Публика му звиждала док се није расплакао

Рено Лавијени је актуелни светски рекордер у скоку с мотком, освајач златне медаље са Олимпијских игара у Лондону и сребрне у Рију - велики шампион који у спортској арени заслужује само риспект. Ипак, он је јуче доживео понижење какво не заслужују ни много мањи од њега.

Свијет 18.08.2016 | 22:45
Публика му звиждала док се није расплакао
Рено Лавиљени је светски рекордер у скоку с мотком, Фото: Профимедиа

Један напад на пречку је овог Француза делио од тога да понови успех остварен пре четири године када се, заслужено, окитио златом. Спремао се на свој финални скок, покушавао да скупи концентрацију и снагу за подвиг ком се 99,9 одсто људи на свету никад неће приближити. А онда је добио шамар.

Публика у Рију се, попут разуларене масе која се спрема да линчује, обрушила на њега свом силином - урлали су и вриштали неконтролисано, као да им је баш тај човек крив за све на свету. А крив им је само за једно - Лавијенијев највећи ривал и у том тренутку претендент на златну медаљу био је Тиаго Браз да Силва.

Погађате, Бразилац.

Рено је погледао у масу, показао им палац на доле, залетео се и оборио пречку. Тиаго Браз да Силва постао је нови олимпијски шампион.


Фото: Профимедиа

"Мислим да се баш овако некако осећао Џеси Овенс 1936. године, Афроамериканац који је те године, у нацистичком Берлину, освојио четири злата, наочиглед расистичког режима који је презирао све што овај представља", изјавио је видно потресени Лавијени након такмичења.

Препознајући оштрину ових речи, убрзо их је повукао и извинио се бразилској публици, али горак укус је остао. А онда се и погоршао.

Дан касније, кад је стао на сребрно постоље, зачули су се исти звиждуци. Иста разуларена маса спремна да жртвује шампиона и човека, само зато што није њихов. Док је стадионом одјекивала химна Бразила, Лавијенију су текле сузе.


Рено Лавиљени, Фото: Профимедиа

И џаба што су га после тешили и Сергеј Бубка и председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах, који је јавно осудио овакво понашање публике. Џаба што су му људи широм света на друштвеним мрежама пружили подршку. Џаба што су сви "не-Бразилци" који су га гледали на ТВ-у у том тренутку пожелели да га загрле.

Рено Лавијени тог дана једноставно није смео да заплаче, јер на Олимпијским играма таква ситуација није смела да се деси. То није спорт, драги Бразилци, то није победнички дух и због тога нам свима дугујете извињење.

Извор: 24сата.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

деја ву

18.08.2016 17:27

Вец видјено на насим стадионима и дворанама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

18.08.2016 17:45

Де не с..ите, као да би Французи реаговали друкчије.

ОДГОВОРИТЕ