има ту још простора за надградњу иако су озбиљно продужили и ојачали клупу. Још ако Габијадини иИнсиње добију веће уговоре... Јачи су него са Игуаином, а од ове екипе тек треба очекивати да расте. Можда ова сезона буде уклапање и навикавање, али ако сви наставе да се развијају као до сада, следеће сезоне ће то бити паклен тим. Уз пар новајлија.

ДОШЛИ (112.000.000): Милик (Ајакс), Зјелински (Удинезе), Рог (Динамо Загреб), Максимовић (Торино), Дијавара (Болоња), Тонели (Емполи), Ђакерини (Сандерленд).

ОТИШЛИ (99.050.000): Игуаин (Јувентус), Лопез (Еспањол), Валдифјори (Торино), Андухар (Естудијантес), Граси (Аталанта), Радошевић (Ред Бул Салцбург), Де Гузман (Кјево), Зуњига (Вотфорд), Ређини (Сампдорија), Чалоба (Челси), Габријел (Милан), Думитру (Нотингем Форест).

РОМА

После прелазног рока је и дефинитивно јасно да Рома нема никакво право да себе сматра првим тимом до Јувентуса. Превише су трошили у претходне две године па је сада дошло на наплату. Све оне позајмице с обавезним откупом су сада похарале буџет за појачања. Од 98.000.000 евра које су на папиру издвојили за појачања, чак 57.000.000 је отишло на откуп позајмљених играча: Џека, Салаха, Ел Шаравија, Перотија и Ридигера. Додајте на то и најскупљи трансфер, односно 16.000.000 за бразилско чудо Жерсона којег су капарисали у јануару и реалност је да је Рома имала тек око 25.000.00 евра за летња појачања. А требало јој је много тога плус што је Спалети затхевао тоталну реконструкцију одбране. Додуше, нису имали ни среће. Ридигер се тешко повредио, а новајлија Марио Руи који је виђен као стартни леви бек такође је уништио колено на старту припрема. Велики ударац је губитак Пјанића којег никако нису могли да задрже. Али су зато успели да одоле притиску Челсија на Најноглана и Маноласа. Сазидали су одбрану позајмицама Фација, Бруна Переса, Вермалена и Жуана Жезуса. Али и обавезали се да ће их све откупити што је опет проблем за следеће лето. Једино Вермаленова позајмица зависи од броја утакмица, све остале су закуцане. А једино Перес делује као врхунско појачање. Потом су месец дана јурили централног везног, а поменуло се макар 30 имена. Од Дијаваре, преко Борхе Валера и Моутиња до Вилшира. И нису довели никога! Вероватно и због тешког ударца који су доживели испадањем у плеј-офу за Лигу шампиона. Да су ушли у Лигу шампиона, зарадили би око 50.000.00 евра и добили озбиљан новац за појачања. Овако, са празним новчаником нису могли много... Решили су се баласта попутЉајића, Фалкеа, Думбије, Торосидиса, Зукановића, Венкера... И прилично растеретили клупску касу. Можда су погрешили што нису пружили шансу Санабрији и Политану већ су их продали, али ће зато праву прилику коначно добити Паредес. На крају, нису успели да увале Итурбеа Лиону и опет су заглављени са њим. Када се подвуче црта, много крпљења и лажних нада. Рома је разочарала овог лета. Спалети ће морати да „чупа“ управу.

ДОШЛИ (98.100.000): Жерсон (Флуминенсе), Алисон (Интернасионал), Фацио (Тотенхем), Руи (Емполи), Перес (Торино), Вермален (Барселона), Жезус (Интер), Паредес* (Емполи), Итурбе* (Борнмут), Санабрија* (Спортинг Хихон), Џеко** (Манчестер Сити), Салах** (Челси), Ел Шарави** (Милан), Ридигер** (Штутугарт), Пероти** (Ђенова), Шченсни*** (Арсенал)

ОТИШЛИ (63.800.000):Пјанић (Јувентус), Љајић (Торино), Додо (Сампдорија), Санабрија (Бетис), Кастан (Сампдорија), Торосидис (Болоња), Умар (Болоња), Кеита (Ел Џаиш), Венкер (Марсељ), Фалке (Торино), Дињ (Барселона), Ђембер (Пескара), Ибарбо (Каљари), Учан (Фенербахче), Мајкон (слободан играч), Зукановић (Аталанта), Понсе (Гранада), Де Санктис (Монако), Политано (Сасуоло), Думбија (Базел)
* враћен с позајмице, ** откупљен после позајмице, *** позајмица

ИНТЕР

Интер се вратио! Макар тако делује по прелазном року. Прво појачање је био долазак кинеских бизнисмена на чело клуба, а други то што су отерали Манћинија и решили се његових фикс идеја и сталне кукњаве за појачањима која су му довођења, па му нису играла. Потом су нове газде обрадовале навијаче са три појачања високе класе. За 100.000.000 евра (када на наплату дођу бонуси) су доведени Жоао Марио, Антонио Кандрева иГабријела Барбоса. Прва двојица су одмах за прву поставу, Габиголу ће као и сваком Бразилцу бити потребно времена да се навикне, али постпено може да се развије у играча топ класе. Претходно су капарисали Банегу као слободног агента и добили сјајног играча. За ситне паре су узели Ансалдија да коначно реше питање десног бека. Макар је то билаМанћинијева идеја иако се до сада показало да Ансалди није играч којем се може веровати у јачим клубовима. Нису изгубили ниједног битног играча. Без обзира што се то очекивало због проблема са финансијским фер-плејом. Задржали су Икардија и поред глупих трикова његове супруге-менаџера-старлете. Ипак нису продали Брозовића за лепе паре иако су могли, а нису успели ни да се реше Јоветића који заслужује мало више поверења и поштовања. Одолели су и понудама за Медела. У финишу прелазног рока су јурили бекове на обе стране: Дармијана, Кришита, Коентраа, Лихтштајнера... Али нису успели. Као ни да се реше Андрее Ранокије који остаје да подсећа на лоша времена. Из спортског угла је ово сјајан прелазни рок за Неразуре, али из финансијског ће бити катастрофа ако се не пласирају у Лигу шампиона. Ставили су све на коцку.

ДОШЛИ (113.800.000): Жоао Марио (Спортинг Лисабон), Габријел Барбоса (Сантос), Кандрева (Лацио), Ансалди (Ђенова), Банега (Севиља), Еркин (Фенербахче), Андреоли (Севиља).

ОТИШЛИ (10.900.000): Крисетиг (Болоња), Жезус (Рома), Еркин (Бешикташ), Манај (Пескара), Тељес (Порто), Љајић (Рома), Лаксал (Ђенова).

МИЛАН

Ако је Интер вратио поверење навијача и позвао их да му опет верују, Милан је је наставио да растерује и оно мало публике што верује у њих. Седмоструки првак Европе је кућа на промаји у којој се не зна ни ко пије ни ко плаћа. Уосталом, не зна се ни ко је газда овог клуба. Остаје чекање до јануара да Кинези потпуно преузму клуб. Галијани је овог лета остављен на ветрометини да нешто покушава и проба на шмек. Без пара то не иде... Задржали су Баку од чије продају су планирали да доведу неко појачање. Тешко је побројати све корпе који је Милан добио овог лета. Желели су Ибру, Пјацу, Мусакија,Паволетија, Зјелинског, Габијадинија, Родрига Каја, Џексона Мартинеза, Арбелоу, Ковачића,Иска... Нису успели никога да доведу. Највеће појачање им је први стрелац Серије Б, непоуздани Хосе Соса, јужноамеричке мачке у џаку Гомез и Ванђони, те Хрват Пашалићкоји је важио за талента. Последњег дана су желели Вилшира, Фабрегаса, Гараја и Јоветића, али су одбијени пре него што су и почели преговоре. Довели су Матија Фернандеза којег су преотели Каљарију?! И то уз неке прљаве трикове. Ако је Милан спао на то, све вам је јасно... Макар су показали понос када нису продали Ромањолија за 40.000.000 евра иако би можда боље било да су то урадили с обзиром како је почео сезону. Можда Кинези у јануару поправе ствар. Без пара се не може куповати.

