Хрвати да погну главу, не да славе логоре

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је шефу хрватске дипломатије Миру Ковачу да би хрватским властима било много боље да се одрекну усташке прошлости и погну главе пред невиним српским жртвама, него што славе најстрашније злочине и логоре које памти Европа.

Регион 20.08.2016 | 18:24
Хрвати да погну главу, не да славе логоре
"Потпуно је невероватно да било који представник хрватске власти на било који начин брани, оправдава или релативизује ове монструозне злочине који су почињени над српским народом. Још више забрињава што им сметају речи Александра Вучића да Србија више никада неће дозволити да се Срби истребљују, бацају у јаме и плаше кољача и убица", истакао је Стефановић, наводи се у саопштењу из његового кабинета.

Он је реагујући на посљедњу изјаву хрватског министра указао да је застрашујуће што било ко негира ужасне злочине над српским народом које је спроводила усташка НДХ.

"Председник српске Владе упозорио је на то да не сме да се заборави највећи злочин над Србима у Другом светском рату, када су у нацистичкој НДХ маљевима, ножевима и будацима убијани Срби, само зато што су били другачије вере и нације. Не сме се заборавити постојање логора за децу Сисак и Јастребарско, где су убијене десетине хиљада малишна, само зато што су деца Срба. Не смеју се заборавити страдање, убијање, мучење и присилно покатоличавање стотина хиљада Срба који су живели на простору тадашње нацистичке творевина познате као НДХ", истакао је Стефановић.

Он сматра да је очигледно да неке плаши и забрињава напредак и јачање Србије пошто је само снажна Србија гарант стабилности у овом дијелу Европе.

"И само таква Србија и њена Влада могу да гарантују да се злочини почињени над Србима више неће поновити", навео је Стефановић.

Ковач је изјавио да иступ српског премијера Александра Вучића, којим је Хрватску оптужио за обнову усташке идеологије и поручио да Београд никада више неће допустити нову Олују, представља наставак политике "велике Србије" из 90-их.

"Оно што смо јуче чули од господина Вучића је хушкање његовог, српског народа против Хрвата, против Хрватске. То је на неки начин наставак политике из 90-их година када је Хрватска била нападнута, жртва великосрпске агресије", рекао је Ковач и позвао власт у Србији да се ослободи политике "велике Србије".

Он је додао да се, за разлику од америчког потпредсједника Џозефа Бајдена, који се недавно у Београду "извинио и изразио саучешће" породицама жртава НАТО бомбардовања 1999. године, Вучић никада није извинио Хрватима.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

з

20.08.2016 17:41

Коме сте се ви икад извинули ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

за З

21.08.2016 14:16

Засто?

Name

МИХАИЛО Микиц

21.08.2016 21:43

Свако је слободан да слави оно сто зели према својим сазнањима и људском образу. Због тога СРБи висе требају да воде бригу о томе ста они славе а не крволицни Хрвати који се Бога не боје а народа не стиде за поцињене злоцине своје!

ОДГОВОРИТЕ