ОИ - најава: Кад проради српски "виц" против добро плаћеног тима!

Кошаркаши Аустралије показали су у досадашњем току Олимпијских игара таленат, али и велико НБА искуство и спремност за "тучу" на терену. Пре почетка Игара у Рију готово да нико акценат за освајаче медаља није стављао управо на "кенгуре", који су својим партијама у Бразилу овог лета себе винули у сам врх светске кошарке.

Кошарка 19.08.2016 | 18:45
ОИ - најава: Кад проради српски "виц" против добро плаћеног тима!
Заправо, то не треба да нас много чуди, пошто они у свом саставу имају после САД највећи број кошаркаша који играју у НБА лиги. Чак шесторица момака који носе дрес Аустралије у Рију играју у најјачој кошаркашкој лиги на свету. Реч је пре свега о Петију Милсу, који наступа за Сан Антонио Спарсе, са којима је освојио шампионски прстен пре две године. Те 2014. титулу са Спарсима узео је и Арон Бејнс, сада један од најдоминантнијих центара на овом олимпијском турниру.

Годину дана по освајању наслова шампиона НБА лиге са екипом Грега Поповича, Бејнс је променио дестинацију и преселио се у Детроит. Лидер Аустралије, како на паркету тако и ван њега, Метју Делаведова, такође у колекцији трофеја има прстен из најјаче лиге на свету. Он је у недавно завршеној сезони постао шампион са Кливлендом, а након освајања титуле променио је клуб и следеће сезоне биће уз Грка Јаниса Адетокунба вођа Милвокија.

Након вишегодишњих наступа за бројне европске тимове Џо Инглс је пре две године одлучио да се опроба и као НБА играч, наступајући за Јуту.

У најјачој кошаркашкој лиги игра и Ендрју Богут, који је читаву каријеру провео у НБА. Почео је 2005. у Милвокију, који га је те године изабрао као првог пика на драфту. У Баксима се задржао седам година, а онда се преселио у Голден Стејт, са којим је 2015. био шампион. По доласку Дурента међу ратнике Богут је оценио да за њега нема места и даље у том тиму па је нови ангажман пронашао у Даласу.

Наша репрезентација је на највећу спортску смотру на свету дошла само са једним НБА играчем, и то 21-годишњим Николом Јокићем, који је у најјачој лиги на свету провео тек једну годину. Он је директно са паркета из Србије отишао у Денвер где се изврсно снашао и постао један од најбољих дебитаната у претходној сезони. Искуства из НБА лиге имају и Недовић и Мирослав Радуљица, који су играли на паркетима Америке, међутим све је то трајало веома кратко. Недовић је био део Голден Стејта, који због високих амбиција није претерано обраћао пажњу на младе играче, какав је управо био Немања, док је Радуљица носио дресове Милвокија и Минесоте, али ни у једном од тимова није успео да се наметне за већу минутажу.

Играчи из НБА одскачу по примањима, за разлику од европских, изузетак код нас је само Милош Теодосић са 2.500.000 евра годишње у ЦСКА. Јокић за сада има милион у Денверу, а само Богут има 10 милиона на конту у Даласу!

И други играчи су се добро снашли, зарађују много више него наши играчи заједно, али на терену, када је Србија у питању, не игра новац, већ виц и стара школа кошарке. Нека тако буде и против "кенгура", и те како се могу прескочити. Дошло је време за реванш, у групи смо изгубили и превише лако и убедљиво, са 95:80. Субота, поноћ, очи у очи за финале Игара, Србија и Аустралија.

ЛИСТА НАЈПЛАЋЕНИЈИХ, у еврима

Ендрју Богут, Далас, 10.000.000

Метју Делаведова, Милвоки, 8.000.000

Арон Бејнс, Детроит, 6.000.000

Пети Милс, Сан Антонио, 3.000.000

Милош Теодосић, ЦСКА, 2.500.000

Џо Инглс, Јута, 2.000.000

Никола Јокић, Денвер, 1.000.000

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар