Бијељина: Воће и поврће купују на комад

Бијељинска пијаца одавно важи за једну од најбоље снабдевених на овим просторима, али потражња за воћем и поврћем је све слабија.

Република Српска 21.08.2016 | 17:45
Бијељина: Воће и поврће купују на комад
Продавци кажу да је свакодневна гужва на тезгама само привид великог промета и да је сваке године све мање озбиљних купаца. Оленија Трифковић на својој тезги има комплетну понуду и сталне муштерије, али промет није задовољавајући.

"Нема више куповине на кило-два, људи купују по пола килограма и само оно што им је најнужније", каже Оленија и додаје да се углавном купује сезонско поврће - парадајз и паприка и сезонско воће.



Лимун се све чешће купује на комад. Трифковићева каже да се зна десити да у дану имају тако мало муштерија да неке врсте робе дају по набавној цени, а често и јефтиније само да не би пропало.

Тезга Нове Антуновића је једна од најпосећенијих,  како каже промет је у неком просеку.

"Имамо сталне муштерије и скоро да увек знамо шта и колико ћемо продати", каже Антуновић и додаје да се, ипак, осети да су новчаници све тањи.



Јованка Аничић је пензионерка која свако јутро излази на пијацу, али то не значи да и купује. Присећа се времена када је то могла.

"Уживам у шетњи пијацом, међу овим мирисима и бојама. Много је људи попут мене. Ово је прилика да се сретнемо и попричамо. Купим само најнужније, али је жалосно што више не видите људе „натоварене“ цекерима како иду с пијаце", прича Јованка.



Присећа се како је у време док је радила на пијацу водила или децу или мужа да јој помогну да понесе ствари.

"Данас и онима који имају плату таква помоћ не треба, јер све што могу купити стане у једну кесу", каже ова пензионерка.

Нешто бољи промет очекује се с почетком припреме зимнице јер много домаћица робу набавља на велико на Агротржном центру, али на пијаци купују додатне количине и зачинске биљке.

Брокули најтраженији

Ових дана је повећана потражња за карфиолом и брокулијем јер их нема у довољним количинима.

Одлично се продаје и боровница. Иако је цена 15 марака има доста муштерија који ову здраву намирницу купују на килограм.

Извор: Блиц

Фото: Г. Бобић / РАС Србија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Семберац али прави

21.08.2016 15:56

Са пијаце треба протјерати накупце и шверцере и вратити тезге произвођачима. Тада ће цијене бити много ниже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми и ми

21.08.2016 15:59

Оцемо референдум нико нам немозе забранити мозе један парадајз

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

21.08.2016 17:03

Кад је јефтиније у трзном центру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех сад...

21.08.2016 17:11

У по' Семберије купују на комад? Нека засаде. Семберска земља је створена за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

21.08.2016 17:13

То није битно да ли се има пара за свакодневне потребстине....мене брине референдум да ли це бити или неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

21.08.2016 17:18

Бијељинска пијаца је наскупља у региону иако је у срцу Семберије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

22.08.2016 18:47

Та пијаца је хорор.Срамота за све ове године да нити су је покрили нити тезге направили а о оном дијелу гдје се продаје сир и кајмак да не говорим.Све уљуп до уљупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веселин,Биљељина

23.08.2016 08:03

Биљељинска пијаца је најефтинија на Балкану,отидјите у Сарајево или у Мостару или Бања Луци дупло је скупље.Ја се не залим,мени није скупо,моја пензија је 900 марака мјесецно и одлицно зивим.Леп поздрав из Биљељине.

ОДГОВОРИТЕ