"Дијалог Београда и Приштине не напредује"

Генерални секретар УН Бан Ки Мун оценио је да спровођење споразума Београда и Приштине "није значајно напредовало", уз међусобно окривљавање две стране за неиспуњавање обавеза.

Свијет 20.08.2016 | 13:26
"Дијалог Београда и Приштине не напредује"
У последњем тромесечном извештају о Унмику, који ће бити представљен на седници Савета безбедности УН 25. августа, Бан Ки Мун је навео да је и даље забринут због неуједначене политичке пажње посвећене најважнијим питањима и што се због странчарења занемарују дугорочних приоритетни циљеви.

"Напета политичка ситуација и опозициони протести на Косову су утицали на ангажовање Приштине, док су парламентарни избори и процес образовања владе утицали на пажњу Београда", наводи се у извештају за период од 16. априла до 15 јула.

Бан је навео да су косовске и српске власти потврдиле посвећеност дијалогу, али и позвао лидере у Београду и Приштини да покажу нову креативност, флексибилност и спремност за компромис како би се обезбедио напредак у дијалогу у корист свих заинтересованих и одлучно поставило Косово и шири регион на пут стабилности и развоја.

У обухваћеном периоду није било састанака на високом нивоу, мада су одржана четири на техничком, констатовано је у извештају. Практично спровођење споразума Београда и Приштине уз посредовање Европске уније "није значајно напредовало", навео је он и додао да "Београд и Приштина настављају да се међусобно оптужују за мањак напретка".

Приштина наводи да је Београд блокирао спровођење споразума о енергетици, телекомуникацијама и отварању моста у Косовској Митровици, док Београд наводи да Приштина спречава оснивање Заједнице српских општина, као и да напори Косова да се учлани у међународне организације негативно утичу на атмосферу дијалога, пише у извештају.

Спор напредак у унапређењу косовске европске перспективе, укључујући у дијалогу Београда и Приштине, као и неповољни економски услови доприносе разочарању грађана, наводи се у извештају. Бан је навео да приоритет Унмика остају унапређење безбедности, стабилности и поштовања људских права на Косову и региону, уз додатни циљ да настави конструктивно ангажовање с Приштином и Београдом.

Извор: Вести.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мало

20.08.2016 12:12

Ма то Бан хоце мало Вуку да загорца зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

21.08.2016 14:02

Верујем да је веома постен цовек али се питам сто му све ово треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

22.08.2016 07:00

Будала кочи

ОДГОВОРИТЕ