Нова рунда гласања о генералном секретару

На седници Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, данас ће бити одржан трећи круг гласања за новог генералног секретара светске организације.

Свијет 29.08.2016 | 07:47
Нова рунда гласања о генералном секретару
После овог гласања требало би да буде познато ко су фаворити за ту функцију, ко ће "де факто" испасти из трке, али и како ће се пласирати српски кандидат и некадашњи шеф дипломатије Вук Јеремић.

Како је у изјави Тањугу објаснио Никола Јовановић из Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, данашњим гласањем завршиће се важна фаза, чији је циљ било формирање ранг листе кандидата према степену, броју и јачини подршке коју уживају у Савету безбедности.

"Иако нема формалних критеријума, очекује се да само четворо уђе у завршницу овог процеса. Они ће наставити у септембру да буду предмет одлучивања у Савету безбедности, и то пре свега пет најважнијих, сталних чланица Савета безбедности", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, циљ Вука Јеремића је да покуша да се нађе међу четири најбоље пласирана кандидата како би се квалификовао за завршно гласање и постао "предмет разматрања" највећих светских сила - Кине, Француске, Руске Федерације, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

"Шанса да Србија има свог представника у завршници процеса избора новог генералног секретара УН и да о њему расправљају највеће силе представља и велику шансу за Србију да подигне своју видљивост и престиж на међународној сцени, поготово имајући у виду да је наша земља мала и да нема велику, специфичну тежину у међународним односима", истакао је Јовановић.

Он је подвукао да кампања за избор Јеремића, осим престижа за Србију, представља и борбу против стереотипа о нашој земљи који и даље важе у појединим деловима света.

У Савету безбедности моћи ће да се гласа, осим за Јеремића из Србије, и за Антонија Гутјереша из Португала, Сузан Малкоре из Аргентине, Хелен Кларк из Новог Зеланда и за Словенца Данила Тирка.

У трци су и Ирина Бокова из Бугарске, Македонац Срђан Керим, Кристина Фигуереш из Костарике, Наталија Герман из Молдавије и Мирослав Лајчак из Словачке.

Иако Јеремић има реалну шансу да уђе у такозвани "фајнал фор", избор за првог човека "светске владе" неће бити нимало лак, имајући у виду да се преплићу политички интереси великих сила, као и историјске околности преко којих није лако прећи.

Када се данас заврши гласање, улази се у нову фазу у којој се методологија одлучивања мења, и на сцену ступа директно преговарање, али, како наводе познаваоци, и "ценкање" између великих сила.

На неки начин кандидат и његова кампања остају у другом плану, а у игри су други моменти, процене и договори.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бн

29.08.2016 06:23

А кина и Русија ста раде сто не лобирају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

30.08.2016 22:36

Лајцак је опсте познат у овим насим крајевима. Полтрон и увлакац зна се коме. Наравно у демократском западном свету је полтронисање врло позељно и наградјује се. Он је изводјац прљавих радова, не би ме цудило да добије нобелову награду за мир.

ОДГОВОРИТЕ