Безбрижно прослављен рођендан у Бијељини

У оквиру програма Спојимо децу са Космета и Републике Српске у Бијељини бораве 42 малишана из енклава Гораждевац, Осојане и Видање.

Република Српска 28.08.2016 | 10:40
Безбрижно прослављен рођендан у Бијељини
Томислав Максић из Гораждевца четрнаести рођендан прославио је у Семберији у породици Обрадовић. Уз торту, пиће и поклоне његови домаћини су му у породичној атмосфери приредили славље.

- Веома сам срећан, мог домаћина Ацу сам јако заволео, други пут сам у Бијељини и уживам у сваком дану - каже слављеник.

Обрадовићи, који су подстанари и чекају принову, кажу да је Томислав дивно дете и да су срећни што је њихов син Александар, ученик Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини, сам пожелео да прими неког од деце с Космета.

Јована Стефановић живи у селу Жач и први пут је у посети Републици Српкој и Бијељини.

- Овде је све лепо, а код нас је ситуација некада добра, некада лоша. Допада ми се што долазимо стално у град и не можемо да верујемо да седимо у кафићима - прича Јована стално се осмехујући.

Објашњава нам да у Жачу после школе нигде не излазе и тако им пролази време.

Оља Гроздић је ученик Основне школе Јован Дучић у Патковачи. Каже да је веома заволела своју нову другарицу Викторију коју је примила у свој дом.

- Причала ми је како они живе, немају никакве услове за дружење, спорт, одлазак на пицу или сладолед као што овде радимо и зато би волела да што више наших вршнајака дође и да бар седам дана проведу као ми - каже Оља.

Вођа групе наставник Љубиша Миљановић оцењује да су овакве посете далеко важније него што се то може на први поглед уочити.

- За ову децу безбрижност престаје са првим мраком, закључавањем капија и ослушкивањем, у сталном страху од нових провокација. Крећу се у пречнику од једног до два километра где су им куће, школа и црква. Деца месецима по повратку из Републике Српске причају само о тој посети. Тако је један дечак прошле године рекао „Ја бих овде волео да живим, само када бих могао да доведем маму, тату и баку“ - прича Миљановић.

За ових пет година родила су се многа пријатељства не само између деце већ и између њихових родитеља.

Сусрети фамилија нису могући на Космету али се срећу у Крагујевцу, Београду и другим градовима.

Извор: Блиц.рс
Фото: Блиц.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Перо

28.08.2016 08:51

Колико смо бедан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

28.08.2016 18:15

Подрска за Србе са КиМ и нека знају да је РС и њихова куца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана..

29.08.2016 20:34

Бас ми је драго да им се свидја у насој Бијељини...

ОДГОВОРИТЕ