Вјеровали или не, ове тврдње нису митови

Натионал Геограпхиц Кидс издвојио је неколико интересантних чињеница о храни, толико невероватних да су их многи дуго сматрали митовима.

Занимљивости 28.08.2016 | 14:19
Вјеровали или не, ове тврдње нису митови
Од путера од кикирија може се направити дијамант!

Ден Фрост из Геоинститута у Бајерну у Немачкој мукотрпно радио на томе да репликује компексне кристалне структуре које се могу наћи у доњем омотачу Земље.

Мислио је да процес може да извуче угљен-диоксид у реакцији која есктрахује кисеоник и - због великих притисака - избацује угљеник напоље у виду дијаманата. Превиш ослобођеног водоника је уништило експеримент, али је он успео да направи дијамант! 

У Јапану можете купити лубеницу у облику срца.

Као и широм света, у овој земљи Далеког истока лубеница је један од најпопуларнијих летњих плодова, а Јапанци је користе и у игру суикавари, у којој се ово поврће користи као пињата. Ипак, то није најинтересантније у вези с лубеницама у Јапану: неке од њих су, наиме, толико лепе да се уопште не једу. Реч је о лубеницама у облику пирамиде и срца, које се узгајају у посебним калупима. 

Кинези су јели нудле и пре 4.000 године - и неке од њих су пронађене!

Једно од омиљених јела широм света било је специјалитет и на северозападу данашње Кине, а доказ за то је чинија нудли пронађена око три метра испод тла. Хоујуан Лу с Института за геологију и геофизику Кинеске академије наука рекао је да су ово најстарије нудле пронађене на Земљи. 

Заиста је могуће испржити јаје на плочнику.

Уколико температура достигне 70 степени Целзијусових, можемо испржити јаје, али је експеримент Роберта Вока, чије је детаље објавио у књизи Шта је Ајнштајн рекао свом кувару: Објашњена наука кухиње, показао да то зависи од састава асфалта. 

Мед је вечан.

Недостатак воде, киселост и присуство водоник-пероксида чине да мед буде намирница која нема рок трајања. Тако је, рецимо, мед који су археолози пронашли у древним египатским гробницама и даље јестив!

(натионалгеограпхиц.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар