Који сте тип "каснитеља"?

Рећи ономе ко увек касни да се појави на време, исто је што и запретити гурману да не једе - тврди психолог Џеф Конте са Универзитета Сан Дијего.

Здравље 25.08.2016 | 21:46
Који сте тип "каснитеља"?
Рећи ономе ко увек касни да се појави на време, исто је што и запретити гурману да не једе - тврди психолог Џеф Конте са Универзитета Сан Дијего. До овог закључка је дошла и Диана Делонцор, ауторка књиге "Немој да закасниш опет", која је спровела студију на Универзитету Сан Франциско

. Од 225 испитаника испоставило се да 17 посто њих хронично касни, што је повезано са проблемом успостављања самоконтроле. Диана је утврдила да су људи који никада нигде не долазе на време склони да се преједају, опијају, коцкају или непромишљено троше новац. Већина њих воли адреналинске активности, а неки имају и потешкоће у концентрацији.

Ауторка књиге је стално каснила. Опомињали су је на послу, доживљавали је као неозбиљну радницу, муж се љутио на њу, пријатељи су је оставили јер су то доживљавали као непоштовање. Трудила се да исправи ову навику, али јој је тешко ишло.

- Већина мрзи када неко не долази на време, али не разуме да је то много сложенија ствар од себичлука или безобразлука. То је јаче од човека - каже Диана, која је одлучила да себи помогне тако што ће урадити истраживање.

На основу података до којих је дошла, утврдила је да постоји седам врста људи који касне, али се већина сврстава у три категорије:

* Кампањац

То је особа која воли да решава проблеме у последњи час, тврдећи да најбоље делује под притиском, а најслабије у досади. Зато она јури са састанка на састанак, са места на место, стварајући кризну ситуацију и када је нема. У противном, нема мотив за функционисањем.

* Произвођач

Што више ствари у што мање времена - мотив је особе која ужива док прецртава задатке са листе, потцењујући количину времена потребног за решавање проблема. Мрзи празан ход, па испланира сваки минут у току дана, верујући да увек може да обави још један задатак.

* Расејани професор

Ово је тип "каснитеља" којег је најлакше омести. Он губи кључеве, заборавља договоре, имена људи, нема моћ пажње, не може да уочи ситнице.

Диана је још идентификовала: рационализатора - он никада у потпуности неће признати да касни, попустљивца - њему генерално недостаје самоконтроле, скривача - кашњењем прикрива осећај тескобе и ниског самопоштовања и побуњеника - оног који утврђује моћ пуштајући друге да га чекају.

Уколико желите да се ослободите ове навике, јер није лепа и често особу представља непристојном, унижава њене квалитете и вредности, стручњаци саветују да размислите о разлозима због којих се тако понашате. А, као најчешћи се наводе следећа два:

* Лоша процена времена - "Стижем за пет (десет или 15) минута" је уобичајена реченица оних који касне и није тачна. Када вас неко пита колико вам треба до посла или до неког дела града, морате да научите тачну минутажу и онда ћете много лакше успети да процените време.

* Деконцентрација - Панично тражење новчаника, кључева или телефона у последњој секунди пред излазак из куће је навика која сигурно води у кашњење. Да бисте је спречили, боље се припремите за излазак.

Док не ухватите корак, послужите се електронским подсетницима који ће вас убрзати и опоменути да имате важан састанак. Нека аларм буде што гласнији и иритантнији, како бисте га озбиљније схватили. Подесите време на вашем сату унапред, бар пет минута. Трудите се да избегавате заказивање састанака један за другим, јер ће вам довољно дуга пауза омогућити да предахнете и на другу локацију стигнете када треба, и то без паничног трчања и нервозе.

(НовостиОнлине)

Коментари / 0

Оставите коментар