Шешељ позвао Србе да гласају за Трампа

Свега годину и по дана пошто је палио америчку заставу, лидер радикала се престоницом шепурио у мајици са ликом председничког кандидата Доналда Трампа.

Србија 19.08.2016 | 07:27
Шешељ позвао Србе да гласају за Трампа
Таман када се уживео у улогу вишедеценијског мрзитеља Запада Шешељ је наједном и више него отворено показао симпатије према унутрашњем питању највеће силе НАТО-а. Толико отворено да је са говорнице испред Скупштине Београда наступио као најзагриженији активиста америчке председничке кампање поручивши током митинга против доласка потпреседника САД Џозефа Бајдена у Србију: „Гласајте за Трампа, гласајте за будућност Србије.“

Међутим, прекјучерашњи перформанс није изоловани „инцидент“ у биографији лидера радикала, пошто је Шешељ још крајем 1990. године јавно, испред тадашње амбасаде САД у Улици кнеза Милоша, подржао са Српским четничким покретом америчко бомбардовање Ирака, слао саопштење где нуди помоћ па чак и организовао добровољце да учествују у том рату.

 


"То је била спонтана организација јер је Александар Стефановић из Српског четничког покрета одржао у Ваљеву говор како би прикупио добровољце за рат у Ираку. Дошао је у Београд и организовао 100 добровољаца, а међу њима је било и неколико људи из моје странке што је довело и до тензија. Због тога сам ја дошао на окупљање испред америчке амбасаде и стајао са стране како не би дошло до инцидената", каже за „Блиц“ Шешељ.

Није гадљив ни на „грозни“ амерички банкарски систем. Лидер радикала у чувеној америчкој Сити банци има уштеђевину од 70.000 америчких долара, а када је „Блиц“ то открио, покушао је да се оправда да је то учинио када је Америка била демократска земља.

"Крајем осамдесетих година сам у Стејт департменту примљен као први српски антикомунистички дисидент и то са свим могућим највећим почастима. Нисам љубитељ нити мрзитељ Америке. Мој однос према Америци зависи од односа тамошњег режима према Србији", прича Шешељ.

Уколико Трамп победи на изборима, све ће се, како каже, променити набоље па и однос САД према Србији. Овакав наступ лидера радикала је пажљиво осмишљен потез, сматра извршни директор Цесида Ђорђе Вуковић.

"Може се рећи да је Шешељев активизам очекиван, а ово није први пут да подржава јавно западног политичара. Тако је, рецимо, било и са француским десничаром Жан-Мари Ле Пеном. Такви наступи су део његове политике која је трећа по снази у Србији и не верујем да му могу нашкодити", истиче Вуковић.



Шешељ се променио после Хага

Професор на Факултету политичких наука Славиша Орловић види „извесну разлику у Шешељевом политичком деловању после доласка из Хага“.

"Поступци су му се рационализовали, иако је остао на проруској позицији и против ЕУ, али са блажим антизападним ставом. Подржава Трампа због блискости у радикалним ставовима и односу према Русији", каже Орловић.

Шешељеве изјаве о Америци

29. 11. 1997. (Београд)
Америка је вештачка творевина

Америка је вештачка творевина јер није заснована на постојању нације него интереса. Нема матичну нацију. Они што су створили америчку државу уништили су матичну нацију Индијанце и формирали државу као заједницу интереса. Усвојили су принцип да председник може да буде само неко ко је рођен на територији САД, а ни у једној европској држави то не постоји.

24. 11. 2015. (Београд)
Американци мењају власт у Србији помоћу служби

Американци су кренули да мењају власт у Србији. То се види кроз активности западних служби и кроз активности западног дипломатског кора. Амерички притисак почиње да расте. Спремни су да активирају своје „спаваче“ како међу опозицијом тако и међу напредњачким спавачима.

7. 3. 2016. (Београд)
Американци помажу екстремисте

Америка сепаратистима и екстремистима пружа финансијску и војну помоћ, као и информациону подршку кроз медије. Затим екстремисти покрећу обичне људе и неизбежно долази до крвопролића.

(Блиц.рс)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Истина

19.08.2016 05:34

Цуј Сесеља.До јуце палио заставу УСА сад даје подрску Трампу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.08.2016 08:08

Будали је море до кољена.

Name

Џевдет Суљкић ОСА

19.08.2016 05:51

Која коњина, будалетина и геније у исто време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

19.08.2016 06:03

Боље за Трампа јер ако Клинтонова побједи 100% це опет доце овамо да доврси посао, као то је урадио и Бусх млади у Ираку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма какви

19.08.2016 07:10

Боље би јој било да провјери ста ради Моника Левински, и да направи петнаестак фејслифтинга и окане цорава посла.

Name

Његос

19.08.2016 06:42

Шешељ је један циркузант,омиљени опозиционар свих власти. Америчка спољна политика се не мијења без обзира ко ће бити предсједник, тако да се ми Срби не замлаћујемо тиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти-бот

19.08.2016 07:21

Срби не пишу "циркузант"

Name

Еј па људи ово и није тако лоше...

19.08.2016 07:05

Нисам паметан везано за потезе које вуче. Једино знам да се потези морају вући. Сједити и чекати шта ће се десити није паметно. Америка мјења свијет, у складу са својим интересима, активном спољном политиком, која увјек подразумјева мјешање, у блажем или јачем степену, у унутрашња питања земаља, регија и сл. Тако морамо и ми да, уколико имамо интерес да побједи Трумп, лобирамо за њега. Имати Америку на својој страни и против себе је велика разлика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре еј људи....

19.08.2016 21:33

Потпуно си у праву. Демократија је симпатизовати све могуце кандидате за председника не слусајуци које-какве медије, које оцито покусавају да наметну несто сазвакано,"исправно".

Name

Воја

19.08.2016 07:22

Твамп фовевев!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трамп руле

19.08.2016 08:10

Ако она Хилари побиједи има да поново додје у БиХ и покраде оно сто нису стигли раније.....ови це их красти а домаци це морати давати називе бутика и цевабдзиница по Билу и Хилари ко сиптари сто раде.

ОДГОВОРИТЕ