ДОШЛИ (25.500.000): Лападула (Пескара), Гомез (Ланус), Ванђони (Ривер Плејт), Соса (Бешикташ), Фернандез (Фиорентина), Пашалић (Челси), Сусо (Ђенова), Палета (Аталанта).

ОТИШЛИ (14.500.000): Ел Шарави (Рома**), Матри (Сасуоло), Боатенг (Лас Палмас), Хосе Маури (Емполи), Лопез (Еспањол), Менез (Бордо), Балотели (Ливерпул), Верди (Болоња), Вергара (Арсенал Тула), Мексес (слободан играч), Алекс (слободан играч), Абијати (крај каријере).

ЛАЦИО

Једина гора ствар од тога да сте навијач Милана је да будете навијач Лација. Наравно да опет нису ништа урадили. Шкртица Лотито је опет ширио лажна обећања и куповао време, а на крају делима показао да га није много занимало јачање играчког кадра. Афера саБијелсом је оголила све Лотитове намере. Када је Лудак одбио да води Лацио, било је јасно да нема ништа од правих појачања. Кандервин одлазак је највећи ударац, а поготово понашање клуба који као да је терао сјајног везисту да што пре оде и да они то наплате. Довели су Имобилеа уместо Матрија и Клосеа, а највише промена је претпела одбрана која је била катастрофална. Растерани су Маурисио, Брафхајд, Бишевац, Ђентилети, Конко... Купљени су штопери Бастос и Валас за ситне паре. Од ових непознаница се очекује се да са опорављеним Де Фрајом закрпе све рупе којих је било много. Имали су случај Кеита пошто је играч свим силама навалио да оде, али је Лотито одбијао све понуде, на крају и 18.000.000 евра од ВБА и оставио је незадовољног фудбалера. Да ли му је прорадила савест или се коцкао па изгубио? Задржали су Биљу, Парола, док за Фелипеа Андерсона нису могли да добију ни трећину оног што су могли прошлог лета. Од бројних жеља попут Дирара,Ћерћија, Прета, Гросицког, Родрига Каја, Нтепа, Валенсије ниједна није реализована. Право је чудо и како се Лотито није полакомио да наплати Паролове добре партије са ЕП. Али у свакој несрећи има мало среће. Лацијали, макар сте се решили ходајуће катастрофе Маурисија.

ДОШЛИ (35.000.000): Имобиле (Севиља), Бастос (Ростов), Валас (Брага), Лајтнер (Борусија Дортмунд), Луис Алберто (Ливерпул), Џордан Лукаку (Остенде).

ОТИШЛИ (26.500.000): Кандрева (Интер), Онази (Трабзон), Бишевац (Мец), Маурисио (Спартак Моксва), Ђентилети (Ђенова), Конко (Аталанта), Брафхајд (Утрехт), Маури (слободан играч), Клосе (слободан играч)

ФИОРЕНТИНА

Мирно и јефтино, али далеко од тога да није било борбе. Фиорентинина пијаца је углавном прошла у борби да задржи битне играче. И да повртаник у директорску фотељу ПанталеоКорвино намирише и доведе младе, неафимисане играче са свих страна које ће касније препродавати по много већим ценама. Имена за која би (бар неко ће да буде погодак ако Корвино и даље има њух) наредних година требало да чујете су Пољак Драговски, Холанђанин Дајкс, Румун Хаџи (за њега сте сви чули, али ово није ОН већ његов син), Мексиканац Салседо, Аргентинац Толедо, Уругвајац Оливера... Успели су да задрже БорхуВалера, Бадеља и Калинића за које су имали јаке понуде, али не и Маркоса Алонса који је отишао у Челси за врхунских 27.000.000 евра. Од правих појачања са искуством приземљили су колумбијски динамо Карлоса Санчеза и Кристијана Теља који се заљубио у Виолу и одбио много јаче понуде са Острва. Де Мајо је закрпио одбрану пошто су их одбили Бартра иЋорлука. Нису успели да доведу голмана што је требало да буде сјајни Спортијело. Нису успели да врате Јоветића после напорних преговора. Нису успели ни да доведу везисту који им је неопходан, а хтели су Обијанга. Фали и тип играча попут Дуде, Лазара Марковића илиОкампоса. Нису дали другу шансу тандему срушених снова Пепито Роси - Марио Гомез. Виола је остала дужна навијачима...

ДОШЛИ (14.300.000): Драговски (Јагиелонија), Дајкс (Витесе), Оливера (Пењарол), Хаџи (Виторул), Де Мајо (Андерлехт), Тељо (Барселона), Кристофоро (Севиља), Салседо (Гвадалахара), Санчез (Астон Вила), Милић (Хајдук), Толедо (Малдонадо).

ОТИШЛИ (34.550.000): Маркос Алонсо (Челси), Марио Гомез (Волфзбург), Ђузепе Роси (Селта), Бакић (Брага), Фернандез (Милан), Волси (Лехија), Басанта (Монтереј), Ронкаља (Селта), Пасквал (Емполи), Ребић (Ајнтрахт Франкфурт).

ТОРИНО

Били су један од најбитнијих клубова на пијаци, али када се подвуче црта нису јачи него што су били. Долазак Џоа Харта на позајмицу која ће их коштати само милион евра је свакако најзвучнији потез Торина. Али продали су носиоце игре попут Максимовића, Переса и Глика. Одбрана је  много ослабљена. Додуше, Урбано Каиро је успео да заради преко 60.000.000 евра од продаја и да трећину уложи у појачања. Поред Харта, највећа појачања су Љајић, Фалке, Валдифјори, а одбрана је закрпљења скромнијим решењима попут Кастана, Де Силвестрија и Ајетија. Макар су задржали одличног Запакосту. Проблем је што нису довели замену за Максимовића пошто им Динамо Кијев није дао Виду, да би последњег дана Јозо Шимуновић пао лекарске прегледе па је и та прича пукла. Миха ће морати да ствара играче од млађих и да пробуде неке старије који су успавани... Финансијски одлично, спортски је могло боље.

ДОШЛИ (21.700.000): Харт (Манчестер Сити), Љајић (Рома), Де Силвестри (Сампдорија), Фалке (Торино), Валдифјори (Наполи), Кастан (Сампдорија), Лукић (Партизан), Розетини (Болоња), Ајети (Фрозиноне).

ОТИШЛИ (62.500.000): Глик (Монако), Максимовић (Наполи), Перес (Рома), Санчез Мињо (Индепендијенте), Кваљарела (Сампдорија), Гаци (Палермо), Прцић (Рен), Кастелаци (крај каријере).

САСУОЛО

Нека велика појачања им нису ни била потребна. Иако су остали без Врсаљка и Сансоена које су за 30.000.000 продали у Шпанију. Најбоља ствар је останак Берардија који није желео да попут Зазе седи на клупи Јувентуса. Сјајни потези су откупљени уговори одличногДанкана од Сампдорије и Политана од Роме. Инвестирали су још у холандског штопераЛетшерта, а последњег дана прелазног рока трговали са Кротонеом којем су послали нападаче Фалћинелија и Троту, а за 4.000.000 евра купили штопера Ферарија који је остављен да се годину дана кали у Кротонеу као позајмљен. Он и Летшерт би требало да следећег лета замене Канавара. Одласке Фалћинелија, Троте и Флореса из напада ће надокнадитиМатри, тако да Ди Франческо опет има јак напад. Од Јувентуса и Роме су позајмили талентоване клинце Лиролу, односно Ричија који ће имати шансу да се боље развијају. Једини кикс је што нису успели да доведу Запакосту иако су нудили 10.000.00 евра за сјајног десног бека Торина.

ДОШЛИ (21.600.000): Данкан** (Сампдорија), Летшерт (Утрехт), Лирола (Јувентус), Матри (Милан), Јемело (Специја), Ричи (Рома), Рагуза (Ћезена), Политано ** (Рома).

ОТИШЛИ (29.200.000): Врсаљко (Атлетико), Сансоне (Виљареал), Фалћинели (Кротоне), Трота (Кротоне), Аријаудо (Фрозиноне), Флорес (Кјево).

ЂЕНОВА

Добро је. Презиози је мало смањио доживљај у односу на претходне године у и одрадио нешто мирнији прелазни рок што се показало право као освежење с обзиром да су сјајно отворили сезону. Највеће појачање је газдина одлука да у последњих 48 сати пијаце одбије 20.000.000 евра од Наполија за сјајног Леа Паволетија. Као и све претходне понуде од неких других клубова за овог одличног нападача. Његов останак је и гарант опстанка. Од новајлија, најјаче звуче Лукас Окампос и Ђовани Симеоне. Мараси је таличан за Аргентинце па би Окампос могао да покаже зашто је био чудо од детета, а Чоловмали да учини оца поносним и због партија у Европи. Такође, повратници Еденислон и Велосоће донети квалитет, а можда је одбрана мало ослабљен одласцима Де Маја и Ансалдија. Мада, успели су да задрже сјајног Ица. Пропао им је добар посао у финишу када су чекали да Јуве потпише Витсела, па да они доведу Ернанеса и продају Ринкона у Кристал Палас за 10.000.000 евра. Изгубили су финансијски, али су добили у спортском смислу. Добар прелазни рок.

ДОШЛИ (13.650.000): Симеоне (Ривер Плејт), Нинковић (Кјево), Лаксал (Интер), Ђентилети (Лацио), Велосо (Динамо Кијев), Бираски (Авелино), Окампос (Марсељ), Еденилсон (Удинезе), Гакпе (Аталанта)

ОТИШЛИ (19.600.000): Тахцидис (Каљари), Ансалди (Интер), Џемаили (Болоња), Сусо (Милан), Капел (Андерлехт), Де Мајо (Андерлехт), Матавж (Аугзбург)

САМПДОРИЈА

Започели су баш много, јурили појачања на све стране и успели да заврше само неке од жељених трансфера. Свакако, Денис Прет је бомба прелазног рока у Сампдорији. Белгијанац од 10.000.000 би заиста могао да буде откроевње у Серији А. Али то исто се очекивало и одКорее који је продат Севиљи а да није оправдао сва очекивања Доријиних навијача. ОдКорее, Фернанда и Соријана, клуб из Ђенове је инкасирао преко 45.000.000 евра и може се рећи да су продавали по доброј цени. Нису много тога уложили, а Соријано ће им највише недостајати. Откупили су Дода, Вивијана и Салу који су задовољили током позајмица и на њима је да гарантују стабилност одбране која је претрпела велике промене. Пољак Линети,Бруно Фернандеш и поготово Лука Ћигарини заједно са Претом су конструисали поптуно нови везни ред. За сада то све лепо функционише и Самп је кренуо са две победе у порва два кола. Али навијачи стрепе због напада. Сав терет је на Муријелу и Кваљарели. Истина, доведен је Будимир који је увео Кротоне у Серију А и талентовани Патрик Шик из Чешке, али потребан је неки озбиљнији трећи нападач. Ипак, када се све сабере - добар посао Сампдорије. Минус је што нису успели да реше ситуацију са Касаном који је одбио Кинезе, Мексиканце, Американце, Серију Б, Палермо... И остао је да тренира прогнан из првог тима.

ДОШЛИ (36.200.000): Прет (Андерлехт), Шик (Спарта), Ћигарини (Аталанта), Линети (Лех), Будимир (Кротоне), Кваљарела (Торино), Фернандеш (Удинезе), Кастан (Рома), Ђуричић (Бенфика), Додо (Рома), Ређини (Наполи).

ОТИШЛИ (62.000.000): Соријано (Виљареал), Кореа (Севиља), Фернандо (Спартак Москва), Рицо (Болоња), де Силвестри (Торино), Крстичић (Алавес), Ранокија (Интер).

АТАЛАНТА

И прошлог лета је изгледало да су потпуно подбацили у прелазном року, али се испоставило да су с разлогом били мирни и безбрижни. Најавили смо тада да би Холанђанин Де Рон могао да буде откриће и било је тако. Пре годину су га платили 1.300.000 евра, а овог лета га продали у Мидлзбро за 15.000.000 евра. Чини нам се да је Аталанта овог лета урадила још бољи посао. Истекле су позајмице Палете, Дијамантија, Гакпеа, отишао је и Боријело, али то би све требало да буде безболно. Фалиће им Ћигарини, али и он је надокнадив. УместоЋигаринија и де Рона, вратили су Грасија који је пре само шест месеци као хит Серије А отишао у Наполи, али се тешко повредио. Ако се он врати у форму, проблем је решен. Конко иЗукановић им можда нису били потребни, али зато јесте Палоски са којим ће напад бити озбиљнији. Остао је Пиниља, а Аталантина победа је што је задржала Папуа Гомеза за којег је могла да добије и 12.000.000 евра. Иако је изгледало да ће голман Спортијело у последњем дану прелазног рока појачати Фиорентину због чега је Аталанта довелаБеришу, на крају је сјајни чувар мреже остао. Вероватно до јануара када ће у Фиренцу или Напуљ.  Доведен је и наш Пешић који ће чекати шансу са клупе, а посебно вам саветујемо да обратите пажњу на Брајана Кабезаса. Овај 19-годишњи офанзивни везиста може да буде откриће као што је био Де Рон. Чак и веће. Стигао је из еквадорске сензацијеИндепендијенте Дел Валеа у којем је био један од најзаслужнијих за шокантан пласман у финале Копа Либертадорес. Желели су Итурбеа и Суса, али можда је Еквадорац боље решење од обојице. Наравно, ту је и чувена омладинска школа...

ДОШЛИ (10.000.000): Палоски (Свонси), Зукановић (Рома), Конко (Лацио), Пешић (Тулуз), Граси (Наполи), Бериша (Лацио), Кабезас (Индепендијенте).

ОТИШЛИ (18.500.000): Де Рон (Мидлзбро), Палета (Милан), Дијаманти (Палермо), Гакпе (Ђенова), Радуновић (Аталанта), Боријело (Каљари).

БОЛОЊА

Клуб са Дал'Аре је могао да уради много више. Претио је, обећавао, али на крају ћорак. Прво су изгубили Ђакеринија, а потом им је и најбољи играч Амаду Дијавара отишао у Наполи после напете ситуације и штрајка у који је ступио. Болоња је лепо зарадила на Дијавари којег је пре годину купила за 600.000 а овог лета га продала Наполитанцима за 14.500.000 евра, али није довела адекватну замену. Чак је изгубила и Розетинија. који је отишао у Торино. Везни ред је претрпео највише промене и доласци Нађа, Крејчија, Вивијанија и искусног Џемаилија би требало да поправе штету. Желели су Ђузепеа Росија и МаријаБалотелија, али они нису желели у Болоњу. На крају и фијаско са Ћерћијем који је последњег дана пијаце пао на лекарским прегледима. На позајмицу из Роме су стигли Торосидис и тинејџер Умар. Такође, нису успели да доведу голмана после тешке ситуације саМирантеом, па би и то могло скупо да их кошта.

ДОШЛИ (23.700.000): Рицо (Сампдорија), Крејчи (Спарта Праг), Нађ (Ференцварош), Верди (Милан), Крисетиг (Интер), Џемаили (Ђенова), Торосидис (Рома), Умар (Рома).

ОТИШЛИ (17.000.000): Дијавара (Рома), Сукулини (Верона), Ђакерини (Наполи), Розетини (Торино).

КАЉАРИ

Озбиљан прелазни рок је одрадио нови-стари прволигаш. Сарди су довели скоро половину прве поставе, искусна имена попут Падоина, Бруна Алвеша, Исле, опасног Јонице и миљеника женске попуалције на острву Марка Боријела. А задржали су све носиоце игре из Серије Б. Плус што су покушали да доведу још нека звучна имена попут Ернанеса, Де Ћељеа, Маронеа,Емануелсона... Милан им је на крају преотео Матија Фернандеса који је већ био договорен, па су у минут до 12 морали да потписују . Све похвале за прелазни рок на Сардинији.

ДОШЛИ (9.650.000): Јоница (Верона), Боријело (Аталанта), Исла (Јувентус), Падоин (Јувентус), Алвеш (Фенербахче), Тахцидис (Ђенова), Рафаел (Верона),

ОТИШЛИ (11.240.000): Чоп (Спортинг), Крајнц (Сампдорија).

КЈЕВО

Ово је посебан клуб. Другачији од свих осталих. Па тако и на фудбалској пијаци. Увек умерени, штедљиви, опрезни и увек без неких звучних имена лагано изборе опстанак. Чудо је Кјево! За разлику од осталих клубова у Серији А, опет су били само посматрачи прелазног рока. Једина битна промена је голман. Сорентино је заменио Бизарија. Такође, довели су некада опасног везисту Де Гузмана, а одлични Мпоку је отишао у Панатинаикос са опцијом да га Грци откупе за 5.000.00 евра. Када нешто функционише, то се не мења... Интер је осетио.

ДОШЛИ (5.300.000): Сорентино (Палермо), Флорес (Сасуоло), Де Гузман (Наполи).

ОТИШЛИ (550.000): Мпоку (Панатинаикос), Бизари (Пескара), Нинковић (Ђенова), Пепе (Пескара), Едимар (Крузеиро).

УДИНЕЗЕ

Од породичног мезимчета и пројекта који су многи наводили као позитиван пример до задње рупе на свирали. После 30 година улагања, фамилија Поцо као да се заситила Удинезеа. Фокусирани су на Вотфорд, чак им је и Гранада важнија од свог „главног“ клуба. Види се то из године у годину по прелазним роковима. Удинезе је постао последње уточиште за фудбалере који су вишак или тренутно нису у плановима Вотфорда и Гранаде. И овог лета је продато скоро све што је могло да се прода попут Зјелинског, Фернандеша,Лопеза... Право је чудо како је Дуван Запата остао на Фриулију. Као појачања су долазили углавном млади играчи да стичу искуство за Вотфорд, Гранаду или за продају. Изненађење је како је Поцо одлучио да Свена Кумса купи за Вотфорд па га пошаље у Удинезе. Он је једино право појачање. Уз можда Де Пола и Перицу који је откупљен од Челсија. Тужно на шта је спао клуб који је играо у Лиги шампиона.

ДОШЛИ (13.500.000): Перица (Челси), Кумс (Вотфорд), Де Пол (Валенсија), Евандро (Сао Пауло), Мусаву Кинг (Гранада), Пењаранда (Вотфорд), Анђела (Вотфорд), Харбуи (Локерен), Самир (Верона), Фофана (Манчестер Сити), Зјелински (Емполи).

ОТИШЛИ (30.090.000): Фернандеш (Сампдорија), Зјелински (Наполи), Еденислон (Ђенова), Силва (Гранада), Торже (Гранада), Лопез (Интернасионал), Пирис (Монтереј), Итура (Некакса), Домици (Венеција), Харбуи (Андерлехт), Инуса (Расинг), Бркић (ПАОК), Кузмановић (Малага), Маркињо (Флуминенсе), Ди Натале (слободан играч), Гиљерме (Депортиво)

ЕМПОЛИ

Распродаја је настављена у трећем прелазном року заредом, отишли су најбољи играчиТонели, Марио Руи, Зјелински и Паредес. Оно што је Сари направио, полако се раскрчмило. Од носилаца игре је остао само Сапонара. Ветерану Макаронеу је у нападу прикључен нешто млађи Ђилардино, али тешко да њих двојица могу да гарантују опстанак. Без обештећења је стигао и ветеран Пасквал. Једна од ретких добрих ствари је  повратак Федерика Барбекојег Штутгарт није откупио. Нису хтели скоро ништа да улажу већ су од великана позајмљивали младе играче који тамо немају места: Димарко (Интер), Хозе Маури (Милан),Тељо (Јувентус). А Јувентусу су учинили и услугу да буду мост за Бразилца МатеусаПереиру из Коринтијанса који није могао у Торино због папира, па ће макар шест месеци провести у Тоскани. Какав прелазни рок, такви и резултати у прва два кола. Чиста нула.

ДОШЛИ (3.200.000): Матеус (Коринтијанс), Ђилардино (Палермо), Барба (Штутгарт), Хосе Маури (Милан), Димарко (Интер), Пасквал (Фиорентина), Бухел (Јувентус), Тељо (Јувентус).

ОТИШЛИ (13.000.000): Тонели (Наполи), Руи (Рома), Кампорезе (Беневенто), Ливаја (Лас Палмас), Паредес (Рома), Зјелински (Удинезе).

ПАЛЕРМО

Никад гори прелазни рок на Сицилији. Зампарини као да је потпуно дигао руке од Росанера. Продат је и последњи капиталац Франко Васкез, а Зампарини је покушао да замаже очи навијачима са Дијамантијем као заменом. Тешко да он може да надокнади одлазак ЕлМуда. Није то онај стари Дијаманти... Отипшао је и одлични бек Лазар у Њукасл, а чудо је како Зампа није продао и Ђанкарла Гонзалеса. За цело лето је од озбиљних играча доведен само Слободан Рајковић, да би се газда Палерма ипак активриао у последњих неколико дана пијаце. Поред поемнтуог Дијамантија је дошао и Бруно Енрике из Коринтијанса и то је све. Остала појачања нису вредна помена... Покушавао је Зампа да направи шоу довођењем лудих глава Балотелија и Тарабта, али чини се да је то више била представа за широке народне масе него нека озбиљна прича.

ДОШЛИ (7.500.000): Бруно Енрике (Коринтијанс), Рајковић (Дармштат), Дијаманти (Аталанта), Несторовски (Интер Запрешић).

ОТИШЛИ (21.800.000): Васкез (Севиља), Лазар (Њукасл), Ђурђевић (Палермо), Ђилардино (Емполи).  

ПЕСКАРА

Као и пре две године, опет су остали без најбољих када су ушли у лигу, али не у тако драстичној мери као тада. Продали су најбољег стрелца Лападулу у Милан, а Јуве је вратиоМандрагорду који је био срце везног реда. Чак је продат и други најбољи стрелац Капрари, али је Интер пристао да им га остави годину дана на позајмици. Ипак, нешто су радили и покушавали иако имају танак буџет. Валерио Вере је сада само њихов, а купили су и левог бека Бирагија који никад није добио шансу у Интеру. Ветеран Бизари је стигао на гол, Ђомбериз Роме у одбрану, а Симоне Пепе и Алберто Аквилани су донели исксутво у везни ред..  Чека се да потпише слободни агент Бергесио. Такође, довели су и таленте којима је потребна оваква шанса пошто нису успели у Милану, Интеру, Ајаксу, Пари Сен Жермену... Реч је о Манају, Кристантеу, Мурићу и Баебека. С обзиром којим парама располажу, ово је више него пристојно.

ДОШЛИ (11.550.000): Бизари (Кјево), Мурић (Ајакс), Пепе (Кјево), Бираги (Интер), Аквилани (Спортинг Лисабон), Баебек (ПСЖ), Манај (Интер), Кристанте (Бенфика), Ђембер (Рома).

ОТИШЛИ (13.500.000): Лападула (Милан), Мандрагора (Јувентус), Акоста (Бока Јуниорс).

КРОТОНЕ

Иако су пре Каљарија и Пескаре прошли кроз циљ у Серији Б, остају провинција у коју неће нико. Чак их и менаџери избегавају и не нуде им клијенте. Мора да то има везе и са клупским челницима којима на челу пише Ндрангета. Везе овог клуба са калабријском мафијом га чине територијом за избегавање. Пристали су да дођу Фалћинели и Трота из Сасуола, голманКојокару из Стеауе, Лоренцо Крисетриг који је најпознатије име од појачања, те неки анонимуси из иностранства... А остали су без најбољег стрелца Будимира. Кротоне у прелазном року плаћа цену имиџа људи који га воде. 

ДОШЛИ (5.300.000):Ћекерини (Ливорно), Фалћинели (Сасуоло), Трота (Сасуоло), Којокару (Стеауа), Крисетиг (Болоња), Тонев (Фрозиноне), Роден (Елфзборг), Сими (Портимоненсе), Дузен (Мускрон).

ОТИШЛИ (6.800.000): Будимир (Сампдорија), Торомино (Леће), Гали (Специја).  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар