Џихадисти убили 50 људи на свадби у Турској

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су највероватније припадници џихадијске групе почиониоци бомбашког напада на свадби у којем је најмање 50 људи погинуло, а више од 94 повријеђено.

Свијет 21.08.2016 | 10:43
Џихадисти убили 50 људи на свадби у Турској
Експлозија се догодила на прослави вјенчања у граду Газијантеп на југоистоку Турске, саопштио је гувернер Газијантепа.

Гувернер тог града Али Лерликаиа је рекао да је овај чин "гнусни теророристички бомбашки напад на свадби".

У Ердогановом саопштењу се наводи да "нема разлике" између групе са сједиштем у САД-у, коју води проповједник Фатхулах Гулен, којег криви за неуспјели пуч 15. јула, забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК) и такозване Исламске државе.

"Наша земља и наш народ има још једну поруку за вас: Нећете успјети", поручио је Ердоган тим исламистичким групама. Експлозија се догодила у округу града Газијантеп, који има велики број курдских становника, што подстиче спекулације о умјешаности џихадиста.

У извештајима о нападу се наводи да су на венчању било пристутни бројни Курди. Курдистанска Радничка партија потврдила је да су на вјенчању били присутни њихови припадници укључујући бројне жене и дјецу.

Ердоган је изјавио да су циљеви напада, попут синоћњег у Газиантепу, да јачају подјеле између различитих група у Турској, као што су Арапи, Курди и Туркмени и уведу раскол по "етничким и религијским основама".

Многи џихадисти виде Курде као једног од својих највећих главних непријатеља. "Наша туга је велика, али будите сигурни да ће наше јединство и заједништво побједити ове сумануте нападе", поручио је турски премијер Бинали Јилдрим.

Посланик владајуће Партија правде и развоја Мехмет Ердоган рекао је да није јасно ко је одговоран за експлозију, али да постоји "велика могућност да је у питању бомбаш самоубица".

Он је рекао да је "у нападима ПКК-а погинуло најмање 70 људи само у посљедњих месец дана". "Циљ терористичког напада је да уплаши људе, али ми то нећемо дозволити", поручио је замјеник премијера Мехмет Шимшек, који заступа Газиантеп у турском парламенту.

Турска радио дифузна агенција је, као што је то био случај и у претходним нападима, забранила емитовање видео снимака са мјеста напада.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пуно лажи

21.08.2016 08:58

Курдиска не убијају једни друге. Велики степен лојалности јер су малтене сви породица. Дјеца од два брата се вјенчају у 80% остатак од брата и сестре. Код Турака је исто само може брак и с даљом родбином. Због овога су заједнице бошњачка и других мањина сачувале језик и обичаје. Нема бракова с Турцима или је то јако мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

21.08.2016 09:04

Ислам је веома агресивна религија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Данијел

22.08.2016 08:52

Мој Данијеле ,можда те родитељи учили тако.Ти знаш да је ислам агресивна религија можда за тебе ,за мене не постоји агресивна религија.

Name

Хм

21.08.2016 09:13

Кад су такви разваљивали Југославију и БиХ , ти си их Тајипе подржавао. Јел ти сад бар дошло из г.зице у главу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

21.08.2016 11:38

Сто висе Ердоган понавља " нецете успјети", дзихадисти сваки дан све висе убијају недузних људи. Да хоце Ердоган престати да их брани, мозда би их мање недузних изгинуло.

ОДГОВОРИТЕ