Данас кремација глумице Мире Ступице

Легендарна глумица Мира Ступица, која је преминула 19. августа у 94. години, биће кремирана данас у 13 сати на београдском Новом гробљу.

Србија 23.08.2016 | 07:20
Данас кремација глумице Мире Ступице
Рођена је као Мирослава Тодоровић 17. августа 1923. у Гњилану, где су јој родитељи, професори математике, службовали у гимназији.

Била је чланица Југословенског драмског позоришта од оснивања, као и загребачког Хрватског народног казалишта и београдског Народног позоришта, а велики траг је оставила и улогама у Атељеу 212, Београдском драмском позоришту и Звездара театру, као и Црногорском народном позоришту.

Неке од њених најзначајнијих улога су Петруњела у Држићевом "Дунду Мароју", Луцијета у "Рибарским свађама" и насловна улога у "Мирандолини" Голдонија, Грушењка у представи "Браћа Карамазови" и Настасја Филиповна у "Идиоту" Достојевског.

На филму и телевизији одиграла је десетине улога у сарадњи са значајним редитељима и великим партнерима.

Добитница је свих најзначајнијих југословенских и српских награда за глуму, од Добричиног прстена, три Златна ловор вијенца сарајевског Меша, две Стеријине награде, Златне арене, награде "Павле Вујисић" за животно дело и многих других.

Њена књига "Шака соли" незаобилазно је штиво не само за љубитеље и познаваоца театра, него и као траг и сведочанство о времену друге половине двадесетог века, добу које је Мира Ступица снажно обележила својом глумачком појавом и јавним присуством.

Мира Ступица је преминула 19. августа, само два дана након што је прославила 93. рођендан.

Комеморација у Југословенском драмском биће одржана почетком септембра на Великој сцени позоришта.

Коментари / 0

Оставите коментар