Кочићев дан у Београду

Традиционална манифестација "Кочићев дан у Београду" биће одржана данас као део Кочићевог збора, коме је ово 51. година постојања, најавило је Удружење књижевника Србије.

Србија 25.08.2016 | 08:05
Кочићев дан у Београду
Поводом 100-годишњице смрти великог писца, у Београду ће се окупити представници влада Србије и Републике Српске, Београда и Бањалуке, завичајног друштва "Змијање" из Бањалуке и удружења Кочићевих земљака у Београду, као и представници два удружења књижевника.

Они ће у 11 сати, у Алеји великана на Новом гробљу, положити венце на гроб Петра Кочића, а у 12 сати цвеће ће положити и пред споменик овом српском писцу и народном трибуну у Чубурском парку.

Госте из Бањалуке примиће потом у Скупштини града Београда заменик градоначелника Андреја Младеновић, а у 19 сати у свечаној сали Удружења књижевника, биће одржана академија "Змијање у Београду, Српска у Србији", у којој ће учествовати писци из РС Стевка Козив Прерадовић и Војин Тривуновић и писци из Србије Мирјана Ковачевић и Миодраг Мића Јакшић.

О Петру Кочићу беседиће Душан Иванић и Радивоје Микић.

У петак ће, у Банском двору у Бањалуци, бити организовано "Кочићево вече" уз учешће писаца из пет земаља, а у суботу ће у Гомионици бити "Књижевни час у порти манастира" на коме ће песници говорити своје песме из рукописа, који ће касније чинити књигу "Гомионички записи".

У вечерњим часовима у Банском двору биће одржана Свечана академија Кочићевог збора са богатим уметничким програмом, а ове године беседник је Мило Ломпар.

У Стричићима, родном месту Петра Кочића, у недељу ће, на централној свечаности бити уручене "Кочићева награда" Милисаву Савићу и ђачка награда "Змијањче" ученици Селени Берић из Бањалуке.

Коментари / 0

Оставите коментар