Анализа: Ко ће се супротставити САД-у у Токију 2020.?!

Олимпијске игре у Рију су се завршиле, али је почела нова Олимпијада.

Кошарка 26.08.2016 | 09:45
Анализа: Ко ће се супротставити САД-у у Токију 2020.?!
То значи да српски спортисти и Савези испред себе имају четири године да се спреме за следеће Игре, у Токију 2020.

Међу осам освајача медаља у Бразилу нашли су се и кошаркаши, који су заокружили сјајан олимпијсци циклус током којег су играли полуфинале европског, те финале Светског првенства и ОИ.

Током протекле четири године селектор Александар Ђорђевић се ослањао углавном на исте играче уз неколико промена у зависности од форме, али ће већ у наредним годинама морати да уследи смена генерације.

Један од носилаца игре његовог тима је већ најавио напуштање селекције, плејмејкер Стефан "Пефи" Марковић, чија ће игра, пре свега у одбрани, бити тешко надокнадива.

Међутим, ако изузмемо предстојеће ЕП 2017. те СП 2019, питање је колико ће играча из садашњег тима бити у екипи у Токију.

Ако кренемо од кичме тима, плејмејкера Милоша Теодосића, центра Мирослава Радуљице, те капитена тима Немање Бјелице који није играо у Рију, јасно је да ће они већ бити у зрелим, али за многе играче и позним играчким годинама у то време, са 32, односно 33 године када је у питању Тео.

Јасно је да ће Ђорђевић, или ко год буде селектор у том тренутку, морати да игру базира на нешто млађим играчима, а из тренутне поставе то би требало да буду бек Богдан Богдановић (имаће 28 година), крило Никола Калинић (29), те центар Никола Јокић (25), а по годинама ту су још Стефан Јовић (30) и Немања Недовић (29).

Тешко да ћемо у Токију моћи да рачунамо на Марка Симоновића (34 у том тренутку), Владимира Штимца (33), док је питање у каквој ће форми бити Милан Мачван (31), Стефан Бирчевић (31).

То су свакако играчи на чијим позицијама би требало очекивати главну смену генерације, а наследнике би пре свега требало тражити у момцима који су овог лета бити "технолошки" вишак са ширег списка.

Највећа нада је свакако крило Мега Лекса Раде Загорац, а осим њега ту је и талентовани бек Звезде Марко Гудурић.

Наравно, у екипи би место требало да има и Бобан Марјановић, за кога је селектор Ђорђевић, упркос незадовољству због начина на који је отказао селекцији овог лета, рекао да рачуна у наредним окупљањима тима.

И нови центар Детроит Пистонса ће у време ОИ у Токију имати 32 године, али гледајући актуелну "моду" у кошарци, то су године у којима један центар може доста да пружи тиму.

Као и увек, главни извор би требало да буду млађе селекције, које су донекле подбациле последњих година, али у њима свакако има довољно талента који би могао да буде избрушен за сениорски тима.

У овом тренутку највише се очекује од Вање Маринковића, Борише Симанића, Алекса Раданова...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар