Пилетина скупља 30%

Пилеће месо поскупјело је посљедњих дана и до 30 процената, а на скок цијена највише је утицао мањак пилетине на тржишту.

Република Српска 17.08.2016 | 15:55
Пилетина скупља 30%
Потрошачи се још нису опоравили од повећања цијена свињетине, а стигао је нови удар на њихов џеп.

"Усљед великих врућина пилићи слабије једу и спорије расту, а има и много угинућа, што је узроковало већу потражњу у односу на понуду" рекла је вођа продаје у компанији "Перутнина Птуј" Шејла Барић.

Додала је да килограм цијелог пилета сада кошта око пет КМ, филе од 6,50 до седам КМ, крилца су 3,5 марака, док су батаци између 3,5 и четири КМ. Подсјетила је да је прије двадесетак дана цијена пилећих батака и крилаца била испод три марке, филеа око пет КМ, а за килограм цијелог пилета требало је издвојити око три КМ.

Фармер из Српца и један од чланова Удружења товљача пилића РС Душан Симић каже да су ове тренутне цијене пилећег меса и реалне.

"Цијелу годину цијена пилетине је срамотно ниска, а клаонице биљеже губитке. У прољеће се највише исплати тов пилића, а ове године губици су били катастрофални јер је месо давано у бесцијење" говори Симић.

Он је објаснио да већина произвођача нема директне користи од скока цијена меса јер се мање-више сви баве товом пилића за велике клаонице. Међутим, индиректно им се исплати јер ће им фирме за које раде тов на вријеме плаћати услуге.

Власник фирме "Живанић ДС" Десимир Живанић каже да цијена пилетине већ дуже вријеме не покрива трошкове производње. Он такође сматра да се скок цијена не може окарактерисати као поскупљење него враћање реалне цијене која ће, како каже, бар мало вратити у живот перадарску производњу.

"Проблеми у перадарству се дешавају због непланског узгоја који је директна посљедица мањка комуникације између произвођача о потребама тржишта. Сви хоће да унесу што више меса на тржиште, а то доводи до нереалног спуштања цијена", рекао је Живанић.

Додао је да све то утиче на велике губитке и гашење перадарске производње у Републици Српској.

Бањалучанка Рајна Девић каже да није изненађена поскупљењем пилетине, истичући да јој је било чудно што су цијене до сада биле ниске.

"Кад видим у продавницама да килограм батака кошта 2,80 КМ, одмах помислим да нешто није у реду са месом. Немогуће да цијена буде тако ниска, осим ако то није старо месо које је више пута одмрзавано и замрзавано. Логично је да произвођачи не могу имати рачуницу" рекла је Девићева.

Свињетина

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић каже да је цијена свиња живе ваге и даље у порасту и да тренутно килограм достиже три марке без ПДВ-а.

"У посљедњих пет дана цијена је порасла за 30 фенинга, а у задњих 20 дана 70 фенинга или 30 одсто. Садашња цијена је рентабилна и произвођачи могу нешто да зараде, а оно раније је била жива пропаст" рекао је Маљчић и додао да је узрок раста цијена повећана тражња због туристичке сезоне.

Цијене пилетине у кг

Цијело пиле 4,5 - 5 КМ

филе       6,50 - 7 КМ

крилца     3,5 КМ

батаци     3,5 - 4 КМ

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

перо

17.08.2016 17:09

Тако треба да од нерадника направимо-ког радника у овој држави нико неће ништа да ради а оће да им све буде јефтино е не вала више само увећавајцијене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

17.08.2016 22:16

Засто, па и онај галофак од пилета је био скуп, а не сада. До садасња цијена пилетине је таман према оном квалитету, јесте јефтина, али никада се није могло пиле скувати на води од 80 степени Ц, а ово је до сада могло. И не само да се скува него се распадне, ста је то, него галофак.

ОДГОВОРИТЕ