Научници одгонетнули колико ријечи знамо

Колико речи знамо? Питање је на које су и научници тешко пронашли одговор.

Занимљивости 19.08.2016 | 07:43
Научници одгонетнули колико ријечи знамо
Наоружани речницима и користећи се снагом друштвених медија, научници су утврдили да просечни изворни говорник енглеског језика познаје 42.000 речи.

"Наше истраживање је добило велики замах када нам је холандска телевизијска станица затражила да организујемо националну студију о познавању језика", каже професор Марк Брисберт са Универзитета у белгијском Генту.

Тест који су развили приказан је на телевизији и изазвао је праву помаму. Већ се првога викенда 300.000 Холанђана пријавило да га попуни.

Схвативши колика је знатижеља људи да измере величну свога вокабулара, група научника је направила сличне тестове на шпанском и енглеском језику.

Тест на енглеском досад је попунило милион људи. За његово иопуњавање треба само четири минута и доста се дели на Фејсбуку и Твитеру, што стручњацима осигурава незамисливу количину података.

Тест је једноставан. Људи треба да одговоре постоји ли у језику реч која им се појави на екрану или је измишљена. У бази теста је укупно 62.000 речи, али ће испитаник од тога добити 70 речи и 30 низова слова који изгледају као речи, али заправо то нису.

Испитаници морају да одговоре и на лична питања о годинама, полу, образовању и матерњем језику. То је научницима омогућило да открију да просечни двадесетогодишњи изворни говорник енглеског познаје 42.000 речи из речника.

Утврдили су и да људи, како постају старији, сваког другог дана науче нову реч, па тако до 60. рођендана познају 48.000 речи.

Резултати су објављени у часопису "Фронтиерс ин Псyцхологy".

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар