Видео: Отишла је чехословачка "краљица спорта"...

У Прагу је у 74. години преминула најуспешнија спортисткиња у историји Чешке и Словачке, гимнастичарка Вјера Чаславска...

Остали спортови 01.09.2016 | 11:45
Видео: Отишла је чехословачка "краљица спорта"...
Чешка данас тугује због смрти најуспешније спортисткиње у историји - гиманстичарке Вјере Чаславске.

Она је после дуге борбе преминула у 74. години од рака панкреаса.

Чаславска је за Чехословачку изборила 11 олимпијских медаља, од тога седам златних, а када је протестовала против совјетске инвазије на Чехословачку 1968. године, режим је од 1971. онемогућио да се активно бави спортом.

Вјера Чаславска освојила је на Олимпијади у Токију 1964. године три златне медаље, а четири године касније из Мексика са Олимпијских играра донела је у Праг четири златне медаље.

Светска првакиња била је ћетири пута у својој златној серији шездесетих година прошлог века, а 11 пута освајала је злато на Европским првенствима.

Чаславска је 1968. године проглашена за најбољег спортисту света.

"Заједно са Емилом Затопеком, Вјера Чаславска је највећи чешки спортиста, не само по својим спортским резултатима већ и због свог приступа спорту, а и као човек, због чега се уписала у срца својих симпатизера и у мисли својих непријатеља", објавио је Чешки олимијски комитет.

Чаславска је на врхунцу славе 1968. године потписала петицију Две хиљаде речи, један од кључних докумената Прашког пролећа, покушај тадашње врха чехословачких комуниста да социјализаму дају људски лик, инспирисани и тадашњом Југославијом а да се извуку из стега совјетског утицаја, који је тенковима угушила совјетска окупација.

Као спортски идол не само за Чехе и Словаке, Чаславска је устала против инвазије снага Варшавског пакта на челу са Црвеном армијом августа 1968. године а режим јој је онемогућио да настави да ниже спортске успехе.

"Било ми је драго да људи могу преко спорта да дигну главу. Можда сам могла да останем у иностранству, бежало је тада много људи, али нисам желела да разочарам оне за које сам постала симбол. Моји корени су ту. Вежбали смо због њих, а паре за успехе тада нисмо добијали", казала је након пада комуниста Чаславска.

Пад комунистичког режима 1989. године Чаславска је дочекала као тренер младих чехословачких гимнастичарки, а у демократској Чехословачкој у потпуности је рехабилитована и изабрана је на чело Чехословачког олимпијског комитета, а након распада земље Чешког олимпијског комитета.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар