У Алепу је хуманитарна криза без преседана

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун упозорио је на "хуманитарну кризу без преседана" у сиријском граду Алепу и затражио је од Русије и Сједињених Држава да брзо постигну споразум о примирју у граду и у другим дијеловима земље.

Свијет 17.08.2016 | 13:20
У Алепу је хуманитарна криза без преседана
Борбе у Алепу, подијељеном на западни дио под владином контролом и на источне квартове под побуњеничком влашћу, интензивирале су се у посљедњим седмицама изазивајући стотине погибија и лишавајући бројне цивиле снабдијевања струјом, водом и основним животним намирницама. 

"У Алеппу смо свједоци хуманитарне катастрофе без преседана током више од пет година крвопролића и патњи у сиријском сукобу",  поручио је Бан Савјету безбједности УН у свом посљедњем мјесечном извјештају, у чији је увид дошао Ројтерс.

Алепо је један од бастиона побуне против владавине сиријског предсједника Башара ал Асада, чију војску на терену подржавају шиитске милиције из сусједних земаља и из ваздухаруски бомбардери.

"Борбе за територије и ресурсе воде се путем неселективних напада на стамбене квартове, укључујући и кориштење бомби буради, убиства стотина цивила, међу којима и десетака дјеце", наводи Бан у извјештају УН-а.  

"Стране у сукобу не испуњавају своју обавезу да штите цивиле", навео је.

Бан је поновио позив УН-а за барем 48-сатном хуманитарном паузом у борбама у Алепу и такође је инсистирао да Москва и Вашингтон брзо постигну споразум о прекиду ватре.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар