Да ли су Рокфелера појели канибали?

У јесен 1961. године двојица мушкараца су се грчевито држала за преврнуту једрилицу у близини обале Нове Гвинеје. Мајкл Рокфелер (23) окренуо се и рекао свом сапутнику: "Мислим да ћу успети". Почео је да плива према обали. Међутим, није успео.

Свијет 23.08.2016 | 17:44
Да ли су Рокфелера појели канибали?
Рене Васинг, Рокфелеров сапутник, спасен је следећег дана, али син гувернера Њујорка и унук Џона Рокфелера никад није пронађен. Нико још увек нема поуздане доказе о судбини несрећног Мајкла.

Постоје разне теорије, од тога да је успео да преплива скоро 20 километара до обале до тога да се утопио пливајући, пише "Озy".



Неколико година након његовог нестанка, појавила се теорија да је члан америчког високог друштва убијен и поједен на обали Нове Гвинеје.



Рокфелер презиме отварало му је сва врата у Америци, али у беспућима Пацифика он је био само још један белац који покушава да тргује са домороцима племена Асмат. Он је покушавао да их проучи и разјасни да ли су они заиста канибали као што говоре локалне легенде.

Његова породица готово истог тренутка покренула је истрагу како би пронашли барем његово тело, али ништа конкретно није се изродило из те потраге.

Теорије о канибализму доспеле су у јавност након што је, осам година након Мајкловог нестанка, новинар Милт Мачлин добио информације о томе да је Рокфелер жив. Мачлин је 1969. године отишао на Нову Гвинеју како би истражио те информације. О свом искуству написао је књигу и изјавио да је, на основу разговора са домороцима племена Асмат, закључио да су Мајкла појели као освету за убиства неких домородаца.

Није он био једини који је покушао приватно да расветли Мајклову судбину. И неки други новинари и режисери покушали су да открију да ли домороци стварно појели Мајкла и закључили су да вероватно јесу. Међутим, свака од тих теорија има један велики проблем.

"Ако одете у то село и поразговарате са домороцима, нећете добити никакве одговоре", прича Карл Хофман , аутор књиге "Дивља жетва" о његовој истрази о детаљима нестанка Мајкла Рокфелера.

Нестанак и вероватна смрт америчког богаташа оставила је неизбрисив траг на његову породица. Мајклова сестра близанкиња, Мари Рокфелер Морган, постала је психотерапеут, а специјализовала се за раздвојене близанце.

Вероватно никад нећемо сазнати шта се заиста догодило, али остаје чињеница да Асмати никад нису убили белца, барем никад није доказано да јесу.

Са друге стране, бројни документарци и књиге дошли су до тог закључка. Упркос изјави поглавице племена да су њихови непријатељи покренули те гласине, и дан данас је популарна теорија канибализма.

Можда и највећи разлог зашто Мајклова прича и данас, деценијама након његовог нестанка, заузима простор у јавности је зато што је његова смрт показала да чак и најбогатији и најмоћнији људи могу постати жртве племена из прашуме.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

23.08.2016 17:58

Билл је уродјеника који су сведоцили пред новинарима да је млади Рокефер зивио са њима заједно на обали све док нису досли из дзунгле други уродјеници који су видеци бјелца радосно скували и појели за руцак младог Рокефера!

ОДГОВОРИТЕ