Србија: Клизишта и одрони заробили 30 људи и дјеце

Пре петнаестак минута драма у кањону Дрине срећно је окончана пошто су са пута уз Перућац сви путници евакуисани. Један број њих је са угроженог подручја превезен чамцима, док су преостали пешице преко одрона стигли на сигурно.

Србија 19.08.2016 | 20:11
Србија: Клизишта и одрони заробили 30 људи и дјеце
Између брда земље остало је још шест – седам аутомобила који ће бити ослобођени тек пошто се лавине уклоне са пута, а процена председника општине Радомира Филиповића је да ће тај посао трајати два дана.
 
Возила која су се нашла иза последњег у низу одрона кренула су макадамским путем према Митровцу на Тари.

Драма почела око 18 сати

Најмање петанаест аутомобила нашло се заробљено уз језеро Перућац, пошто су пут Растиште – Бајина Башта на неколико места затрпали одрони.

Негде око 18 сати, услед велике кише која се сручила на Тару, на узани пут између планине и језера, испред три аутомобила која су ишла један за другим, сурвало се читаво брдо. Неколико тренутака касније планина се покренла и педесетак метара даље, носећи све пред собом право на возила која су остала заробљена иза првог одрона.

Приметивши како се лавина отиска и иде право на њих, двојица возача су брже-боље возећи у рикверц успела да побегну са места на које се који секунд касније обрушило и друго брдо.

Возач аутомобила који је био најближи првом одрону није имао времена да побегне. Остао је заробљен на потезу од 50 метара и не желећи да ризикује живот оставио је возило и побегао пешице.

То није био крај драме...

Недуго затим планина је наставила да се отиска на пут у правцу Растишта па је у кањону, између четири – пет одрона сада заробљено пентаестак аутомобила.

Механизација бајинобаштанских јавних предузећа упућена је у кањон, а према речима председника општине Радомира Филиповића тренутно се размишља да заробљени путници буду евакуисани чамцима.

- Плашимо се да лавина није некога затрпала, али такве информације још увек немамо, - известио је за „Блиц“ Филиповић.

У колони која страхује да ће је одрон однети у Дрину има и деце, казао нам је Србислав Панић из Гроцке, један од заточених у теснацу између Таре и Перућца.

МУП: Блокиран саобраћај на деоници од 27 километара

Пут Перућац-Растиште блокиран је за саобраћај у дужини од 27 километар због одрона који је покренула обилна киша, речено је агенцији Бета у МУП-у у Ужицу.

Како је наведено, екипе са механизацијом су пошле да рашчишћавају терен, а кретање је ограничено онима који имају викендице на језеру Перућац и из тог подручја могу да изађу једино чамцима.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар