Мање посла за бх. неимаре у иностранству

Грађевинске фирме из БиХ су у првој половини ове године имале мање посла у иностранству, па је тако вриједност извршених радова бх. неимара вани пала за нешто више од седам одсто или око четири милиона марака у односу на исти период прошле године, показују најновији подаци Агенције за статистику БиХ.

Босна и Херцеговина 28.08.2016 | 21:15
Мање посла за бх. неимаре у иностранству
Према тим подацима, бх. грађевинске компаније су у том периоду у иностранству извршиле радове у вриједности од 54,4 милиона марака и то највише у европским земљама, гдје је износила нешто више од 45 милиона КМ, а потом у Африци и Азији.

Од укупне вриједности извршених радова у овој години, више од четвртине или 25,6 одсто тих радова односи се на објекте високоградње, а 74,4 одсто радова на објекте нискоградње. Посматрано по врсти грађевинских радова, високоградња је заступљена највише у земљама Европе, док је нискоградња такође заступљена највише у земљама Европе (77,4 одсто), а затим и у земљама Африке (13,4 одсто) те Азије (9,2 одсто).

Занимљиво је рећи да су бх. неимари, поред великог броја европских земаља, у овој години радили и у далеким земљама, попут Алжира, Етиопије и Кеније, и то искуључиво објекте нискоградње, док су радови вршени и у Саудијској Арабији и Ираку.

Да би бх. грађевинари могли проширити послове у Африци наговијештено је и на недавном састанку амбасадора БиХ у Либији са Мохамедом Сиалом, министром спољних послова Либије у Влади националног јединства. Сиала је том приликом позвао бх. компаније активне на пројектима нафтног сектора да се врате у ову земљу, те навео да су Либијци упознати са деценијским радом бх. фирми у овој земљи те желе ојачати економску сарадњу.

Иначе, највећи процентуални пад вриједности извршених радова у иностранству бх. грађевинци су забиљежили у Кенији, Алжиру и Шведској. Са друге стране, већа вриједност радова у том периоду евидентирана је у Црној Гори, Етиопији и Србији.

Посматрано по појединим земљама, из ових података видљиво је да грађевинске компаније из БиХ и у овом периоду највише радова извршавају у Албанији, и то у вриједности већој од 13 милиона марака, а затим у Црној Гори у вриједности од 9,3 милиона КМ, те Србији, гдје је су обављени грађевински радови "тешки" 8,4 милиона марака.

Наравно, не треба занемарити ни вриједност радова извршених у Њемачкој у првом полугодишту ове године, а који су износили 5,5 милиона марака. Када је у питању врста радова бх. грађевинских фирми у иностранству, занимљиво је рећи да се у посматраном периоду највећи послови из области високоградње обављају у Њемачкој, Србији и Хрватској, док су се у области нискоградње највреднији радови изводили у Албанији, Црној Гори и Србији.

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори Републике Српске, рекао је да су европске земље омогућиле лакши приступ "нашој" домаћој радној снази која важи за традиционално добру радну снагу у области грађевинарства, али не и нашим фирмама, већ искључиво радној снази да лакше може доћи до радних докумената.

"Ово се посебно одразило на смањење обима послова на тржишту Њемачке са којим БиХ има и споразум о кориштењу деташмана, по коме домаће фирме са домаћом радном снагом изводе радове код њемачких партнера. Од 1. јануара ове године Њемачка је такође дозволила слободно тржиште радне снаге по коме њемачка фирма може да ангажује радника из БиХ (што и чине) да буде ангажован у њемачкој фирми", рекао је Петровић.

Он је додао да је то створило одређене проблеме нашим фирмама, јер наши радници пређу да раде код њемачке фирме и остварују приход за њу, а не за домаћу фирму из БиХ.

"На овај начин дошло је до смањења обима послова наших фирми на тржишту СР Њемачке, а самим тим проузрокован је овај пад који сте поменули", појаснио је Петровић.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар