Брамерц се жалио на ослобађајућу пресуду

Тужилаштво Хашког трибунала поднело је данас жалбу на пресуду Војиславу Шешељу којом је ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Војводине.

Србија 30.08.2016 | 13:28
Брамерц се жалио на ослобађајућу пресуду
Тужилаштво у жалбеном поднеску детаљно указује на, како је навело, пропусте већине чланова из првостепеног судског већа које је изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду крајем марта ове године и предлаже Жалбеном већу Трибунала да га прогласи кривим и осуди.

Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном већу предложило да наложи понављање суђења.

У жалби, која је написана на 100 страна уз додатне анексе, тужилаштво истиче да је првостепено веће судије Жан Клод Антоанетија погрешно утврдило чињенично стање, јер није закључило да Шешељеви говори представљају физичко извршење прогона, депортације и присилног премештања.

То је, како је навело тужлаштво, детаљно објашњено у жалби.

Тужилаштво сматра да првостепено веће није донело исправну одлуку, јер није дало ваљане разлоге за своје закључке, није уважило агрументе и доказе тужилаштва, и зато јер је погрешно ценило чињенично стање утврђено током суђења.

Судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем изрекло је 31. марта ослобађајћу пресуду лидеру Српске радикалне странке по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.

Већина чланова већа (судије Анетоанети и Мандиаје Нианг) уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

Латанци је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док је по једној тачки Шешељ ослобођен једногласно.

Тужилаштво је иначе тражило да се Шешељ осуди на казну од 28 година затвора.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мф

30.08.2016 11:37

Војислав је ХЕРОЈ И ВОЈВОДА СРПСКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Мф

30.08.2016 13:28

А ти си Мф будала српски.

Name

ре ре Мф

30.08.2016 13:47

Потурица је гори од Турчина

Name

родјо

30.08.2016 13:32

Бито је да се слободно сецу крвници и кољаци........!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс.

30.08.2016 13:56

У праву си,пуна их је федерација

Name

брзи

30.08.2016 16:05

ЦИМ је србин:Кривје.