Незаконито блокирање због паркинга

Аутомобил не може бити блокиран нити премјештен због неплаћања паркинга. Да би на аутомобил биле постављене „лисице“ или оно било одвежено „пауком“, мора постојати налог који издаје саобраћајни полицајац, али само под условом да је возило непрописно паркирано или угрожава нормално одвијање саобраћаја, а никако уколико је истекло вријеме за паркирање на паркингу, тврде из адвокатске канцеларије „Сајић“.

Република Српска 17.08.2016 | 07:40
Незаконито блокирање због паркинга
Поводом десетина жалби грађана Републике Српске који су добили казне за неплаћање паркинга у Србији, правници из адвокатске канцеларије „Сајић“ анализирали су законе у обје државе и оцијенили да је потпуно незаконито блокирање аутомобила и кажњавање возача за истекло вријеме за паркирање на обиљеженом паркинг мјесту у обје државе, иако то градски и општински органи упорно годинама проводе.

Узнемиравање и малтретирање које грађани Републике Српске доживљавају претходних мјесеци од домаћих и страних адвокатских канцеларија које пријете „драконским казнама“ због неплаћања паркинга у Републици Србији није основано и мора одмах да престане, упозоравају из адвокатске фирме „Сајић“, те позивају Министарство унутрашњих послова Републике Српске да заштити своје грађане.

„Паркинг сервис“ није овлаштен за кажњавање

Пракса у сусједној Србији јесте да се возилима на паркингу за која је истекао закуп простора остављају доплатне казне, које уствари представљају казне за неплаћаје паркинга, јер се умјесто разлике у цијени од грађана наплаћује 10 пута виши износ.

Конкретно, ако сте сат времена на паркингу платили 1 КМ, а уствари сте остали три сата, доплатна карта би требала коштати 2 КМ. Ипак, она износи око 10 пута више, што је уствари казна за неплаћање паркинга. Адвокати такође упозоравају да ове праксе нема у законским регулативама, те да „Паркинг сервис“ нема овлаштење да кажњава грађане.

„У случају неплаћања паркинга, компанија ‘Паркинг сервис’ има право да наплати онолико времена колико је прекорачено. У случају да се то не плати, ‘Паркинг сервис’ има право да наплати судским путем рачун од вас, са каматом и судским трошковима. Међутим, ‘Паркинг сервис’ нема право да издаје доплатну карту јер она представља казну, а он није законски овлашћен за то.

Право на наплату казне имају државни органи којима је законом поверено то овлашћење, а не град или општина на основу своје одлуке“, наводе они, подсјећајући да јавна предузећа имају овлашћење од Града, али одлуке градских власти не могу бити изнад закона и немају правни нити уставни основ за кажњавање неплаћања паркирања.

Закони не познају неплаћање паркинга као прекршај



Република Србија је паркирање регулисала Законом о безбедности саобраћаја на путевима, који не предвиђа прекршај за неплаћање услуге паркирања у тачно одређеном периоду, нити је могуће по другим општим актима класификовати доплатну карту као прекршај. Неплаћање паркинга се не помиње ни у Кривичном закону, ни у Закону о прекршајима.

„Полиција није надлежна, нити смије да провјерава да ли сте платили паркирање, ако сте паркирани на обиљеженом мјесту за паркинг. Полиција не издаје налог за уклањање возила са мјеста обиљеженог за паркирање ако вам је истекло вријеме или нисте платили/продужили паркинг“, упозоравају из адвокатске фирме „Сајић“.

Грађани могу тражити своја права на суду

Ако вам се ипак деси да вам „Паркинг сервис“ у Србији без налога полицајца блокира или уклони возило, то је потребно пријавити полицији, као и узети потврду о пријави крађе или блокаде како бисте могли добити материјално и нематеријално обештећење.

Још прије пет година Уставни суд Републике Србије наредио је да се доплатне карте не издају, јер је та пракса незаконита.

„Посебан проблем је што је доплатна карта писана на власника возила који можда уопште није управљао возилом тај дан, а на суду треба доказати да је управо власник возио. Такође, возачу није доплатна карта уручена лично, већ се ставља на аутомобил (најчешће под брисаче), а закон не познаје такву врсту достављања, већ је такав начин доставе предвиђен градском (општинском) одлуком која олакшава посао контролору и самим тим ставља се изнад закона“, упозоравају, те напомињу да казну могу наплатити само државни органи, што „Паркинг сервис“ није.

Исти проблем у Бањалуци



Возачи немају овакве проблеме само у Србији, већ и у Бањалуци.  Закон о безбједности саобраћаја на путевима Репшублике Српске прописује да је забрањено паркирање на улици, зеленим површинама, тротоарима и слично, али не помиње неплаћање паркинга као прекршај, што се не појављује ни у осталим законима који регулишу саобраћај.

Град Бања Лука је ову област регулисао Одлуком о безбједности саобраћаја, у којој се наводи да комунални полицајац има право да блокира, као и да остави закачен налог на возилу, односно записник комуналног полицајца, уплатницу за уплату накнаде и слично, колико се ради о возилу за које није плаћен паркинг или се налази на резервисаном паркингу.

