Божовић: Публика нека звижди, али ЈА сам тренер!

Другу годину заредом звездашка јавност за поразе у Европи добија идентично оправдање - касно састављен тим. Публика је појединцима из тог тима звиждала, што "Гроф" привхата, али поручује да је ОН тренер и да стоји иза својих одлука.

Фудбал 27.08.2016 | 09:00
Божовић: Публика нека звижди, али ЈА сам тренер!
Тренер фудбалера Црвене звезде Миодраг Божовић ни из другог покушаја није успео да уведе екипу у неки од евро-купова.

Прошлог лета црвено-бели изгубили су двомеч са Каиратом, а овог два – прво са Лудогорецом, а онда и Сасуолом.

Оно што је заједничко у односу на 2015. и 2016. годину су разлози које је популарни "Гроф" навео као узроке неуспеха – касно састављен тим!

Ако око тога није било расправе пре годину дана, питање је колико ће звездаши поново прихватити ову флоскулу као реалност, утолико што је Божовићева Звезда прошле јесени доминирала Суперлигом и практично у новембру 2015. с правом била проглашена за шампиона, утолико што су пратиоци заостајали и по 20 бодова разлике.

Како се догодило да је тим панично појачаван пред почетак квалификација у јулу, ако се још у јануару знало да ће крајем седмог и средином осмог месеца у години првак земље играти пресудне битке на путу ка Лиги шампиона или бар Лиги Европе, питање је за озбиљну анализу, после које би неко у Љутице Богдана требало да преузме одговорност.

За сада, јавност је само чула алиби у виду констатације да без обештећења не могу да се доведу бољи играчи, после чега се намеће још једно питање – да ли би домаћи фудбалери које Црвена звезда има на позицијама које су припале касно доведеним новајлијама, Томасу Фибелу, Паблу Моучеу и Џону Руизу одиграли...

а) боље;
б) исто;
ц) горе;

...од оних који су заиста премало показали у дуелима са Бугарима и Италијанима, с обзиром на то да су добили предност у односу на играче који су супериорно освојили шампионат Србије.

"Мора да постоји систем и да се ради плански, а код нас је много тога стихијски. Највише смо погрешили са Едсоном, јер смо изгубили шест месеци, чекали смо Митровића, али је то постало бразилска сапуница", рекао је Божовић после реванша са Сасуолом (1:1) у којем је поново најбољи на терену био домаћи играч, староседелац, Александар Катаи.

Моуче и Руиз испраћени су звиждуцима код измена, а вероватно би исто доживео и Фибел да је којим случајем замењен, као ништа бољи и сигурнији Дамијен Ле Талек, играч који се није снашао ни на једној од две позиције које је држао овог лета.

"Странци имају јаке плате за српске услове, али Србија хоће у Европу, морамо полако да се приближавамо", рекао је Божовић, који у односу на суноврат у Ређо Емилији није направио ниједну измену за реванш на празњикавом "Рајку Митићу", вероватно бранећи сопствени избор и процене, али и дајући стартерима прилику да се искупе за бламажу у првих 90 минута.

Доследан или тврдоглав, популарни "Гроф" рекао је и...

"Није лако доводити играче без обештећења који хоће да дођу. Нисам видео ко није желео вечерас да игра. Можда је неко слабије одиграо, али није био играч који није имао жељу да игра. Публика има право да искаже незадовољство, али ја сам тренер".

И то је тачно.

Оно што се у међувремену променило је сагласност репортера који прате црвено-беле и публике која није одустала од одлазака на утакмице око тога колико су појачања показала овог лета, које ће се највероватније завршити трансфером, наравно, српског фудбалера.

Катаи, најбољи играч клуба не само током управо завршених квалификација, већ и током целе прошле сезоне, по свему судећи одиграо је последњу утакмицу и ускоро ће у иностранство.

"Шта ће бити са Катаијем, не знам, зависи од понуда. У суштини, Звезда је претходне године највише зарадила од продаје играча. Ситуација је таква да мора од тога да живи. Када дође приватизација и када неко да паре, Звезда ће онда моћи да задржи играча"", рекао је Божовић и надовезао се:

"Драго ми је што је Катаи потврдио да има квалитет за велике екипе, кад хоће".

После свега, тренер екипе која је упркос европским бродоломима успела да задржи ефикасност и супериорност на домаћим теренима, истакао је две ствари због којих му је драго у тужном опроштају од Европе.

"Ја сам говорио пред утакмицу да се у Италији нисмо борили и пружили отпор, не знам разлог... Овог пута, драго ми је да смо изједначили и сада немам шта да замерим играчима. Нисам незадовољан посетом, јер је била пропаганда, али овде се схвата као последња животна битка", изјавио је Божовић и констатовао:

"Ово је фудбал, неко мора да изгуби, шта да ради Ајакс? Шта да ради Рома?"

Упитан да ли ће наставити да са "истим жаром и жељом" води црвено-беле, Божовић је рекао да има мотива.

"Знате како је говорио друго Тито - 'Радимо као да ће бити 100 година мира, а спремамо се да сутра буде рат".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар