ЗИБЛ се нагодио са мужем премијерке

Завод за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) исплатиће бившем директору Александру Цвијановићу 12.236 КМ у шест једнаких мјесечних рата, одлучено је на рочишту у Основном суду у Бањалуци након што су странке у спору постигле договор о судском поравнању, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 27.08.2016 | 21:40
ЗИБЛ се нагодио са мужем премијерке
Цвијановић, супруг предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, поднио је половином прошле године тужбу против ЗИБЛ-а због неисплаћених плата и накнаде за регрес за 2014. годину.

Александар Цвијановић водио је ЗИБЛ до октобра 2014. године када је поднио оставку на функцију директора.

На рочишту странке су предложиле поравнање којим је предвиђено да ЗИБЛ Цвијановићу исплати дуговања у шест мјесечних рата. Цвијановић је истовремено повукао захтјев за исплату законске затезне камате и захтјев за исплату регреса.

Суд је обавезао ЗИБЛ да Цвијановићу исплати дуг из радног односа у шест једанких мјесечних рата почев од 5. септембра ове године. У случају кашњења исплате једне рате више од 15 дана цјелокупан износ одмах доспијева на наплату са законском затезном каматом која ће бити обрачуната од данашњег дана.

Тужбе због неисплаћених плата против ЗИБЛ-а поднијели су и скоро сви остали радници, односно њих више од 100. У већини случајева, као и у овом, закључено је поравнање, али неки радници нису жељели да се одрекну затезних камата те су остали при поднесеним тужбама. Они су, како сазнајемо, добили правоснажне пресуде и у извршном поступку је већ исплаћено око 70 одсто радника.

Управо због тих исплата, али и дугова према добављачима, предузећу су већ дуже вријеме блокирани рачуни.
Да ни град Бањалука, као већински власник ЗИБЛ-а, нема рјешење за нагомилане проблеме показује податак да се директори у овом предузећу смјењују као на траци. У посљедњих годину и по дана у ЗИБЛ-у се промијенило чак пет директора.

Након одласка Цвијановића, на чело Завода дошао је Војислав Тешановић, а након њега била су још четири директора. Тренутно је у директорској фотељи Миле Митровић који је на ту функцију дошао прије само неколико дана.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић каже за ЦАПИТАЛ да је код ЗИБл-а кључни проблем однос локалне заједнице према Зааводу и дуговања која град има према њима.

„Од тога треба кренути, а логично је да радници траже оно што су зарадили и они ће сигурно сви добити спорове“, казала је Врабичић.
ЗИБЛ већ годинама има проблема у пословању, а минус предузећа на крају 2014. године, у вријеме док га је водио Цвијановић, износио је 909.822 КМ, док су обавезе биле 2,2 милиона од којих се већина, односно више од два милиона КМ односило на краткорочне обавезе.

ЗИБЛ је у 2013. години дуговао радницима за плате и накнаде 736 хиљада КМ, добављачима 604 хиљада КМ, а имали су и 159 хиљада КМ дуга ПДВ-а.

ЗИБЛ ни у прошлој години није успио да изађе из минуса, али је он значајно смањен у односу на 2014. години. Ова фирма лани је пословала са губитком од 12.881 КМ.

У коликим је проблемима ЗИБЛ говори чињеница да је Скупштина Града Бањалука била присиљена, крајем прошле године, дати сагласност ЗИБЛ-у да узме кредит од 1,8 милиона марака.

Извор: Капитал

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

вупер

27.08.2016 11:15

Ја бих га вратио на цело и доделио му кредит неповратни

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

27.08.2016 12:05

МАЛО БРАТЕ, ПА ИПАК ЈЕ ОН ЖЕЉКИН МУЖ, ТРЕБА ЧОВЈЕКУ СВЕ ИСПЛАТИТИ СА КАМАТОМ И ДАТИ НЕКИ НЕПОВРАТНИ КРЕДИТ И СИНУ ДАТИ НЕКУ ДИРЕКТОРСКУ ФУНКЦИЈУ У ЕЛ. БИХ, ПА МАЛИ ЈЕ БИО НАЈБОЉИ НА КОНКУРСУ

Name

АЦО В .

27.08.2016 11:56

Зељкицино племе је несто скромније од Додикових,Скрбицевих,Спирицевих домородаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

27.08.2016 18:09

ЗИБЛ је развслио Бањалуку, њихови пројекти односно регулациони планови су намјестаљке тајкунима и префуслов за отимацину градјевинских парцела. Струцни су ко телад пистена с оглава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста више

27.08.2016 19:09

А шта ће да се чини а пропо оног стана што га незаконито додијелише оцу његовом, па га приватизоваше, продадоше, паре узеше..?? А тата не видје ни стана ни ЗИБЛ-а, само потписивао гдје су му рекли. Треба то распетљати. Не може то остати само тако, као развршено сијено, како би то рекли поштени сељаци и остали земљаци фром Прњавор. Прњавор је ипак поштена чаршија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

28.08.2016 19:53

Отаџбина није предмет ограничен, оивичен, утеловљен. Отаџбина је мисао, отаџбина је вера, а мисао и вера не умиру. Свијет је опасно мјесто за живот, не због људи који су зли, већ због добрих људи који ништа не подузимају. - Алберт Еинстеин

Name

цупс

28.08.2016 19:39

А хоце ли неко објаснити цему слузи ЗИБЛ ?

ОДГОВОРИТЕ