Чуркин Америци: Баците поглед у огледало

Антитерористичка коалиција на челу са САД треба да се "погледа у огледало", а не да у Савету безбедности УН шири "провокационе инсинуације" о руској операцији у Сирији, изјавио је синоћ стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

Свијет 23.08.2016 | 12:40
Чуркин Америци: Баците поглед у огледало
"Нажалост, један број чланова Савета некад води дискусију некоректно, или да кажем директно бескрупулозно. Увлачити у Савет безбедности било какве провокационе инсинуације о раду руских Ваздушно-космичких снага, док се о својим акцијама за које нема оправдања ћути“, изјавио је Чуркин на седници Савета безбедности.

Чуркин је, говорећи о бомбардовању коалиције стамбених блокова у сиријском граду Манбаџу, навео да је резултат тога на десетине погинулих и на стотине рањених, укључујући жене и децу.

"Помоћ цивилном становништву није пружана. Јединствени случај изласка становника из Манбиџа 19. јула био је праћен инцидентом са ваздушним нападом на колону избеглица, када је рањено око 200 људи", казао је Чуркин, пренео је Спутњик.

Он је подсетио на бомбардовање насеља Гандур од 28. јула, када је рањено 28 људи, укључујући седморо деце.

"Од тада већ други пут разговарамо о хуманитарној ситуацији у Сирији, али ни речи нисмо чули од учесника коалиције. Желео бих да позовем наше западне колеге: смањите своју реторику, чешће се погледајте у огледало, изађите на крај са својим акцијама и ваших потчињених. Тада ће се и трагедије у свету бити мање", поручио је Чуркин.

Координатор УН за хуманитарна питања Стивен О'Брајен критиковао је на седници светске силе због немогућности да се сагласе око примирја, које би омогућило испоруку помоћи становницима сиријског града Алепа, упозоравши да је на помолу хуманитарна катастрофа без преседана.

"Нећу се претварати. Бесан сам, веома сам бесан", рекао је О'Брајен чланицама Савета безбедности УН које одржавају већ трећи састанак поводом Алепа за месец дана, преноси АФП.

Он је рекао да постоје планови о хитном слању 70 камиона хуманитарне помоћи у Алепо, ако се постигне примирје.

Званичник УН је поздравио изјаву Русије да подржава 48-часовни прекид ватре, али је додао да све стране морају да се обавежу.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лија

23.08.2016 11:05

Нити имају образа нити огледала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

23.08.2016 11:53

Да се гледају у огледало не би уништавали државе како им се ћефне. И римско царство је пропало па ће и они једног дана....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц++++

23.08.2016 12:07

Оооооо,......Велике ријечи......Велике....."Погледај се у огледало"......П.С.Волим "дипломатски ријечник"......:)А,можда и није дипломатски....Можда......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц++++

23.08.2016 13:17

Добро.....

ОДГОВОРИТЕ