Све мање становника, а све више бирача

Централна изборна комисија БиХ закључила је данас централни бирачки списак за локалне изборе 2. октобра, али чланови ЦИК-а нису расправљали о захтјеву Републичке изборне комисије да им се, за потребе референдума, достави Централни бирачки списак.

Босна и Херцеговина 25.08.2016 | 18:28
Све мање становника, а све више бирача
О том захтјеву ЦИК ће се изјашњавати наредне седмице, а тек након избора разматраће чињеницу да у БиХ има скоро исто бирача колико и пописаних становника.

Само два, од седам чланова ЦИК-а, имају јасан став о захтјеву Републике Српске да се за потребе организовања референдума достави централни бирачки списак. Суад Арнаутовић сматра да не треба, али то не жели да каже у камеру, док Бранко Петрић тврди да је достављање тог списка јасно регулисано Изборним законом БиХ.

"Члан 3, став 2 Изборног закона БиХ дефинише за шта се централни бирачки списак употребљава, између осталог и за провођење референдума", тврди Петрић.

Петрић истиче да ће радити према закону, а изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће чланови ЦИК-а, уколико доставе Републици Српској централни бирачки списак, починити кривично дјело сматра директном пријетњом и ударом на независност ЦИК-а.

Централни бирачки списак и бирачки листићи за локалне изборе најкасније до 12. септембра морају бити достављени свим локаним изборним комисијама, а предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић упозорава да се припази за шта ће ти спискови бити употријебљени.

"Позивам све чланове општинских и градских изборних комисија да се уздрже од било каквих активности које су супротне њиховим надлежностима утврђених Изборним законом. Приоритет им је интегритет изборног процеса и чување изборног материјала. Према нашем раније утврђеном плану активности, 25. септембра врши се контрола гласачког материјала, односно бирачких спискова и гласачких листића", поручује Шантић.

Република Српска би референдум могла организовати и на основу списка пописаних становника, јер, према том попису, у БиХ живи нешто више од три и по милиона особа, а право гласа има скоро 3 милиона и 300 хиљада.

"У року двије године, од расписивања прошлих општих до расписивања овогодишњих локалних избора, појавило се 70 хиљада нових бирача на списку, а само од дана расписивања локалних избора до данас бирачки списак се повећао за 17 хиљада", каже члан Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић и констатује да се број бирача стреловито приближава броју становника у БиХ.

"Знамо да су као становници БиХ пописани сви који су икада крочили овом земљом, а и многи који никада нису ни крочили у БиХ. Морамо видјети шта је са тим цифрама. Треба успоставити интегритет бирачког списка, јер је он основ за легитимност избора", додаје Петрић.

Зашто је у БиХ све мање становника, а све више бирача у ЦИК-у не знају, али истичу да ће се тиме позабавити највјероватније након избора, те да ће тражити податке од свих институција које су надлежне за издавање личних докумената и регистрацију рођених и умрлих грађана у БиХ.



(БН телевизија)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ђ.

25.08.2016 16:34

Све је кренуло низ воду, што ће више бити са овим народо ни бог више не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

25.08.2016 18:26

СРБи це ускоро нестати ако овако продузе да раде. Зато, иаки нисам анархиста нисам љубитељ ни једне власт. СВАКА власт мање или висе народ наивни лазе и обмањује, и трази од својих поданика да се власти клањају, а СРБи Прави клањају се само Једином Зивом Богу, Старом СРБском Родјаку, Годподу насем Исусу Хрусту!

Name

ГЛУПСОН МИХАИЛО

25.08.2016 21:13

МИКИЦУ ГЛУП СИ СА СВОЈИМ КОМЕНТАРИМА БАР РЕСПЕКТИРАЈ ИСУСА ХРИСТА МАЛО КОНЦЕНТРАЦИЈЕ НИЈЕ НА ОДМЕТ

Name

Математика

25.08.2016 16:41

Па ваљда је то циста математика: СНСД попуни листице за гласаче на годину дана прије избора, а онда неки, у међувремену и умру, али нема везе они су своју грађанску дузност, за живота, обавили. И наравно, када су се упокојили прије избора, попуњених гласачких листића мора бити више него живих гласача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

25.08.2016 16:45

Па није нико луд остати ту боље побјеци и гласати путем посте исто ти додје само сто имас бољи зивот !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

25.08.2016 17:27

Ма ни 20 посто дијаспоре не гласа. Људе то не занима.Нису висе оптерецени прицом Срби,Босњаци,Хрвати. Сад се сви убисе пред изборе да их анимирају за гласање.

Name

ре КИКИ

25.08.2016 17:37

Ја увјек гласам за друге незнам сто да не па то је и наса дрзава као и свих осталих и треба дасе гласа.

Name

милосевиц

25.08.2016 22:49

@Кики дали сам ја дијаспора ако као Србин поред БХ, тј РС дрзављанста имам и дрзављанство Канаде. ?? Ја твдим да не гласа ни 2% дијаспоре јер ми имамо 'паметнија посала' него да гласамо. А одемо на интернет и процитамо ста са десава, послусамо/погледамо вијести [бог дао интернет] у отадбини а клда нам је досадно , не ваља вријеме за просетати са зехном и дјецом, или када нас уфати 'носталгитис' У њој зивим вец преко 20 година и вец имам дјецу родјену овде коју ми не пада на памет да уписем у књигу БХ/РС дрзављана. А оваких као ја у Канади имас на хиљаде.

Name

ре Милосевиц

26.08.2016 12:28

Па то и казем. Аустрија,Сведска ,Њемацка,Свицарска све те земље су пуне насих људи а ја све сто сам упознао нико од њих нема појма кад је гласање. Паметно. Људи отјерани прво ратом а онда и лосом економијом,снасли се и сад требају да гласају за те криминалце сто су их отјерали??

Name

а

25.08.2016 17:24

А попис? Цији су онда оних 190000? Овдје афера само у РС. Ста се десава? Изаци це онда да оно сто је Додик тразио да се не признају ти гласови из дијаспоре управо ти сто се сада појављују...А који су то људи, које националности? Ту влада сутња

ОДГОВОРИТЕ
Name

виве

25.08.2016 17:32

Ја сам примјетила да су ми мртви рођаци јос на оним листама гласацким. Из сваког другог списка су одјављени. Ко би то могао да користи јасно је свима.

Name

МИХАИЛО Микиц

25.08.2016 20:31

ВИВЕ, добро је сто су родјаци твоји зиви барем на бирацким листама. СВАКИ ЦОВЈЕК ЈЕ ЗИВ ДОК ЗИВИ У СЕЦАЊУ ЗИВИХ!

Name

Брц

25.08.2016 20:26

Војна имовина књизи се на Дрзаву БиХ а Брцко ДЦ нема додирних тацака са референдумом... двије највазније вијести данас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

некоИЗмасе

25.08.2016 21:33

Назалост ми зивимо у неким бајкама,па невидимо реалност око нас,баја прица једно а на терену све горе,пресјецени код Брцког онда касарне преузима БиХ сто је први корак у НАТО,док сад кад има висе бираца него пописаних то баји није спорно?

Name

мањине

25.08.2016 22:44

Мањинске народе у нестајању гурају матице земље. Вјестацко напумпавање, али дзаба.

ОДГОВОРИТЕ