Прекинута агонија родитеља из Гацка

Породиље из Гацка, чије су бебе рођене у фочанском породилишту, безуспјешно су трагале за установом у којој ће њихова беба добити БЦГ вакцину. Проблем ријешен тек након "страшног" новинарског питања Министарству здравља

Република Српска 31.08.2016 | 22:38
Прекинута агонија родитеља из Гацка
Родитељи из Гацка који су у протеклих неколико мјесеци добили бебу у породилишту болнице у Фочи имали су прилику да из прве руке сазнају не само колико лоше фунционише систем здравствене заштите, него и колико су они који га чине индиферентни према потребама пацијената, чак и кад су у питању они тек рођени, пише портал "Моја Херцеговина".

Драгана Ковачевић једна је од шест породиља из Гацка чија је беба на свијет дошла у фочанском породилишту. Умјесто да им први дани по изласку из болнице буду обиљлежени радошћу и спокојем, они су трагали за установом у којој ће њихова беба добити БЦГ вакцину.

"Кад су нас отпустили из породилишта, рекли су да беба није добила БЦГ вакцину и да се обратимо нашем дому здравља. Тамо су нам, међутим, дали упут за невесињску болницу гдје нас је примио др Васиљевић који би можда и пристао да вакцинише у случају да преостане доза, али се ту уплела сестра која је рекла да имају превише својих беба и да нема мјеста за нас, па смо се вратили кући необављеног посла. Тај дан сам звала домове здравља у Требињу и Фочи. Рекли су ми да они не могу да обаве вакцинацију. Потом сам назвала болницу у Фочи, најприје гинекологију, а онда су ме пребацили на одјељење педијатрије. Рекли су да је др Марић, ваљда је он директор, укинуо БЦГ у Фочи и да не могу да вакцинишу бебу."

Драганино искуство дијели и Наташа Андрић која је револтирана испричала да је са малом бебом обијала прагове установа по Херцеговини:

"У Невесињу кажу да вакцинишу само невесињске, у Фочи – фочанске, у Требињу – требињске. Па шта су онда наше бебе – свемирске. Одемо у Невесиње са бебом од 10-15 дана и одбију нас. Мрву једну возамо на 30 степени и нико неће да је вакцинише. Страшно је ово што се дешава. На крају су се смиловали у требинској болници и рекли да ће вакцинисати наше бебе првог и петнаестог у мјесецу ако преостане доза након вакцинисања њихових беба. Хтјели смо ми и да купимо вакцине, оне чак нису ни скупе, али нико ни у том случају не би хтио да обави вакцинацију."

(Не)практични разлози

Из Универзитетске болнице Фоча кажу да се бебе из практичних разлога упућују на вакцинацију у диспанзере. Додали су да су од почетка године у овој установи рођене 233 бебе из свих крајева РС и БИХ, од чега 22 из Гацка.

Директорица Дома здравља из Гацка Вера Говедарица рекла је да је по Правилнику о здравственој заштити породилиште дужно да изврши прву вакцинацију, а да се остале вакцинације обављају у домовима здравља одакле бебе долазе. За проблем који је настао криви Фонд здравственог осигурања (ФЗО), министарство и менаџмент болнице у Фочи:

"Свако породилиште је дужно да вакцинише сву новорођену дјецу. Због чега то нису радили потпуно је нејасно. Са друге стране, Фонд је дужан да контролише услуге и болнице и домова здравља. Жалосно је да у данашње вријеме, када је толико проблема са наталитетом, мајке шетају од једне болнице до друге. Свим родитељима сам рекла да се обрате заштитнику права пацијената, а обавијестила сам и Фонд, међутим, изгледа да су само медији ти који могу да ријеше неки проблем."

Иако имунизација спада у примарну здравствену заштиту, ФЗО као гарант за адекватну здравствену заштиту осигураника, није нашао за сходно да се упушта у проблем. Још мање да га ријеши. У конкретном случају су се прогласили ненадлежним и упутили нас на Институт за јавно здравство, пише "Моја Херцеговина".

У Институту су рекли да би проблем заиста био њихов да је у питању недостатак вакцина. Будући да вакцина на тржишту има довољно, проблем је организационе природе који треба да ријеше здравствене установе и ФЗО.

Породилиште се (ипак) враћа вакцинацији

Овај зачарани круг пребацивања одговорности, на срећу, прекинут је када су се новинари портала "Моја Херцеговина" обратили Министарству здравља тражећи одговоре на питања: Ко је ускратио бебама из Гацка право на имунизацију и да ли је на сцени дискриминација пацијената из Гацка?

У веома кратком року из Министарства је стигло обавијештење да је постигнут договор са директором болнице у Фочи и да ће бебе из Гацка бити вакцинисане у овој здравственој установи. А то ће убудуће бити пракса и за све бебе које се роде у овом породилишту. Тај договор ће, додали су, у наредним данима бити озваничен потписивањем протокола између здравствених установа и ФЗО.

Потврдили су то и родитељи беба које су из фочанске болнице позвали да доведу бебе на вакцинацију “кад год им буде згодно”. Драгана Ковачевић каже да су били изразито љубазни:

"Назвала је главна сестра, веома је љубазно рекла да можемо да доведемо бебу кад год нам одговара. Тако ћемо у уторак сви из Гацка отићи да ставимо тачку на ову трауму."

Срећни што ће напокон ријешити овај проблем, родитељи из Гацка препуштају забораву малтретирање, пређене километре, потрошене паре, вријеме, живце на нешто што су требали да им обезбиједе они који су одговорни и добро плаћени да једна једноставна ствар као што је вакцинација тече глатко. Неће тражити обештећење свјесни да је борба против институција овдје Сизифов посао. Или би можда такав потез уозбиљио одговорне?

Извор: Моја Херцеговина/Мондо.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

31.08.2016 18:18

Боље да цутим. СРБИМА СВЕ ТРИ ВЈЕТЕ ТРЕБА ДИКТАТУРА ДА БИ ОНИ НАУЦИЛИ ПОСЛЕ ТИТА ДА БУДУ ЉУДИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

31.08.2016 19:19

босанцима и херцеговцима сва три вјере...

Name

Дон Кихот

31.08.2016 18:32

јел и за ово Баја да кренемо испочетка...срам вас и стид било, своју сте збринули дјецу и 5 кољено, а сиротиња нека поцрка и умре за ваше сулуде идеје и науме...ми имамо "пањеве" ми немамо дјецу...даће бог да се једном и ви замислите за своју судбину и све што сте зло учинили овом јадном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниске гране

31.08.2016 19:33

Знала сам да нам је здравство у ужасном стању али да је дошло до те границе да је угрожена основна здравствена заштиата новорођенчади, овоје за мене ново. Шта ће Фочи и медицински факултет и болница, кад трокирају на оваквим стварима. Од кад је Марић ушао у политику, стање у болници је непрепознатљиво. То важи и за друге доктори, да желе мислити о пацијентима и лијечењу, не би ишли у политику. Значи, додатни проблем имамо везано за рађање дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

31.08.2016 20:28

Да се на овом показе неспособност администрације. Бивса дрзава је цим је стала на ноге поцела са вакцинацијом и имали смо систем као мало ко у евеопи. Ови данас у 21 стољецу покусавају да нас пребаце у африку. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

31.08.2016 21:12

Срамота,политика се умјесала у све,залосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагностик

31.08.2016 23:04

Ово је оцит примјер пропасти. Ако ово раде новородјенцади ста онда друго оцекивати. Крај је много близи него сто вецина мозе да замисли,..економски, демографски, нестаје један народ.

ОДГОВОРИТЕ