Основних пет ствари које требате знати

Када беба дође у породицу, сваки дан је узбудљив и вриједан за памћење. Међутим, радост родитељства долази праћена низом изазова. Од непроспаваних ноћи, грчева, осипа... О сваком се дјетету треба бринути на другачији начин.

Занимљивости 21.08.2016 | 16:31
Основних пет ствари које требате знати
Од спавања до купања, овдје вам дајемо пет најосновнијих савјета који ће помоћи сваком родитељу при почетном сналажењу у дивној авантури званој родитељство.

1. Ношење и мажење

Многим родитељима ношење дјеце представља изазов. Када љуљушкате и умирујте дијете, слушајте прије свега своје инстинкте. Пазите да цијело вријеме дјетету подупирете врат. Одлична ствар која се догађа док се мазите с дјететом је чињеница да тада ваша тијело ослобађа окситоцин, познат и као хормон среће, због којега се осјећате мање тјескобно, смиреније и повезаније с дјететом.

2. Одјећа

Бебе требају одјећу која их штити од спољних утицаја, али им омогућава кретање. Одаберите одјећу од природних материјала који дишу те могу поднијети много прања. Нека буде удобна и са што мање грубих украса или дугмића који би могли узроковати иритацију.

3. Спавање

За дјечји креветић одаберите постељину од природних материјала. Дијете стављајте спавати на леђа, нагнуто на једну страну. То ћете постићи тако да испод једне стране ваше бебе ставите замотани пешкир или пелену. Мијењајте стране.

4. Купање

Превише купања може резултирати сувом и иритираном кожом, посебно у првих неколико мјесеци ваше бебе. Купајте дијете два до три пута топлом водом и благом, непарфимисаном купком за бебе. Пазите да очистите све наборе и мање доступне дијелове тијела попут подручја између прстића. Ако користите лосион или уље, пазите да је непарфимисано и благо.

5. Кожа

Дјечја је кожа врло реактивна на услове у околини, али и на производе које на њу наносите. Код беба с осјетљивом кожом то може представљати велики проблем јер састојци који се обично налазе у таквим производима могу узроковати иритације и осипе. Нарочито проучите производе за његу бебине коже да одаберите оне без мириса и прејаких хемикалија.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 0

Оставите коментар