Србија више не тражи Луку Бојовића

Србија више не тражи изручење Луке Бојовића из Шпаније, пошто је повучена потерница која је за њим била расписана након што је правоснажно ослобођен од оптужби за више убистава и покушаја убистава, и јер је казну од 15 месеци затвора издржао у екстрадиционом притвору у Шпанији.

Србија 24.08.2016 | 12:56
Србија више не тражи Луку Бојовића
Након правоснажности ослобађајуће пресуде суд је Бојовићу укинуо притвор и издао наређење за повлачење потернице, рекла је портпарол суда Тања Кољеншић Тањугу.

Бојовић је "слободан човек" у Србији, мада у шпанском затвору служи казну од 18 година затвора на коју је прошле године правоснажно осуђен у Мадриду.

Наиме, за Бојовићем је 2010. године расписана потерница када је Тужилаштво за организовани криминал покренуло истрагу против њега због сумње да је да је био на челу криминалне групе, као и да је био организатор убиства Бранка Јефтовића Јорге 2004. године, покушаја убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока исте године када су убијени њихови телохранитељи Дејан Живанчевић и Милутин Јовичић.

Након суђења у одсуству Бојовић је најпре због недостатка доказа у Специјалном суду у Београду ослобођен свих поменутих оптужби, а ту пресуду је зимус потврдио и Апелациони суд, после чега је повучена потерница марта ове године.

Бојовић је у току бекства, 9. фебруара 2012. године ухапшен у Валенсији, а поред поменутих кривичних дела, Србија је тражила његово изручење и јер није издржао казну од укупно 15 месеци затвора због недозвољеног поседовања пиштоља и фалсификовања личне карте на коју је у Окружном суду у Београду првостепено осуђен 2008. године, а правоснажно 2011. године.

Бојовићу је заправо било остало да одслужи свега седам месеци затвора од укупне казне, јер је у Окружном затвору у Београду био у притовру осам месеци пре изрицања пресуде 2008. године.

Тих седам месеци урачунато му је у екстрадициони притвор у којем је био у Шпанији, што значи да је Бојовић практично "слободан човек" у Србији.

Он је међутим у Мадриду прошле године правоснажно осуђен на 18 година затвора због држања арсенала оружја, фалсификовања докумената и зато што је био члан криминалне групе коју тамошњи медији називају "Арканови тигрови".

Без обзира на Бојовића, Србија и даље тражи изручење Владимира Милисављевића и Синише Петрића који су са Бојовићем ухапшени у Валенсији по нашим потерницама, али због кривичног поступка вођеног у Шпанији нису још изручени Србији.

Изручење Бојовића, Милисављевића и Петрића је одобрено још 2013. године, али је одложено до окончања поступка против њих у Шпанији.

Иако су прошле године правоснажно осуђени у тој земљи нису још изручени Србији.

Бојовић је у Србији био ухапшен 22. септембра 2007. због, како је тада саопштила полиција, сумње да је скривао одбегле припаднике "земунског клана", међутим, како за то није било доказа, оптужен је и правоснажно осуђен, само за незаконито поседовање оружја и фалсификовање документа на 15 месеци затвора.

Медији у Србији помињу Бојовића као једног од већих "босова" на Балкану, Шпанци као "Аркановог тигра".

Коментари / 0

Оставите коментар