Осигурања губе дозволу ако не укину нелегалне попусте

Осигуравајућа друштва у Републици Српској морају од данас престати са давањем нелегалних попуста у обавезном осигурању од аутоодговорности, у супротном биће им привремено забрањен рад, овај пут је озбиљно запријећено из Агенције за осигурање Републике Српске.

Република Српска 26.08.2016 | 10:59
Осигурања губе дозволу ако не укину нелегалне попусте
Након вишегодишњих неуспјелих покушаја да се нелегални попусти у аутоосигурању зауставе, представници осигуравајућих друштава у РС договорили су се да престану са давањем попуста, и то након упозорења директора Агенције за осигурање Славена Дујаковића да ће искористити све законске механизме које има на располагању како би нелегални попусти били искоријењени.

Иако су 2014. године потписали кодекс понашања којим су се обавезала да неће давати нелегалне попусте у осигурању од аутоодговорности, то у пракси није заживјело и већина осигуравајућих друштава се и даље бори за клијенте тако што дају неки вид попуста.

Управо на овај проблем упозорили су представници друштава на састанку са директором Агенције.
Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је за ЦАПИТАЛ да је на дводневном састанку који су ове седмице имали представници свих осигуравајућих друштава која раде у Српској са представницима Агенције заузет став да се уз оштрију контролу и надзор Агенције и недвосмислену вољу осигуравајућих друштава почне поштовати премијски систем.

„Аномалије на тржишту су и даље присутне. Сви су, у мањој или већој мјери, укључени у то. Директор Агенције је позвао друштва да поштују премијски систем и упозорио их да ће искористити сва законска овлашћења како би санкционисао кршење премија. Друштва су свјесна чињенице да непоштовањем премијског система слабимо наше капиталне позиције  и не радимо ништа што је добро ни за нас ни за осигуранике, тако да сада заиста очекујем да ће се овај договор поштовати“, нагласио је Дурмић.

Директор Агенције за осигурање Славен Дујаковић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је постигнут договор између чланова Удружења друштава за осигурање Републике Српске о обустави давања вантарифних попуста код обавезног осигурања од аутоодговорности.

Овај договор требало би да се почне примјењивати већ данас, а из Агенције најављују и појачане контроле друштава како би провјерили да ли се држе договора.

„Одлуком о заједничкој тарифи премија и цјеновнику за осигурање од одговорности за возила у РС, прописане су јединствене цијене осигурања и њихова примјена је обавезна за сва друштва која послују у Српској. Обрачун и наплата премија супротно заједничкој тарифи, или враћање новца или друга посредна или непосредна давања осигуранику у вези са закључивањем уговора о осигурању од аутоодговорности, сматра се кршењем заједничке тарифе и за то су законом предвиђене одређене мјере Агенције, укључујући и новчане казне“, казао је Дујаковић.

Навео је да ће у циљу контроле примјене заједничке тарифе, Агенција предузимати све расположиве мјере у оквиру законом одређених овлашћења.

„Конкретно, у вези са постигнутим договором, могу се очекивати појачане надзорне активности“, рекао је Дујаковић.

Истакао је да су вантарифни попусти у осигурању од аутоодговорности вишегодишњи и системски проблем, присутан не само на тржишту осигурања Републике Српске, већ и у осталим земљама региона.

Потврдио је и да су у давање вантарифних попуста укључена готово сва друштва за осигурање која се баве осигурањем од аутоодговорности.

Новим Законом о обавезним осигурањима у саобраћају РС, Агенцији је остављена могућност да ригорозније казни друштва која дају нелегалне попусте. Осим новчаних казни, Агенција има могућност и да привремено одузиме дозволу друштву за бављене осигурањем од аутоодговорности. Та дозвола друштву може да буде одузета на период од 30 до 180 дана.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

сан

26.08.2016 09:28

Какав је план гдје утросити висак укупљеног новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

26.08.2016 11:08

Бице онда јефтиније ауто регистровати у Федерацији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

благоје

26.08.2016 12:13

Једино ако имаш адресу становања у федерацији или ако баш имаш повјерења, па да неком другом препишеш ауто. Није баш тако једноставно.

Name

Србин

26.08.2016 12:39

Моце се рег.и у Брцком гдје је јако повољна рег.аута. Ови наси дебили само знају подици цијену а касније кад им се смањи број корисника никоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

26.08.2016 21:51

Ако то успијес ти си бог директоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

28.08.2016 00:22

Не разумијем ово око попуста. Ста је кога брига за попуст ако људи раде и исплацују стете редовно итд. Ко не мозе да конкурисе нека ради несто друго. Ако неко мозе да покрива стету а да му полиса коста 10КМ то је ваљда његов проблем. Ако вец нисте ријесили да се наплата стете врси у свом осигурању, па цу ја онда да бирам квалитет и оног ко ми је исплатио стету, наплатио се сам од другог осигурања, помогао ми на цести, одслепао ме код мајстора итд.

ОДГОВОРИТЕ