Представљамо - видео: Ко је Никола Максимовић, Звездин трагичар и најскупљи српски фудбалер свих времена?!

Ни за једног српског фудбалера никада није било издвојено онолико новца за трансфер, колико је Наполи решио да потрши за ангажовање Николе Максимовића. Дефанзивац Торина процењен је на чак 29 милиона евра, а када се прелазак реализује, биће оборени рекорди Саве Милошевића, Лазара Марковића и Немање Матића, који су својевремено били плаћени по 25 милиона. Али, ко је заправо Никола Максимовић, момак који је својевремено био називан Звездиним трагичарем?

Фудбал 01.09.2016 | 23:30
Представљамо - видео: Ко је Никола Максимовић, Звездин трагичар и најскупљи српски фудбалер свих времена?!
Као 16-годишњак је дебитовао за ужичку Слободу, у којој је провео четири сезоне пре него што га је Звезда довела. Али, није се у њој прославио онако како је маштао. У августу 2012. Звезду је само минут, два делило од пласмана у Лигу Европе. У реванш мечу са Бордоом, после 0:0 у Београду, београдски тим је у 90. минуту голом Микића дошао до 2:2 на гостовању у Француској, али... У 91. минуту Максимовић је очајно реаговао пред својим голом, "приморавши" тако голмана Баљковића да направи пенал, којим је Бордо прошао у надметање по групама.



Максимовић, момак из Бајине Баште, у којој је рођен 25. новембра 1991, провео је ту сезону на "Маракани", током које је и четири пута позиван у репрезентацију Србије. Клуб је, због очајног финансијског стања, решио да на Максимовићу хитно нешто заради, како би сакупио новац да плати део дугова и добије евро-лиценцу за наредну сезону. Зато је Аполону са Кипра, којим су руководили људи Пинија Захавија, уступљено 51% права на Максимовића, па је прва од две рате, у износу од 400.000 евра, била Звездина "сламка спаса" на путу ка новим евро-изазовима.

Никола Максимовић није никада заиграо за Аполон, већ је, када му је уговор у потпуности откупљен, право из Звезде отишао у Торино. Тужан не зато што је отишао само са освојеним пехаром Купа, већ због оне трагичне интервенције и свега што га је потом снашло у клубу. Али, отишао је са надом да ће се једног вратити и остварити дечачки сан, да буде шампион са вољеном Звездом.

"Јако ми је жао само због Бордоа, не желим да коментаришем шта се даље дешавало, после тога је било све само не фудбал. Дешавале су се неке ствари које нису биле до мене, ништа ту нисам могао да променим и урадим. Искрено, криво ми је, тих годину дана после Бордоа ће ми остати до краја живота у ружном сећању. Ако бих једном могао да се вратим у Звезду, наравно да бих се вратио, да освојим ту титулу и остварим нешто што сам себи зацртао", рекао је Максимовић.

Дуго га је тај пропуст против француског клуба прогањао. И дан данас га врло добро памти.

"Десио се један кикс, али то је фудбал, деси се, ја сам одбрамбени играч, нисам нападач да могу да погрешим сваки пут. У одбрани мораш да будеш концентрисан, али то је био тренутак... Било је 2:2, изједначили смо, емоције су нас понеле, поготово мене кад знам да је буквално минут до краја и пролаз даље, улазимо у групу што је за све нас у клубу било јако важно, али млад сам био, незрео, нисам остао хладне главе и погрешио сам", рекао је недавно Максимовић.

У Торину се брзо снашао. Заправо, заблистао недуго по устаљивању у први тим. Одиграо је 23 меча у првој сезони, чак 37 у другој. Уследили су позиви Милана и других великана европског фудбала, али се управи Торина чинило да понуде од којих су неке биле "тешке" и 19 милиона евра, нису прави показатељ квалитета овог дефанзивца.



Међутим, његови снови о "трансферу из снова" примили су ударац прошлог септембра, када је доживео прелом пете метатарзалне кости, оне која се у стопалу налази тик изнад малог прста. Опоравак је протекао у стрпљивом чекању шансе да се поново врати на терен, да поново покаже да вреди.

И, чим је гипс постао прошлост, а тренинзи почели да се ређају, почеле су да стижу и нове понуде. Из Торина, међутим, нису хтели да га пусте за онај износ који је спомињан претходног лета. Чак ни за 22 милиона. Када је то чуо, Максимовић је решио да не долази на тренинге, због чега нови тренер, Синиша Михајловић, изјављује "За мене је он мртав!". Итекако ће бити жив у новој средини.

"Играјући у Италији вратио сам самопозудање које ми је било потребно после Звезде, где нисам показао свој квалитет и нисам урадио оно што сам сањао цео живот, да ћу освојити титулу и да ћу бити дужи период у њој, није ми се остварило, не само мојом кривицом, али не бих да се враћам на то. Италија ми је помогла, нема боље лиге од италијанске за штопере, што се тиче тактике, техничких ствари и мислим да сам много напредовао и сазрео и да немам проблем и не осећам притисак да нешто морам. Увек ћу дати све од себе па ако то није довољно, ко може више нека уђе, стварно немамо проблем с тим, а знам да могу много јер верујем у себе и тако ћу наставити", рекао је недавно Максимовић.

После много времена, имаћемо играча чији трансфер "одзвања" европском фудбалском сценом. Да ли ћемо поново имати и гранитну одбрану репрезентације?

"Захваљујући одбрани увек смо се пласирали на велика првенства. То немамо у последње време, али није ту крива само одбрана, њу не чине само два играча, већ мора да је игра цео тим. Ми то једноставно нисмо имали у пресудним утакмицама, поготово у овим претходним квалификацијама. Међутим, имамо сада много младу екипу и у будућности може много да се очекује од нас. Наравно, треба нам прави вођа који ће да буде ту. Када кажем вођа, мислим на тренера, капитена и те старије играче који ће да буду подршка нама млађима да покажемо оно што знамо, а мислим да знамо много и да имамо добру репрезентацију за будућност", рекао је Максимовић.

Будућност је, бар у његовом случају, стигла. Остаје нада да се неће дуго чекати на једну такву, лепу, за наш репрезентативни фудбал.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар