Прије 19 година настрадала је Леди Ди

Због ње су жене поверовале да тамо негде постоји принц који нас чека, али њена бајка није имала срећан крај. Страдала је трагично, као у филму, а њену сахрану је пратило више од две милијарде људи. Данас се навршава 19 година од смрти леди Дајане.

Свијет 31.08.2016 | 10:00
Прије 19 година настрадала је Леди Ди
Од обичне девојке из суседства постала је принцеза. Дајана Спенсер ушла је у свет краљевских интрига и строгих правила сасвим млада и ненавикнута на живот под лупом, да би је тај свет након деценију и по гурнуо у смрт.

Пре 19 година Леди Ди је погинула у саобраћајној несрећи у једном париском тунелу у друштву свог тадашњег вереника Додија ал Фаједа.



Цео свет је био у шоку, жалећи народну принцезу, како су је звали.

Рођена је 1961. у Норфолку. Отац јој је био главни коњушар Елизабете ИИ, али и гроф пореклом. Развод родитеља, када је имала само седам година, оставио је траг на Дајани. Суд ју је доделио оцу јер је мајка имала аферу с ожењеним мушкарцем.

У Дајанин свет принц Чарлс је ушетао преко њеног брата с ким се дружио, а једно време је и био у вези с њеном старијом сестром!

Дајана је тада живела од џепарца као хостеса, бебиситерка, медицинска сестра.

Године 1980, након дужег дружења, Дајан и Чарлс су отпочели везу, а верили су се наредне године.
Прстен који сада носи Кејт Мидлтон тада је Чарлс поклонио својој Дајани. Њихову свадбу гледало је преко 750 милиона људи, а млада, с непуних 20 година, очарала је све.

Када је на свет дошао први син, принц Вилијам, настали су и први сукоби с краљицом јер се Дајана није породила у Бакингемској палати, како традиција налаже, већ у болници.

Тада је кренуло мрачно доба за лепу принцезу, које као да није имало краја. Патила је од тешке постпорођајне депресије, касније се испоставило да ју је Чарлс варао и пре и након венчања са дугогодишњом љубавницом Камилом, а народ је Дајану све више волео, видевши у њој нову Мајку Терезу. Била је мила, природна, узвишена, а обична.

Говорило се да је Чарлс често био суров према њој, да јој је стално говорио да је дебела, па је принцеза и оболела од булимије.

Некако, у свему томе, родио им се и други син, Хари. Признала је да након тога она и супруг годинама нису делили постељу. Проблеми су се само гомилали, Чарлс је и јавно признао да је варао Дајану, јавност је била шокирана, а крах краљевског брака био је неминован.

Тако је Дајан отпочела романсу са својим телохранитељем, а са њим почињу и неразјашњене мистерије – погинуо је на мотору под сумњивим околностима.

Љубавници су се само низали, па је и отоворено питање ко је заиста отац малог Харија.

Краљевски пар се развео 1996, а Дајани су се после тога широм света још више дивили. Помагала је сиромашнима, била близу болесних, постала скоро светица.

Чарлс је наставио да ужива са својом Камилом, с којом је данас у браку, а Дајана је срећу нашла са плејбојем Ал Фаједом. 

Последњег дана августа пре 19 година Дајана и њен драги страдали су у Паризу бежећи од папараца. Никада се није сазнало шта је тачан узрок несреће.

Мада више званично није била принцеза, Дајана је сахрањена уз све краљевске почасти.

Лондон је био преплављен цвећем, више од милион људи испратило је народну принцезу. Против правила, застава на Бакингемској палати била је спуштена на пола копља.



Није имала краљевске крви, а једна од првих у пратњи Леди Ди била је краљица мајка.

На Дајаниној сахрани били су Хилари Клинтон, Маргарет Тачер, Тони Блер, Елтон Џон, Лучано Павароти, Том Круз, Стинг, Џорџ Мајкл, Стивен Спилберг, Дајана Рос. Пренос је пратило више од две милијарде људи широм света.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

31.08.2016 13:01

Није Принцезу Дајану свијет гурнуо у смрт вец њезин нацин зивота. Да је тога кобног дана Принцеза Дајана била са својим музем и дјецом а не у загрљају муслиманског љубавника из Египта била би Дајана и сада зива!

ОДГОВОРИТЕ