Да ли је мајка Тереза светица или не?

Мајка Тереза, добитница Нобелове награде за мир и једна од најутицајнијих жена у историји цркве, у недељу ће бити проглашена светицом, 19 година после смрти, што њени следбеници сматрају чистом формалношћу, али је светицом не сматрају сви - њени критичари кажу чак да је она све осим тога, наводи Си-Ен-Ен.

Свијет 02.09.2016 | 11:50
Да ли је мајка Тереза светица или не?
Један од таквих је и бивши волонтер Хемли Гонзалес, који Мајку Терезу није упознао лично, али је оно што назива "стравичним остацима њеног наслеђа" у њему пробудило крајње непријатна осећања.

Наиме, након што је посетио установу коју је она отворила, Гонзалес сматра да је само "проблематична индивидуа" могла да отвори такво једно место.

Гонзалес, који се бави некретнинама у Мајамију је, после финансијске кризе 2008, решио да на одмор оде у Индију, где је провео два месеца волонтирајући у Дому за умируће особе "Нирман Хридај" којом управља ред "Мисионарки милосрда" који је 1946. Мајка Тереза основала у Калкути.

Тамо га је, присећа се, пренеразио низак ниво хигијене и медицинске неге које је затекао јер, према његовим речима, тамо нико нема никакво медицинско искуство нити пролази кроз било какву обуку пре него што почне са радом.

Гонзалес описује како тамо монахиње више пута употребљавају игле које перу тако што их само потопе у воду, а болесничку одећу, која је понекад упрљана урином или фекалијама, перу ручно у истој просторији у којој, одмах поред, перу и кухињско посуђе.

Уз то, пацијенти који пате од респираторних болести морају да се купају у хладној води, јер један једини бојлер који тамо постоји није довољан ни да се један окупа.

"Била је то сцена као из концентрационог логора у Другом светском рату", описује Гонзалес призоре на које је наишао.

Он каже да је сваки његов покушај да подигне ниво хигијене или да обезбеди топлу воду био неуспешан, при чему је од монахиња увек добијао исти одговор.

"Овде не радимо тако. Поступамо само онако како би Исус желео", говориле би оне.

С друге стране, Чанда Чакраборти, чланица групе локалних волонтера у Калкути која је придружена реду Мајке Терезе више од 25 година, каже да су све те критике безвредне и да критичари говоре неистине, док портпаролка реда истиче да Мајци Терези намера није била да отвори "болницу са пет звездица".

Критичари, међутим, указују да то није прихватљиво оправдање с обзиром на то да ред добија милионе долара донација из целог света које би, кажу, требало употребити за изградњу болница, школа и унапређење рада својих установа.

Си-Ен-Ен наводи да је веома мало информација доступно кад је реч о стању рачуна организације Мајке Терезе.

Неки критичари, поред тога, и данас оспоравају њене догматске погледе на абортус, контрацепцију и развод, а неки је оптужују и да је покушавала да преобрати у хришћанство особе које је неговала, што њен ред оповргава.

Споран је чак и њен пут ка светости, наводи Си-Ен-Ен, подсећајући да је папа Фрања, да би је прогласио за светицу морао да призна два њена чуда, међу којима излечење Монике Бесре, која тврди да ју је спасао благослов мајке Терезе, док лекари и њен супруг кажу да ју је излецила модерна медицина.

И док се контроверзе настављају, наставља се и живот у установама Мајке Терезе са уобичајеном вишевековном једноставношћу и рутином.

Како Гонзалес каже, установа у којој је волонтирао је "музеј беде", иако неки то називају местом несебичног служења другима.

За верне следбенике Мајке Терезе широм света, она је била и заувек ће остати светица и никакве критике то не могу да промене, закључује Си-Ен-Ен.

Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пасха

02.09.2016 10:55

Циста заблуда православне и католицке вјере

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пасха

02.09.2016 13:07

Е мој " пасха" који си ти дебил, Мајка Тереза је светица и све нације и националности треба да поштује њен рад и борбу за мир и која је патила у свом животу да би другом помогла не гледајучи ко је ко ако ме разумијеш. Вјероватно си млад па би било добро да прочитаś коју књигу неће ти шкодити.

Name

корни

02.09.2016 16:37

Тако је Пасха.Колико је само људи побила глупом религијом

Name

Све је јасно

02.09.2016 11:28

Шта рећи за канонизацију Степинца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

02.09.2016 14:27

Православни хрисцани имају своје Светитеље Богом прослављене који су били за време свог земаљског зивота пуни љубави према цовјеку. На њиховом се гробу и данас десавају многа спасавајуца цуда као на примјер код Светог Вадилија Остроског. Његово Свето, нетрулезно и небалсамовано тијело и данас постоји у Острогу и позива све невјернике да додју и увјере се у моц Бозију. Свети Василије уз Бозију помоц лијеци све људе добре воље без разлике на њихову народност, вјеру, пол или расу. За разлику од ових истински Светитеља Бозоји које има Православне Црква Христова римокатолицка вјерска заједница који многи погресно називају "црквом" има "Светитеље" који су то само по имену и који су "Светитељима" цесто пута постали из политицки потреба и разлога попут "Преподобног" Алојзија Степинца. Исти је слуцај и са Мати Терезом. Она је била и осталца за Православне хрисцане само добра зена и хуманитарни радник који се зртовао за добро других. Због свога цовекољубља Мати Тереза је наградјена Нобеловом наградом и оне је уз помоц римокатолицке "цркве" дебело наплатила своју љубав према цовјеку кроз прилиге својој хуманитарној организацију. Земсљски зивот и добротвирни рад Мајке Терезе је максимално исполитизован од стране римокатолицке "цркве" која производи "Светитеље" по својим дневним потребама као сто гљиве расту после кисе. Њезини "Светитељи" су цесто пута за Православне хрисцане најобицнији ратни злоцинци. Зато римокатолицки "Светитељи" нису по мјерилима Православне Цркве Христове и Православни хрисцани требају да знају да римокатолицки "Светитељи" за Православне хрисцане немогу да буду истински Светитељи Бозоји. Због тога се римокатолицком "Светитељима" Православни хрисцани не требају Богу молити нити њихова имена спомињати у својим молитвама. Нека то раде римокатолици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвалим те Боже

02.09.2016 18:51

Ево га и талибанко се јави.

Name

Бансхее

02.09.2016 14:38

Жена је имала добру намјеру и вољу! То сто се временом све изопачило, Донације злоупотребљене, етц. Основни проблем: у Индији се људи коте као штакори. То није само проблем Индије већ свјетски, глобални. Довољно видјети слике биједе на улицама. Ту би требало проводити присилну контрацепцију. То би било пуно хуманије, на жалост.

ОДГОВОРИТЕ