Са 16 отишао ратовати за Исламску државу

Суд БиХ јуче је на једногодишњу затворску казну осудио Алмира Џинића због придруживања терористичкој организацији, такозваној Исламској држави.

Босна и Херцеговина 17.08.2016 | 10:55
Са 16 отишао ратовати за Исламску државу
Оптужницу је зарадио у августу, а у њој стоји како је Џинић као малољетник с породицоми крајем 2013. отпутовао у Турску, с намјером да доспију на териториј Ирака или Сирије и придруже се милитантима ИД.

Младића је у Сирију одвео његов отац Амир Џинић, вехабија из села Ошве код Маглаја, који је на ратиште отишао почетком августа 2013., пише Слободна Босна.

Младићев отац у међувремену је као ратни плијен добио кућу и земљу. Крајем 2013. послао је пријатеља Емира Алишића да му доведе супругу Емиру те њихово деветеро дјеце - најмлађу кћер Мерјем која је имала пет мјесеци, али и двадесетогодишњег сина Амера.

По доласку у Сирији Џинићеви синови Амер и тада 16-годишњи Алмир упућени су на војну обуку у трајању од три недјеље. Претпоставља се да су након тога распоређени у неку од јединица.

Амир Џинић је прије тога своју 16-годишњу кћер Енесу удао за Емраха Фојницу, који је раније ослобођен оптужби да је помагао Мевлиду Јашаревићу.

Исти је осуђен на петнаест година затвора због напада на амбасаду САД-а у Сарајеву. Фојница је до хапшења са родитељима живио у Горњој Маочи, док се у вехабијско село Ошве пребацио након изласка из притвора.

Године 2014. је погинуо у Ираку. Након што је отишао на ратишта, Алмир Џинић ушао је у редове ИД те се тамо задржао све до јула ове године.

По повратку у БиХ ухапсила га је босанска полиција. Након изрицања пресуде задржан је у притвору до упућивања на издржавање казне.

Како је наведено у саопштењу суд је прихватио споразум о признању кривице. Суд је при изрицању пресуде водио рачуна о чињеници да је Џинић у Сирију одведен као малољетник те да је побјегао с ратишта и признао учествовање у терористичким јединицама Исламске државе те изразио кајање.

Извор: Слободна Босна

Коментари / 0

Оставите коментар