Самци и старији парови похрлили по кредите

За стамбене кредите Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске, намијењене самцима и паровима старијим од 35 година, влада велика заинтересованост.

Република Српска 18.08.2016 | 12:00
Самци и старији парови похрлили по кредите
Потврдили су ово јуче у ИРБ-у објашњавајући да заинтересовани становници кредитне захтјеве могу да подносе све док има новца планираног за ове сврхе.

На располагању за ове кредите је више од десет милиона КМ.

Ова кредитна линија реализује се у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе, а право на зајмове имају појединци и парови, са или без дјеце, млађи од 35 година, без обзира на стручну спрему, као и високообразовани самци и парови старији од 35 година.

Захтјеве је од прије седам дана могуће подносити у Новој банци, Уникредит банци, Комерцијалној банци, Павловић банци и Сбербанци.

"Тренутно немамо тачан број захтјева, али грађани се веома интересују за ове зајмове, јер они проширују круг корисника наших стамбених кредита", рекли су у ИРБ Републике Српске.

Ови зајмови намијењени су за куповину, изградњу или проширење прве стамбене јединице.

"Подсјећамо да поред ове, нудимо и стару линију стамбених кредита, из средстава Фонда становања Републике Српске, кроз коју је до сада одобрено више од 10.000 стамбених кредита у вриједности већој од 430 милиона КМ", наводе у ИРБ-у додајући да њихови стамбени кредити чине готово 44 одсто одобрених кредита у Српској.

Горан Т. који је, како каже, чим је сазнао за кредите ИРБ-а отишао да преда захтјев, нада се да ће сада коначно моћи да ријеши своје стамбено питање.

"Са супругом и кћерком сам прво живио у стану своје мајке, затим у стану њене мајке, па као подстанар. Сада озбиљно разматрам могућност дизања ових кредита", каже Горан Т.

Стара кредитна линија

Право на зајам за куповину, изградњу, реновирање или проширење стамбене јединице, у оквиру старе линије стамбених кредита, осим парова до 35 година, породица са двоје и више дјеце без обзира на године старости и ниво образовања, те самохраних родитеља, имају и чланови породица погинулих и несталих бораца.

Кредит могу да добију и ратни војни инвалиди, цивилне жртве рата, те они који стамбено питање рјешавају у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зоран

18.08.2016 14:23

Овим начином стимулације изградње испразнили смо села,приградска насеља и мање градове јер сви хрле у строге центре.Замислите одгајање дјеце у стану од 40 м2 или одрастање у миру породичне куће.Предлажем да се средства усмјере за изградњу а да локалне заједнице ослободе изградњу свих обавеза.Тако би дјеца расла у хуманијем окружењу и неби напуштали огромне просторе на које ће највјероватније доћи Арапи да уживају у природи а не у бетону.

ОДГОВОРИТЕ