„Одлуком Града Бањалуке казна је дефинисана као ‘накнада’, међутим логичким тумачењем ових одредби закључује се да та накнада у ствари представља казну за неплаћање паркинга. Наравно, Одлука је донесена на основу члана 2. Закона о безбједности саобраћаја на путевима Босне и Херцеговине, који прописује  да ће органи локалне самоуправе и управе у градовима и општинама осигурати провођење овог Закона и у оквиру своје надлежности доносити прописе и предузимати све друге потребне мјере за његово досљедно провођење. Међутим, овај члан не даје могуцност органима локалне управе да прописују прекршаје и казне за одређену врсту понашања возача“, наводе правници.

Извор: Цапитал

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Саша

17.08.2016 06:03

Шта раде у БЛ, не дај Боже никоме?! Стално обилазе И лијепе казне. Као И наша Полиција, нема превентиве, одмах казна. Само чекају да ниси упалио свјетла И ето казне. Прије неки дан у ХР ме зауставила полиција, ја немам појас, заборавио везати а само кренуо. Умро сам, рекох ево казне. Али не, него: "господине, вежите појас због особне сигурности И сретан пут вам желим". Нисам могао вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

17.08.2016 06:54

Иди ти у Хрватску кад ти је тамо бајно, баја.

Name

Саша

17.08.2016 20:52

Саша ја једном кренуо од Б.Л. према граници кад негдје на Ауто Путу наши специјалци -Дуге Цијеви Пљачкају,мислио сам да је некаква Вјежба ?? Али не истинита пљачка и то од оних који треба да то чувају.,

Name

@саша

17.08.2016 06:29

и у Бијељини одмах залијепе доплатну карту, у ствари казну од 10 КМ за прекорачење времена паркирања, не прође ни 10 минута од истека, а казна је већ ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

17.08.2016 06:34

Одлицно, Сајици хајде ви оставите возило или возила и немојте платити паркинг, пс покрените тузбу против одговорних. Ако успете то да окренете у своју корист, то пријавите овом јадном народу, и имацете посла преко главе. Свак иоле паметан це се са вама борити против ових појава. То ви нецете и не мозете, нема тог ко мозе добити на суду ову дрзаву. То ни Тито не би могао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја знам..

17.08.2016 15:04

Некога ко мозе и ко је успео.

Name

Браво

17.08.2016 06:35

Свака цаст Александре! Научи ове незналице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

17.08.2016 07:09

Нормално је да платис казну ако је паркинг карта истекла, само мало мању,а уколико ниси платио уопсте онда је права казна и тако је свугдје у нормалним земљама. Слика са таблицама и временом говори висе од хиљаду рјеци и сасвим је то ок. Нема везе које паркирао возило казна иде на власника таблица на ауту. У противном контролори немају смисла да да контролису ако не могу писати казну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

17.08.2016 08:35

Аутор текста нема појма о чему пише. Вјероватно никад није ни изашао из своје родне вукоје*ине а Београд је видио само на слици. Такође и адвокате које помиње у тексту може да окачи мачку о реп. Врло често путујем по Швајцарској и Европи. Прво тамо ти не блокирању нити уклањају ауто него залијепе казну да ти уши отпадају. Нпр. у Швајцарској је казна 40.00 ЦХФ без обзира дали ниси никако платио или ти је истекло паркирање. У земљама ЕУ је казна нешто мања и зависи од земље у којој сте. И нигдје полиција не пише казне него овлаштене службе које контролишу паркинг мјеста... У Србији скоро никако не плаћам паркинг јер је вријеме ограничено у зависности од зоне. Једноставније ми је да ми лупе казно која је 900.00 РСД и ако платите за седам дана казна се умањује за 50% и износи 450.00 РСД. Таман толико би платио и паркинг. У Србији нико не блокира ауто нити га уклања ако нисте платили паркирање... Аутор овог текста је имао за циљ да направи јевтину рекламу некој анонимној адвокатској канцеларији. Очито да му ни то није успјело... Напротив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

17.08.2016 10:16

Слажем се да паркинг мора да се плати па и ако прекорачиш дозвољено вријеме за паркирање треба да платиш одређену надокнаду али то мора јасно да се регулише законским и подзаконским актима. Треба имати у виду да људи некад прекораче дозвољено вријеме за паркирање из оправданих разлога и не видим због чега би у таквој ситуацији требало неко да га кажњава и изриче неке велике казне. Платиш додатну цијену за паркирање коју треба дупло увећати и то је то а ко неће то додатно да плати треба га казнити. Такође сматрам да није законито блокирање возила јер је то лична имовина којом њен власник располаже и нико нема права да му онемогући располагање са његовом имовином а то паркинг сервиси раде. Ако је неко нешто погријешио узми му податке па изволи и казни га а и омогући му основно право да о његовој кривици одлуци Суд а не ја те блокирам и мислим да си крив и нећу да те одблокиран док не платиш. То је противзаконито.

Name

Београдски адвокат

17.08.2016 14:29

Колеге из Српске су у потпуности у праву. Пред судовима Републике србије постоје многе одлуке којима је утврђено да је "Паркинг сервис" у наведеним ситуацијама поступао противзаконито. Важно је знати да не постоји ни никаква могуђност даа се без одлуке надлежног органа "однесе" аутомобил, без обзира да ли је домаћих или страних регистарских ознака..

ОДГОВОРИТЕ