Смртоносни афрички вирус пријети Европи

Смртоносни афрички вирус којег преносе комарци пријети ширењем на Европу и Сјеверну и Јужну Америку, а могло би доћи до најгоре епидемије у посљедњих 30 година, упозоравају стручњаци, а преноси Индепендент.

Свијет 17.08.2016 | 10:15
Смртоносни афрички вирус пријети Европи
Жута грозница може изазвати крварење из ушију, очију и носа, затајења органа, а у најтежим случајевима и до смрти. Пријетња је толико велика да неке афричке земље бране улазак становницима који нису вакцинисани.

Према извјештајима хуманитарних организација, досад је у Африци забиљежено неколико хиљада случајева заразе. Вирус се почео ширити из Анголе, а забиљежен је у Демократској Републици Конго, Уганди и Кенији.

WХО је извијестио да је забиљежио 11 случајева заразе код страних радника који су се вратили из Африке. Организација "Спасимо дјецу" хитно је послала јединицу стручњака за борбу против епидемије у ДР Конго како би се провела хитна вакцинација.

Хетер Кер, регионални директор организације "Спасимо дјецу", каже да је потврђено око 100 смртних случајева од жуте грознице у ДР Конгу откако је болест захватила земљу, уз стотине умрлих у Анголи и вјеројатно на хиљаде заражених у регији.

Вирус преноси египатски комарац, исти онај који преноси и Зика вирус. Тренутно се може пронаћи у Латинској Америци, САД-у, Азији, сјеверној Аустралији и на југу Европе.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ме

17.08.2016 08:45

Јос нам само то треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исх

17.08.2016 09:26

То твоји пријатељи Американци тестирају глупости.

Name

Нео

17.08.2016 12:16

@Исх Сида је била само неуспјели поцетак оф Тхе Хунгер Гамес...