Дјеца под рушевинама, Италија се још тресе

У земљотресом разореној централној Италији извлаче децу која су под рушевинама била и двадесетак сати. После земљотреса, у којем је погинуло 250 особа, јутрос је био нови удар од 4,7 степени по Рихтеру, а онда још један јачине 4,3.

Свијет 25.08.2016 | 21:05
Дјеца под рушевинама, Италија се још тресе
Како се наводи, око 200 жртава извучено је испод рушевина само у граду Аматриче, пренела је италијанска агенција Анса.

Више од 470 накнадних потреса забележено је у Италији од снажног земљотреса који је у среду ујутро погодио централну Италију.

Како је саопштено, број повређених је непромењен - 365, пренела је агенција АП. 

Званичници су, међутим, упозорили да би биланс могао поново да порасте јер се наставља потрага за страдалима.

Претходно је број жртава смањен на 241 након што је једно од тешко погођених подручја, Арквата у регији Марке, кориговало своје податке.

Накнадни потрес магнитуде 4,3 погодио је данас централну Италију, додатно оштетивши зграде у скоро уништеном граду Аматриче, након чега је избила нова паника међу житељима.

 Након разорног земљотреса у селу Пескара дел Тронто чуо се и смех када су спасиоци, након што је 17 сати била затрпана у рушевинама, извукли живу десетогодишњу девојчицу,преноси данас ББЦ.

Спасилац, који је пронашао девојвчцу, изјавио је за АП да је "након 17 сати од потреса зачуо гласић из рушевина породичне куће".



Комшија је почео да је дозива именом "Ђулија, хајде Ђулија" и спасиоци су извукли живу десетогодишњу девојчицу након чега се, први пут од земљотреса, раширила радост међу мештанима.

"Нажалост, 90 посто људи које смо извукли су мртви, али нису сви, зато сам ту", рекао је волонтер спасилац Кристијан Банћети за АП.

Да је то тако, сведочи и прича о два дечака, узраста од четири и седам година, које је спасила бака, преноси Ројтерс.

Деца су спасена брзом и мудром реакцијом баке која их је угурала испод кревета на први знак љуљања куће, наводи Ројтерс и додаје да је земљотрес преживела и бака, али да је остала без мужа.

На жалост, нису сва деца из погођеног дела Италије биле исте среће као дечаси и Ђулија, преноси АП.

Меду жртвама земљотреса је и 18-месечна девојчица, Марисол Пјермарини. Њена мајка је раније живела у Л'Акуили и тамо је 2009. године преживела земљотрес, потом се са породицом преселила у Акуату дел Торонто, где је јуче остала без 10-месечне ћерке.

"Беба је спавала у кревецу који је затрпан, а мајка је извучена из рушевина и пребачена у локалну болницу где оплакује своје дете", сведочио је мештанин агенцији АП.
У околини Акумолија, у рушевинама куће је страдала четворочлана породица, укључујући осмомесечну бебу и дечака старог девет године, као и деветомесечна беба, преноси Ројтерс.



ПОТРЕСИ НЕ ПРЕСТАЈУ

У централном дијелу Италије синоћ је регистровано преко 100 накнадих земљотреса послије јучерашњег великог удара, а најјачи је имао снагу 4,5 степна Рихтерове скале, са епицентром недалеко од Ријетија, саопштили су данас геолози.

Према подацима америчког Геолошког завода, епицентар новог јачегземљотреса је био око седам километара источно од градића Норча, на релативно малој дубини од десет километара, пренела је агенција АП.

У Норчи, која се налази око 170 километара северозападно од Рима, био је епицентар и јучерашњег првог земљотреса од 6,2 степена Рихтерове скале, који је готово сравнио са земљом градове Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто.

Нови накнадни удар је затресао централну Италију јутрос око 5,40 сати, наводи Геолошки завод.

Број погинулих у снажном земљотресу који је погодио централне делове Италије премашио је 240, саопштила је данас спасилачка служба.

Како се наводи, око 200 жртава извучено је испод рушевина само у граду Аматриче, пренела је италијанска агенција Анса.

Италијански премијер Матео Ренци најавио је да ће данас бити проглашено ванредно стање.

Италијанска Агенција за цивилну заштиту саопштава да спасиоци и даље трагају за преживелима у рушевинама девастираних планинских села.

(Агенције/Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар