За градњу куће треба најмање 150.000 КМ

Становници који желе да се скуће у једном од градских насеља у Бањалуци, односно да купе плац и саграде кућу од 100 метара квадратних, морају да издвоје минимално 150.000 марака.

Република Српска 18.08.2016 | 22:44
За градњу куће треба најмање 150.000 КМ
Оне који се одлуче да то ураде, почевши од куповине плаца, преко добијања грађевинске дозволе, изградње и увођења свих прикључака, очекује мукотрпан процес.

Цијена грађевинског материјала и "руке" мајстора не разликују се много од мјеста до мјеста у Српској, тако да сама изградња куће отприлике кошта исто и Бијељини, Добоју, Бањалуци, Приједору и Кнежеву... Међутим, разлика је, и то огромна, у цијени земљишта, од чега све креће.

Да би изградили кућу поменуте величине, углавном се купује око 500 метара квадратних земљишта. Грађевинска предузећа која раде по принципу "кључ у руке" најчешће услуге наплаћују око 800 КМ по метру квадратном. За грађевинске дозволе, пројекат и осталу папирологију за градњу куће у Бањалуци треба издвојити око 15.000 марака. Међутим, они који желе да саграде кућу у центру града морају да рачунају да ће их то коштати више новца, јер сами плацеви цијене се и до 150.000 марака.

Због тога се већина оних који желе да се скуће по свом одлучује за градњу у насељима Лауш, Трн, Старчевица, Петрићевац, па и Мотике, гдје за око 150.000 КМ могу готово све обавити.

У бањалучкој агенцији за некретнине "Сензор" истичу да се земљиште за изградњу куће највише купује у Трну, јер су цијене повољније, а и услови су задовољавајући.

"Цијена плацева по квадрату код нас се креће од 20 КМ у Мотикама и Пријечанима, па до 300 КМ у граду, односно пола километра од центра. У градским насељима као што су Лауш, Петрићевац, Старчевица цијена плацева је од 80 до 100 КМ по квадрату", рекли су у овој агенцији.

У грађевинском предузећу "ГП Вектор" истакли су да изградња комплетне куће од 100 квадрата, без обзира на то о којем се мјесту ради, кошта између 70.000 и 80.000 КМ. Наглашавају да је у то урачунат и грађевински материјал.

"Највише новца потребно је за унутрашње радове, а цијене зависе од квалитета паркета, плочица, столарије и слично, и они коштају нешто више у односу на спољне", рекли су у овом предузећу.

Кад се издвоји износ од 150.000 КМ, за многе вртоглава цифра, слиједе трошкови који ће исциједити и посљедњи фенинг уштеђевине или кредита, а то су прикључак струје, воде, гријање, намјештај.

Јеленко Поповић из Кнежева још прошле године је почео да гради кућу у насељу Трн коју још није завршио.

"Много новца сам потрошио на земљиште и грађевинску дозволу, због чега сам кућу успио само да покријем. Мајстори тренутно лијепе плочице, постављају ламинат. Планирао сам да ове године уселим, али чисто сумњам да ћу бити у могућности", рекао је Поповић.

Генерални секретар Покрета потрошача Републике Српске Драгован Петровић истакао је да је кредит оправдан једино уколико се диже за рјешавање стамбеног питања, захваљујући којем данас већина становника успијева да сагради кров над главом.

"Због тренутне ситуације, односно ниских примања и високих цијена, данас мало ко успијева да заврши кућу одмах. Већина њих кућу покрије, опреми спрат или два и усељава, а онда годинама сукцесивно завршава", рекао је Петровић додајући да је земљиште увијек најскупља ставка.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кућа

18.08.2016 15:22

Најбоље је да одмах граде кућу са више стотина квадрата, ма замисли молим те, одмах од 100 квадрата, па гдје име је карактер, немају ни за хљеб, кукакју на све стране, а они би одмах правили виле, па ту иде још и ауто, од којих педесетак хиљада и даље да не набрајам, којешта???

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

18.08.2016 16:24

Оцито је да појм,а немас око тога колика је разилка у рецимо цјени куце од 50 м2 у односу на ону од 150м2 квадрата. А такодјер заборављас да код нас у РС цовјек када вец одлуци да прави куцу, он рацуна на своју дјецу а неки и на унуцад