Стручњаци: Безопасне шкорпије са Кастела

Шкорпије виђене на Кастелу нису опасне за људе као њихови сродници у тропским крајевима али њихов убод може да изазове алергију па у случају убода треба потражити помоћ љекара.

Република Српска 18.08.2016 | 10:15
Стручњаци: Безопасне шкорпије са Кастела
Изјавила је то асистент на Природно-математичком факултету Бранка Билбија поводом узнемирења јавности када су се у медијима и на друштвеним мрежама појавиле информације да су на бањалучкој тврђави Кастел виђена два примјерка овог зглавкара.

Према њеним ријечима појава шкорпиона није ништа необично јер на подручју града обитава више врста најкрупнијих пауколиких животиња, пише "Глас Српске".

"Шкорпиона нема само у топлим приморским и тропским крајевима како се обично мисли већ су они распрострањени и у континенталним крајевима. Ријеч је о различитим врстама", казала је Билбија.

Објаснила да оне имају отров у себи да би могле хватати животиње којима се хране и за самоодбрану од природних непријатеља.

"За човјека тај отров није опасан у оној мјери у којој су код врста шкорпија које се могу наћи у тропским крајевима. Ипак њихови убоди могу изазвати различите алергијске реакције", навела је Билбија.

Начелник службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука Косана Станетић је рекла да до сада нису забиљежени случајеви убода шкорпије.

"Пошто нисмо имали ту врсту пацијента, серум против убода шкорпије није ни набављан". рекла је Станетићева.

Истакла је да пацијентима који доживе убод ове животиње савјетује да се обавезно јаве љекару, који ће предузети све потребне мјере лијечења.

"Отров шкорпија је неуротоксичан и код већине врста није смртоносан за човјека. Само отров неких врста шкорпија које живе у Сахари и Мексику може бити смртоносан", рекла је Станетићева.

Навела је да су симптоми који се јављају након убода шкорпија обично благи и нису опасни по живот.

"На мјесту убода развије се квржица која сврби, а око ње се јави црвенило. По правилу убод није тежи од убода комарца. Код посебно осјетљивих особа може се пореметити опште стање, уз знојење, грчеве и повраћање. У том случају обавезно се треба обратити љекару, док у осталим случајевима након убода шкорпија, лијечење није потребно. Препоручује се да се мјесто убода хлади ледом", објаснила је Станетићева.

Становници града на Врбасу истичу је мало познато да на подручју града живе шкорпије.

"Мало ме изненадило када сам из медија чуо да су виђене двије шкорпије на Кастелу јер нисам знао да их има на подручју града. Међутим, код мене нема страха јер сам својевремено служио војску у Билећи а тамо на крашком херцеговачком камењару змије, гуштери и шкорпије су биле испод сваког камена", казао је становник центра Ђорђе Пејић.

Бранка Билбија је рекла да се шкорије ријетко виђају дању јер су активне углавном ноћу.

"За њих је поред камењара свака шума добро станиште. Да би их по дану пронашли морате склањати камење, лишће и грање јер се крију испод тога", казала је Билбија и додала да их студенти овог факултета проналазе на Бањ брду.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НИДЗО

18.08.2016 19:37

СТА БАЉЕЗГАТЕ. ПОЈАВИЛЕ СЕ.КАКВА ВИЈЕСТ.БИЛЕ СУ ТУ И ПРИЈЕ 30 ГОДИНА. У РЕСТОРАНУ КАЗАМАТ УЈУТРО КОНОБАРИ РАСТЈЕРАЈУ ПРВО ГАМАД,СТО СКОРПИЈЕ,СТО ЗМИЈЕ ПА ОНДА ОТВАРАЈУ ЗА ГОСТЕ.

ОДГОВОРИТЕ