Јесен узима 2.000 КМ из кућног буџета

Просјечној породици у Српској, која у кући има ђака, требају додатно више од двије плате да би спремно дочекала јесен.

Република Српска 18.08.2016 | 07:48
Јесен узима 2.000 КМ из кућног буџета
Доласком хладнијих дана грађани размишљају како да преживе жесток удар на кућни буџет који их очекује. За комплет уџбеника треба извојити од 65 КМ за трећи разред до 140 КМ за ученике деветог разреда, без уџбеника за страни језик који коштају од 20 до 30 КМ.
 
У Савезу синидката Републике Српске су израчунали да је за опремање једног ђака од трећег до петог разреда укључујући уџбенике, школски прибор и пристојну одјећу и обућу за јесен потребно 630 КМ.

За ученике од петог до осмог разреда родитељи треба да издвоје 700 КМ, а за средњошколце од 790 КМ па више. Родитељи који имају два школарца треба да рачунају на дупле трошкове.

Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу напомиње да је просјечна плата у јуну износила 845 КМ, док су за основне трошкове живота према рачуници синдиката требале више од две плате.

"У 11 делатности плата је била испод просјека и износила је до 705 КМ, то значи да је за трошкове опремања ђака једна плата једва довољна", истиче Радошевићева.

Родитељима не преостаје ништа друго него да посегну за новим задужењима.

"Већина кредита које банке одобравају су управо ненамјенски који се користе за ванредне трошкове попут ових", наводи Радошевићева.


Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Сљедећа највећа ставка су трошкови огријева јер је за 10 кубних метара, укључујући превоз, резање и цијепање, потребно издвојити око 750 КМ, док пелет кошта око 300 КМ по тони, а за сезону треба најмање дијве тоне.

Домаћицама које одлуче да праве или купе зимницу треба од 100 до 150 КМ.


Фото: Г. Бобић / РАС Србија

У Удружењу потрошача кажу да су грађани сваке године свјесни да их на јесен чекају велики трошкови, па се сналазе како знају.

"Већина људи нема довољно ни за живот, па ванредни трошкови који их задесе представљају прави шок. Многи ће, иако су већ презадужени, опет да се задуже, а велики број њих ће нажалост да штеде и на огријеву и на зимници, па и на дјеци којој ће куповати половне књиге, лошију одјећу, обућу која пропушта воду и слично", каже Недељка Илијић, извршна директорка удружења „Оаза“ из Требиња.

Беспарица прекида школовање

Радошевићева истиче да из иако живимо у 21. вијеку у Републици Српској има велики број неквалификованих радника што показује да значајан број родитеља није у могућности да школује децу, која остану на основној школи.

У Српској има око 11.500 неквалификованих радника.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сања

18.08.2016 06:12

Јуче сам купила уџбенике за трећи разред ОШ И без уџбеника за природу И друштво ( нема на стању ) сам платила 78 КМ. Интересује ме следеће, откуд наставницима страног језика право да бирају према којем ће уџбенику радити? У књижари ми рекоше да школа "Бранко Радичевић" у БЛ ради према издању нашег Завода И то је као најјефтинија верзија ( 20 КМ ), а насатавник може да изабере нпр. Кембриџ И то наводно скупље. Е сад, питање је какви су ту интереси? А гдје је још прибор, одјећа, обућа И ко има двоје, троје дјеце?! покушала сам доћи до очуваних половних књига, али су ове на које сам наишла у врло лошем стању. Углавном, хоћу рећи, да је велики издатак за родитеље спремање дјеце за школу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.08.2016 06:30

Наша "елита" дере народ и на овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

18.08.2016 10:04

А љето као не узима?Па зима...У Српској власт највише узима !Живот узима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

18.08.2016 13:18

Одете код Каје, Слобе, Чорокала, Шкрбића, Ћорића, Буде, Борка, Миће Калдере, Луке Петровића, Драгичевића, Дукића...зависи гдје живите...и они вам купе све за дјецу. То су наши добротвори, наша богата елита.

ОДГОВОРИТЕ