Олимпијске игре у Рију у бројкама...

Србија је на синоћ завршеним Играма освојила осам медаља, Усеин Болт девет златних, Мајкл Фелпс стигао је до 28. олимпијског одличја, оборено је 27 светских рекорда.... И још много штошта десило се од 6. до 21. августа у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 24.08.2016 | 23:00
Олимпијске игре у Рију у бројкама...
Олимпијски пламен је угашен и спуштена је застава на 31. летње Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, после 16 узбуђивих спортских дана.

Више од 11.000 спортиста из 207 земаља такмичило је у 31 спорту, а подељено је 306 комплета медаља.

Било је рекорда, писала се историја, легенде су потврдиле свој статус, а неке нове звезде су рођење.

ББЦ је изабрао најзанимљивију статистику из Рија.

Други пут узастопно, а 17. пут укупно, спортисти САД били су на врху табеле по броју освојених медаља. Овог пута освојили су 121 медаљу, од чега је 46 златних.

Спортисти САД су били доминантни у атлетици освојивши 31 медаљу, 20 више од другопласиране Јамајке.

Такође, најбољи су били и у базену. Пливачи САД су освојили 33 од укупно 104 медаље колико је подељено на пливачком такмичењу. Њихов најближи пратилац била је Аустралија чији су пливачи освојили 10 медаља.

Олимпијски тим Србије од 103 члана освојио је осам медаља по чему је заузео 32. место.

Међу највећим звездама Игара били су Американци Мајкл Фелпс, Кејти Ледецки и Симон Бајлс.

Фелпс је у Рију освојио пет златних и једну сребрну медаљу у Рију, а укупно 28 олимпијских медаља, од чега 23 златне.

Ледецки је четири пута била на највишој степеници победничког постоља, а уз то је освојила и једно сребро. Америчка гимнастичарка Симон Бајлс је на својим првим Олимпијским играма освојила четири злате и једну бронзану медаљу.

Другу недељу Игара у Рију обележио је Усеин Болт. Потврдио је свој статус највећег спринтера свих времена, освојивши златне медаље на 100 и 200 метатара, и у штефети 4x100 метара.

Болт је стигао до девет златних олимпијских медаља и изједначио се са Карлом Луисом.

Јужна Кореја је освојила четири златне медаље у стрељаштву и тако наставила своју доминацију у том спорту.

Британац Мо Фарах постао је први атлетичар који је два пута узастопно освајао златне медаље на 5.000 и 10.000 метара. Последњи пут то је успело Финцу Лесу Вирену на Играма у Минхену и Монтреалу, 1972. и 1976. године.

Енди Мареј је постао први тенисер који је успео да одбрани титулу у синглу на Олимпијским играма. Он је то урадио истог дана када је Џастин Роуз освојио прву британску титулу у голфу на Олимпијским играма после 112 година.

Американац Ештон Итон постао је први вишебојац који је одбранио титулу још од Британца Далеја Томпсона на Играма 1980. и 1984. године. Он је успео и да изједначи олимпијски рекорд са 8.893 бода.

Јамајчанка Елани Томпсон постала је прва атлетичарка која је на истим Олимпијским играма освојила златне медаље на 100 и 200 метара после 28 година.

Јапански гимнастичар Кохеи Учимура је за 44 године постао први гимнастичар који је успешно одбранио олимпијску титулу у вишебоју. Он је такође помогао репрезентацији Јапана да освоји тимско злато, прво још од Атине 2004. године.

Први пут на Играма учествовали су самозвана република Косово и Јужни Судан. Фиџи, Јордан и Косово су први пут у историји освојили медаље на Олимпијским играма.

Први пут на Олимпијским играма учествовао је и тим избеглица, који је освојио две медаље.

У Рију је постављено 27 светских рекорда у седам спортова - стреличарству, атлетици, модерном петобоју, бициклизму, стрељаштву, пливању и дизању тегова.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар