Основ за приватизацију мимо Скупштине?

Одлука о продаји Рудника жељезне руде (РЖР)„Љубија“ биће донесена послије избора, а у међувремену је руководство рудника покренуло процедуру како би се уписали као власници копа и земљишта вриједног 27 милиона КМ на које је овај рудник до сада имао само право кориштења, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 17.08.2016 | 22:40
Основ за приватизацију мимо Скупштине?
РЖР „Љубија“ поднио је захтјев Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС за издавање потврде о пријављеним некретнинама из почетног биланса, на основу које су покренули поступак уписа права власништва над тим некретнинама код Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

„На основу захтјева РЖР ’Љубија’ Инвестиционо-развојна банка Републике Српске издала је 28. јула увјерење о непокретностима из почетног биланса стања, које су у програму приватизације биле означене и исказане као имовина предузећа. Саставни дио увјерења је копија поглавља ВИИИ из Програма приватизације државног капитала, у којем су исказане некретнине“,потврдили су за ЦАПИТАЛ у ИРБ-у.

Ради се о изузетној вриједној имовини која се процјењује на око 27 милиона КМ односно, незванично, о 23,6 милиона квадратних метара земљишта и 96 хиљада квадратних метара грађевинских објеката.

Међутим, упућени тврде да је циљ да се имовина укњижи на рудник и тако омогући да Скупштина акционара рудника донесе одлуку о приватизацији, а не Народна скупштина Републике Српске чиме би се избјегло поново отварање ове афере која је подигла велику прашину у јавности и уздрмала  коалицију ДНС-СНСД.

Приватизација природних богатстава била би кршење Закона о приватизацији Републике Српске који у члану 08. јасно прописује да „Предмет приватизације не могу бити природна богатства, добра у општој употреби, објекти од општег културног и историјског значаја, која су предузећу дата на коришћење“.



Директор Рудника „Љубија“ Станко Вујковић за ЦАПИТАЛ каже да ове информације нису тачне и да они по налогу ревизора праве нову процјену имовине рудника.

„Та имовина је у књигама она једним дијелом у државном власништву, а једним дијелом у нашем. Закон је дефинисао шта може бити наша имовина, а шта не. Постоји нешто што се зове закон и ми од њега не бјежимо“, рекао је Вујковић.

Одлука послије избора

Када је у питању приватизација РЖР „Љубија“, Вујковић је рекао да одлука неће бити донесена прије избора.

„Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић је био код нас и рекао да се то све пролонгира до послије избора“, казао је Вујковић.

Влада Републике Српске недавно је са сједнице Народне скупштине повукла одлуку о продаји државног капитала у РЖР “Љубија” израелској компанији „Исраели Инвестмент Гроуп Инц“ уз образложење да „Арцелор Миттал” поново жели да уђе у преговарачки процес о куповини овог рудника.

Рок за достављање понуда био је 1. јул, а нове, побољшање понуде доставили су и „Арцелор Миттал” и „Исраели Инвестмент Гроуп Инц“.



РЖР „Љубија“ је 2004. године са компанијом АрцелорМиттал Холдингс основало заједничко предузеће „Арцелор Миттал“ Приједор, у којем је сувласник 49 одсто капитала, што је у новчаном еквиваленту тада износило 24 милиона КМ.

Влада и ресорно министарство су у 2014. и 2015. години водили преговоре са два понуђача заинтересована за куповину акција у РЖР „Љубија“ и то „Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц“, Цоммонwеалтх оф Доминица и „АрцелорМиттал Холдингс“ АГ, Зуг, Швајцарска.

У документима које је Влада раније прослиједила Народној скупштини на усвајање писало је да је понуда „Исраели Инвестмент Гроуп“ у свим елементима била боља и повољнија за Републику Српску – у погледу цијене, висине инвестиције, броја запослених, гаранција и друго.

У тој понуди, „Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц“ за куповину 64,99 посто акција основног капитала нуди 53 милиона КМ; инвестицију за модернизацију и развој рудника и прераду руде у периоду од три године од најмање 60 милиона КМ, задржавање постојећег броја радника и додатно, кроз три године на неодређено радно вријеме запошљавање, најмање 300 радника, те задржавање постојеће и проширење дјелатности акционарског друштва.

Извор: Цапитал

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Куцке зидовске!

17.08.2016 11:57

Само муљате, ниста постено! Нисте ви православци, ви сте цифути сто од народа краду! Из оцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.08.2016 13:04

Никад гори српски род био није. А тек долазе њихови потомци...мамма миа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

18.08.2016 11:14

Нек је Павић истјеран из рудника још да га ухапсе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

19.08.2016 10:09

Павић ускоро у судници па на робију.

ОДГОВОРИТЕ