Гаспром сам покреће "Сјеверни ток 2"

Руска гасна компанија Гаспром је најавила да ће сопственим средствима изградити нови гасовод од Русије до Њемакке, у вриједности од 11 милијарди долара, након што је, под притиском Пољске, дошло до распада мјешовитог предузећа које је требало да ради на изградњи тог гасовода, пише Фајненшел тајмс.

Свијет 19.08.2016 | 13:03
Гаспром сам покреће "Сјеверни ток 2"
Гаспром је саопштио да је конзорцијум који чине компаније Анжи, ОМВ, Винтершел, Шел и Унипер, одлучио да повуче свој захтјев за оснивањем мјешовитог предузећа у Пољској које би било задужено за изградњу"Сјеверног тока 2".

Након тога, компанија "Сјеверни ток 2 АГ", у стоостотном власништву Гаспрома, одлучила је да самостално реализује овај пројекат, пише лондонски финансијски дневник.

"Сви подносиоци захтјева вјерују да је овај пројект кључан за европски енергетски систем и сваки од њих ће стога појединачно разматрати алтернативне могућности за учествовање у овом пројекту", поручују из Гаспрома.

Пољска канцеларија за заштиту конкуренције и потрошача (УОКиК) прошлог мјесеца није одобрила оснивање мјешовитог предузећа које би чинило шест компанија задужених за изградњу и рад гасовода "Сјеверни ток 2".

УОКиК је од гасних компанија које послују у Пољској затражио да процјене утицај које би будуће мјешовито предузеће имало по локално тржиште, након чега је закључено да би оснивање тог предузећа могло да угрози тржишну конкуренцију, преноси руска агенција Тас с.

"Гаспром тренутно има доминантну позицију на пољском тржишту у смислу испорука гаса, а овај договор би могао додатно да ојача његову тржишну доминацију", наводи се у саопштењу пољског регулатора.

Захтјев за добијање званичног одобрења за оснивање мјешовитог предузећа достављен је пољском регулатору у децембру 2015. године, али је у фебруару ове године рок за разматрање захтјева продужен за шест мјесеци.

Руски Гаспром је прошле године потписао са европским партнерима акционарски споразум о заједничкој компанији за пројекат изградње гасовода "Сјеверни ток 2".

Гасовод, чији би укупан годишњи капацитет био 55 милијарди кубних метара гаса, удвостручио би количину гаса која би се из Русије директно испоручивала у Њемачку преко Балтичког мора, заобилазећи Украјину као традиционалну транзитну руту.

Земље ЕУ су, међутим, подјељене у погледу тог пројекта. Балтичке и источноевропске државе, укључујуци Пољску, противе се изградњи тог гасовода, док га Њемачка, која жарко жели да обезбиједи снабдијевање јефтиним гасом, подржава.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кики

20.08.2016 01:47

Дзаба све градит,кад Андја неце да скине санкције.

ОДГОВОРИТЕ