ОИ - Анализа: Кобна стотинка која је многе српске спортисте расплакала...!

Трен који дели од сна...! Колико је само мало недостајало нашој младој олимпијки Тијани Богдановић да освоји злато. А колико мало Ивани Шпановић да постане олимпијска шампионка. Да, обрадовали су нас наши спортисти у последњим секундама толико пута, али је у много случајева управо последња стотинка била кобна.

Остали спортови 18.08.2016 | 23:45
ОИ - Анализа: Кобна стотинка која је многе српске спортисте расплакала...!
Тијана Богдановић, девојка која је 4. маја постала пунолетна, успела је да на Играма са 17:7 "почисти" двоструког узастопног олимпијског шампиона и свог идола Ђингју Ву, онда је у полуфиналу са 10:0 декласирала Мексиканку Адилен Ицел Мањарез Бастидас, па је на ред дошао и окршај за највише постоље. А тада, драма.

Корејка Суи Ким је победила са 7:6, али на који начин? Бежећи од налета наше теквондоисткиње, она је морала да пази да не изађе ван борилиште, јер је већ имала једну јавну опомену. Друга би значила поен за Тијану, уједно и њену победу у финалу, јер се у случају нерешеног резултата тријумф даје такмичару који је последњи поентирао. И, Суи Ким је - изашла ван граница терена!

Али...

Судије су процениле да је до изласка ван борилишта дошло тек пошто је меч завршен. Узалудни су били протести нашег тима, прегледањем снимка надлежни су "утврдили да је десетинка спасла двоструку светску шампионку Суи Ким пораза у олимпијском финалу". Десетинка, која је Тијани Богдановић донела сребро, уместо злата.

У тим тренуцима, у ноћи између среде и четвртка по средњеевропском времену, делић секунде је био кобан и за Ивану Шпановић.

Имала је другу позицију пред трећу серију, у којој се фантастично винула и, пре него што је могуће да се сазна резултат, сазнали смо - да је преступила.

И то за колико?

За један једини центиметар.

Уместо рекорда, уместо првог места, тај тако драгоцени делић секунде био је овога пута кобан. За стотинку је касније дотакла ногом тло него што је планирала, па је пропала сјајна прилика да преузме лидерску позицију и уздрма конкуренцију. Јесте потом оборила државни рекорд (7,08), јесте на крају још једном скочила преко седам метара (7,05), али услед оног преступа није успела да достигне свој сан и победи Американку Тијана Бартолету (7,17) и њену сународницу Бритни Рис (7,15) у олимпијском финалу.

Делић секунде делио је и Милорада Чавића од олимпијске титуле. У Пекингу, 2008. године, у финалу пливачког надметања на 200 метара делфин стилом, званичан резултат је гласио да је Мајкл Фелпс баш за стотинку победио нашег такмичара. Наравно, сви смо ми видели да је Чавић пре њега додирнуо плочу која помаже у мерењу времена доласка до циља, али смо видели и објашњење фирме која мери време да је "српски олимпијац испрва недовољно снажно пипнуо плочу, а амерички је то учинио јаче" па, отуда, Фелпсу и злато.

Да, имали су наши спортисти баш несрећне тренутке. Те стотинке које су их довеле до неверице, суза. Али, они су били и остали истински шампиони. Баш као што су и сви они који су баш у последњим тренуцима освајали титуле, уносили радост у народ коме припадају. Сви они, и сви ми, смо - једно. И све је то спорт.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар