Ердоган: Борба док не искоријенимо тероризам

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Митингу братства, јединства и заједништва у Газиантепу изјавио је да ће тероризам бити уништен у коријену.

Свијет 28.08.2016 | 20:53
Ердоган: Борба док не искоријенимо тероризам
Ердоган је на митингу говорио о смртној казни, терористичкој организацији ФЕТО, али и борби против тероризма.

Он је поред тога у Газиантеп дошао да би изразио своје саучешће породицама страдалих 20. аугуста, када је 14-годишње дијете извело напад у којем су погинуле 54 особе, од тога 34 дјеце, а рањене су 94 особе, 44 дјеце.

“Напад је био дивљачки”, рекао је Ердоган који је рекао да ће засигурно они који користе дјецу да убијају невини народ, дјецу, бебе - платити цијену.

Народ који се окупио на митингу узвикивао је “желимо смртну казну”.

“Мој народ жели смртну казну, зар не? Ко је ко ће донијети одлуку о томе? Велика народна скупштина Турске. У њој су ваши представници. Овај ваш захтјев сам им послао и данас поново шаљем. Требају разговарати о томе и након тога одлучити. Кад одлука дође до мене, говорим своје мишљење, одобрићу ту одлуку”, изјавио је Ердоган.

Он је подсјетио да су у покушају државног удара 241 особе погинуле.

“Они који су убили толико наших грађана, шетаће или ће бити у затворима. Браћо, данас у великом дијелу свијета још увијек постоји смртна казна. Осим на територији Европе”, додао је турски предсједник Ердоган.

Ердоган је рекао да се неће толерисати активности ниједне терористичке организације у границама Турске, нити у њиховој близини.

“Наше акције против сепаратистичке организације биће настављене. Даћемо допринос напорима да се ИСИС очисти из Сирије и Ирака. Због тога смо у Јараблусу. Ако треба, нећемо бјежати ни од преузимања исте одговорности и на другим подручјима. Исту одлучност имамо и када је ријеч о сиријском огранку терористичке организације ПКК, ПYД. Наставићемо борбу док не искоријенимо ову терористичку организацију”, истакао је Ердоган.

Говорио је и о вођи терористичке организације Фетулачи (ФЕТО) Фетулаху Гулену.

“Обраћам се свима у свим државним институцијама, ако има вас који идете за шарлатаном из Пенсилваније, престаните с тим. Ако нисте престали, обраћам се нашем народу, ако знате за оне који га слиједе, пријавите их полицији и тужилаштвима, да урадимо потребно”, поручио је турски предсједник који је подсјетио да је у покушају државног удара у Турској изведеном 15. јула нападнуто неколико институција, а рањено је и више од 2.000 људи.

(Анадолија)

(Фото: Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар