Пореска блокирала рачуне 'Крајини'

Пореска управа Републике Српске блокирала је рачуне „Крајина осигурања“ због дуга од 200.000 КМ. Радници нису добили три плате, а осигураницима се дугује за штете 800.000 КМ. Истовремено, већински акционар Навеен Аггарwал поново је затражио извршење контроверзне пресуде суда у Требињу да му се исплати 5,8 милиона, потврдио је данас за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба ванредни управник „Крајина осигурања“ Мирослав Лазендић.

Република Српска 02.09.2016 | 21:50
Пореска блокирала рачуне 'Крајини'
Лазендић је по преузимању „Крајина осигурања“ судовима у Требињу и Бањалуци поднио захтјев за обнављање поступка.

„Тренутно немамо никакву повратну информацију из суда, али смо сазнали да је у међувремену Аггарwал Окружном привредном суду у Бањалуци поднио нови захтјев за извршење пресуде. Нисмо још званично обавијештени, али чим добијемо захтјев уложићемо жалбу и очекујемо да ће извршење бити одложено“, истакао је Лазендић.


Он је потврдио да је доставио „одређене податке тужилаштву“ у оквиру истраге која се проводи о пословању друштву након што је управљање преузео Аггарwал.

Окружни привредни суд Требиње донио је у мају правоснажну пресуду којом је обавезао „Крајина осигурање“ да акционарима овог друштва Навеену Аггарwалу и Гупти Неете исплати 5,8 милиона КМ.  Њих двоје су у тужили „Крајину“ а потом на сједници Управног одбора овог осигурања донијели одлуку којом „Крајина осигурање“ признаје све што су они у оптужници навели.

Обуставили су извршење након што је МУП РС покренуо истрагу о цијелом случају. Након тога уведена је и ванредна управа у овом друштву, а суд је блокирао новац на рачуну „Крајине“ да се Аггарwал не би могао наплатити.

Нећемо плаћати Аггарwалу канцеларије у Чикагу

На питање да ли „Крајина осигурање“ још увијек плаћа изнајмљивање канцеларија у Чикагу по уговорима које је Аггарwал закључио, Лазендић је истакао да ти уговори треба да буду поништени јер их није потписао директор и да су предузели активности на раскиду тих уговора.

„Тражили смо поништење два уговора о закупу пословних простора и један о реклами. Такође, с обзиром на то да је Аггарwал именован за савјетника директора овог друштва, покренули смо процедуру раскида јер не долази на посао“, нагласио је Лазендић за ЦАПИТАЛ и додао да због тога Аггарwалу неће бити исплаћена ни плата од 5.000 евра колико је сам био одредио.

Пореска управа блокирала рачун „Крајина осигурања“

Лазендић је истакао и да је „Крајини“ прошле седмице блокиран рачун јер не могу да измирују доспјеле обавезе. Појаснио је да је проблем то што новац са трансакционог рачуна, на којем се налазе средства од докапитализације, на основу рјешења суда могу користити само за одређене намјене, односно за исплату штета, а да су им у међувремену им пристигле обавезе по различитим основама које нису могли да плате.



„Пореска управа нам је прошле седмице блокирала рачун, а такође блокирани смо и од стране једне банке. Њима дугујемо више од 200.000 КМ и то нам представља велики терет. На жиро-рачуну и депозитима имамо новца изнад прописаног нивоа обавезних техничких резерви, тако да ћемо тражити сагласност Агенција за осигурање за кориштење новца у ове сврхе“, нагласио је Лазендић.

Он је истакао да је проблем и вишак радника, посебно имајући у виду да друштво има драстичан пад продаје осигурања.

„Дошло је до знатног пада продаје осигурања и он износи од 70 до 80 одсто у односу на прошлу годину“, истакао је Лазендић.

Радници „Крајина осигурања“ нису примили три плате, а Лазендић није могао да каже ни када би оне могле да буду исплаћене.

„Рачуни су нам блокирани, а приходи смањени. Исплата плата ће бити прва обавеза када почнемо остваривати веће приходе. Све зависи од деблокаде и активирања продајне мреже. Имамо здраво језгро продаваца који за кратко вријеме могу остварити приходе. Увјерен сам да ћемо вратити и повјерење клијената“, нагласио је Лазендић.

Због проблема са блокадом рачуна, како је рекао, тренутно нису у могућности да исплате ни више од 800.000 КМ одштета.

„Ми имамо и велика потраживања од буџета, тако да се налазимо у парадоксалној ситуацији – Пореска управа је нас блокирала, а буџет не измирује своје обавезе према нама“, нагласио је Лазендић.

Међутим, и поред ових проблема Лазендић истиче да „Крајина осигурање“ може да настави са радом наводећи да друштво има новца и да може исплатити све штете.

„Све штете ће бити исплаћене, друштво има могућност да настави нормално пословати, иако се бори са унутрашњим проблемима“, рекао је он.

Лазендић тврди да га нису контактирали заинтересовани купци овог друштва, али има информације да је неких понуда било.

„До мене су дошле незваничне информације да има купаца који су заинтересовани, али конкретних разговора није било. У сваком случају, свим потенцијалним купцима биће доступна сва документација коју буду тражили“, нагласио је Лазендић.

 Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хм

02.09.2016 21:35

То браћо, само разваљујте, и шумско корјење се може јести кад се добро гладно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлицно

02.09.2016 22:57

Знаци "мандал мати" катанац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија Смајил Беговић

03.09.2016 06:41

Судија Смајил Беговић из Требиња, који је најодговорнија особа за ову ситуацију у којој дрзава губи 5.000.000 кМ, који је пресудио у корист Аггарвала, поред свих неправилности и нерегуларносзи у поступку и прихваћене процијене вриједности Крајина осигурања која нема никаквог основа, ....., да ли се неко бави овим двоножним бићем (човијек није)? Да ли је ово корумпирано двоножно биће, без части и морала, још увијек судија? Како ова држава може да постоји кад су јој на најодговорнијим мијестима постављени корумпирани Смајили Беговићи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

03.09.2016 11:55

Браво судија Беговицу, свака цаст, само тлаци